Oyaide Electric. Co 1952 yılında Japonya’da kurulmuş bir firma. Kuruluşundan bugüne kablo üzerine odaklanan firma bu alanda bir çok teknoloji geliştirmiş. Günümüzde de bu geleneği sürdüren firma ürünlerini Japonya’da üretmeye devam ediyor. Stereo Mecmuası’nda Oyaide markalı ürünlerden geçmişte bahsetmiştik ancak resmi ilk incelememizi Continental 5S USB kablosu ile yapıyoruz. İlerleyen aylarda daha farklı ürünlere de tabii ki el atacağız.
Oyaide tüm kabloları konusunda bayağı hassas gelişim süreçleri izleyen bir firma. Japonların artık alıştığımız detaylara karşı aşırı özenli yaklaşımlarının izlerine Oyaide firmasında da rastlayabiliyoruz.Bu sene yayınladığımız bazı yazılarda kabloların sadece gümüş, bakır veya kompozit yapıları ile değerlendirilmemesi gerektiğini ve üretim sürecinin öneminden bahsediyoruz. Oyaide firması Oyaide Continental 5S üretimindeki süreci anlatmış.
Üretim aşamasında saf gümüş, özel kaplarda eritildikten sonra, malzeme 15mm çapında yuvarlak kütükler haline getiriliyor. Ardı ardına tam 19 kez tekrarlanan soğuk şekillendirme (buna haddeleme deniyor) işleminden sonra çapı daha da azalıyor. Sonunda yavaş süratte çekilerek gümüş telin çapı 1.05mm’ye düşürüyor. Son işlemin ardından yüzey parlatılıyor ve özel bir işlemle kablolar nihai halini alıyor. Tabii ben bunları kısaltarak yazıyorum hem Oyaide web sitesinde hemde temsilcisi Audio AVM’nin web sitesinde ayrıntılı açıklamalar mevcut.
Neyse teller elde edildikten sonra bunların arası özel ipek iplikler ile dolduruluyor. İpek özellikle Uzakdoğulu üreticilerin çok tercih ettiği bir malzeme. Kullanılmasının sebeplerini tam çözememekle beraber sinyal geçiş kalitesinin artmasının yanında empedans ile bir alakası olduğunu düşünüyorum. Kablo oldukça yoğun bir ekranlamaya sahip. Dışarıdaki şeffaf tüpün içerisinden alüminyum sarmal ekranlama zaten gözüküyor, kablo kesit örneklerine bakınca alt bölümde bir de bakır folyo olduğu anlaşılıyor.
USB gibi bir yapıda tüm markalar ekran olayına büyük önem veriyorlar. Bunun en önemli sebebi sinyalin ve (ne kadar çok düşük güçte olsa da) elektriğin birlikte taşınması. Oyaide de bu konuya çok büyük özen göstermiş ve kağıt üzerinde kablo gerçekten başarılı bir tasarım örneği. Ayrıca neredeyse tüm Japon firmalar gibi kutu sunumu da çok etkileyici. Japon firmaları bu konuyu gerçekten iyi biliyorlar…
Bakalım gerçek hayatta durum nedir.
Oyaide kablo çok hoş gözüküyor. Konektörlerine büyük özen gösterilmiş. Piyasadan alınan stok USB kablolarının temas noktalarındaki sıkıntılar hiçbir üretici tarafında yaşanmıyor ve Oyaide de bu konuya önem vermiş. Açıkçası konektörler dışarıdan oldukça üst sınıf gözüküyor. Kablo rahatça eğilebiliyor ancak kıvırmak veya bükmek imkansız. Bu da kablonun kırılmasını önleyen önemli bir ayrıntı.
Bu kabloyu ana bilgisayar sistemim ile ağırlıklı olarak HRT Music Streamer HD ve Goldnote DAC 7 ile denedim. Hegel HD11, SOtM DAC’lar ile de denemeler yaptım. Tüm bu incelemeleri ilerleyen günlerde okuyabileceksiniz. Pişme amacı ile Stax SRM-T1 kulaklık amplifikatörü ile Stax SR-009 ve SR-Lambda Signature kulaklıkları kullandım. Bu kombinasyonda müzik dinledim ve akşam geç saatlerde bol bol oyun oynadım… Bu sürecin ardından kabloyu ana sistemime bağlı DAC ile denedim.
Öncelikle kablonun arka plan sessizliği muazzam. Tertemiz bir arka plan daha ilk saniyelerde dikkat çekiyor. Kablonun sisteme kattığı en önemli şey detay patlaması ki, özellikle iyi ve güzel bulduğum dijital kayıtlarda elde ettiğim sonuçlar beni çok mutlu etmeyi başardı. Kullanılan DAC’lara göre değişmekle beraber kablonun sahneye çok olumlu etkisi rahatlıkla duyulabiliyor. Baslar çok başarılı, net ve yumruk gibi, tizlerin uzamasında hiçbir sıkıntı yok. Ancak kayıt çok belirleyici bu konuda. İyi kayıt, iyi DAC ve Oyaide Continental 5S kombinasyonu gayet dinlenebilir, mekaniklikten uzak bir performans gösteriyor.
Her zaman yazdığım gibi okuyucularımıza tavsiyem USB kablolara ne kadar şüphe ile bakıyor olursa olsunlar, temsilci firmalardan ürünleri mutlaka deneme amaçlı tedarik edip kendi sistemlerinde denesinler. Günümüzde neredeyse tüm firmalarımızın fiyatını ödenmesi karşılığında kabloyu size deneme amaçlı gönderiyor. Eğer beğenmezseniz veya sisteminize uyum sağlamaz ise siz ürünü iade edince paranız iade ediliyor. Bu sayede kendi sisteminize en uygun seçenekleri belirleyebilir ve doğru alışveriş yapabilirsiniz.
Oyaide hem dış görüntüsü hemde ses performansı ile oldukça etkileyici bir seçenek olarak göze çarpıyor. Kablonun bu yazıyı yazarken 390 Dolar + KDV’lik fiyat etiketi ile çok ucuz bir seçenek olduğu söylenemez ancak başarılı bir ürün olduğu muhakkak. Hatta verilen her kuruşa değecek bir performans gösteriyor bana göre. Alışveriş listenize gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz.
Oyaide Continental 5S
1,2M USB Kablosu
Fiyat: 390 Dolar + KDV
Temsilci: Audio AVM / www.adioavm.com
Bir yorum ekleyin