Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Boss DAC Ses Performansı

Önceki yazılarımızda Allo DAC ve Raspberry Pi’mizi satın aldığımız kasa içerisine kurduk ve özelliklerine yakından baktık. Arkasından da bu ikiliyi kullanmak için seçtiğimiz Volumio yazılımı ile alakalı ayarlarımızı yaptık. Artık ses performansına bakabiliriz sanırım. Ben denemelerimi iki ayrı bölüme ayırdım. İlk olarak kulaklık ile müzik dinledim, arkasında da Boss  DAC + Pi kombinasyonunu müzik sistemime bağlayarak denemelerime devam ettim. Burada biraz gaddar davranarak kombinasyonu kendi pikap sistemim ile bile kıyasladım. Ama önce kulaklık denemeleri.

Denemelerimde ilk olarak dip gürültü konusuna odaklandım. Üç farklı senaryoda denemeler yaptım. İlk senaryoda standart ancak kaliteli bir adaptör ile denemelerime başladım. Denediğim iki farklı kulaklık sisteminde farklı sonuçlar elde ettim. Daha basit bir kulaklık sistemi ile dip gürültü çok fazla ön plana çıkmıyordu. Ancak arkasından Stax kombinasyonuna geçince işin rengi çok ciddi şekilde değişmeye başladı. Müziğin derinliklerinde çok hafif bir uğultu duyulabilir hale gelmeye başladı. Bu tespit Allo Boss DAC ve Raspberry Pi kombinasyonunu ortalamanın üzerinde sistemler ile kullanacaklar için adaptör konusuna dikkat etmeleri yönünde bir ipucu. iFi firmasının iPower adaptörüne geçiş yaptığım zaman ise dip gürültü neredeyse sıfırlandı. Benzer şeyleri, sistemi taşınabilir bir pil ile beslemeye başladığımda da tespit etme şansım oldu. Bütçesi geniş okuyucularımız iPower  veya muadili üst sınıf bir güç adaptörü, bütçesi daha dar okuyucularımız ise yaklaşık 20.000mAh gücünde bir taşınabilir pil sistemi kullanabilirler. Her iki seçenekte de dip gürültü neredeyse sıfırlanıyor ve duyulamaz hale geliyor. İşleri daha da ileriye götürmek isteyen meraklılar arzu ederler ise Boss DAC üzerinde bulunan girişlerden DAC’ı ayrıca da besleyebilirler. Bu konuya da ilerleyen zamanlarda bakarız…

Bu arada kullandığım kulaklık sistemi bu tarz bir kombinasyon için biraz üst sınıf  olabilir ancak her zaman cihazların maksimum performansını elde edebilmek için bu tarz cihazların kullanılmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Utanarak söylemek isterim ki, Boss DAC’ı, Stax SRM-006tII kulaklık amplisine bağlamak için kullandığım kablo, sanırım bilgisayar+DAC kombinasyonun yaklaşık 4 katından daha fazla maliyete sahipti.

Denemelerime her zaman olduğu gibi farklı müzik tarzlarındaki albümler ile devam ediyorum.  Denemelerimde hep USB flash bellekler kullanarak dinletiler yaptım.  Caz albümleri ile denemelerime başlıyorum. İlk önce büyük orkestra dönemlerinin klasik eserlerine bakış atalım. Burada ilk dikkatimi çeken şey, genel olarak çözünürlük ve detay seviyesinin beklenmedik başarısı oldu. Vurgu konusunda alt frekanslar biraz daha öncelikli gibi. Orta frekanslar bir miktar geride kalabiliyor. Ella Fitzgerald ve Louis Armstrong ikilisinin Ella & Louis albüme bir bakış atarsak örneğin arka plandaki enstrümanlar gayet duyulabilir durumda. Bu albümde vokaller “haliyle” son derece ön plandadır, Boss DAC ile bu ön plandalık evet olması gerektiği gibi fakat yeterince belirgin ve dominant değil.  Buna karşılık Bill Evans Trio’dan Waltz for Debby albümünü dinlemeye başladığınızda Scott LaFaro’nun basları ise müthiş detaylı ve etkileyici hale geliyor. Piyano vuruşları olması gerektiği belirginlikten belki bir tık geride ancak detaya söylenebilecek bir şey yok.

Klasik müzik denemelerimde özellikle org müziği bu tarz bir DAC sisteminden beklenmeyecek sürprizlerle dolu. Alt frekans çözünürlüğü inanılmayacak kadar başarılı. Devasa orkestraların seslendirdiği eserlerin en karmaşık bölümlerinde bile bir kaos oluşmaması büyük bir başarı bana sorarsanız. Solo piyano albümlerinde kendi referans aldığım DAC sistemlerine göre tabii ki söylenebilecek çok şey var. Genel anlamda detaylar başarılı ama vurgular yine biraz alt frekansların yönünde….

Daha popüler tarz müzikler dinleyenler için ise tablo inanılmaz keyifli. Hele ki elektronik müzik dinlemeyi seven okuyucularımız için daha pahalı DAC’larda bulamadıkları mutluluğu Boss DAC ile yaşayabilirler. Alt frekansların dominant olduğu müzik tarzlarında Boss DAC gerçekten boyundan büyük işler başarabiliyor. Massive Attack, Chemical Brothers, Daft Punk adını siz koyun!

Rock-metal müzik dinleyicileri açısından daha uç örnekleri dinleyen okuyucularımızın çok mutlu olacakları bir tablo var. Eski rock albümleri ve progresif tarzları sevenler için ise, tercihler ön plana çıkıyor. Şahsen ben alt frekansların biraz dominant olmasını keyifli buldum. Bu dominantlık çok aşırı noktalarda değil. Yani sisteminizde subwoofer varmış etkisi yok. Yazdığım şeyler daha üst sınıf DAC’lara göre fark ettiğim noktalar. Bu durumu sonra gözden geçireceğiz. Kulaklık sistemim ile geçirdiğim uzun gecelerden sonra kendi sistemime bağlayacağım bu bilgisayar artı DAC ikilisini…

Kıyaslamalarımı hem pikap, hemde dijital kaynaklarım ile yapıyorum. Örneğin fetişlerimden bir tanesi olan Miles Davis’in Bitches Brew albümünü ele alalım. Albümün farklı kopyaları elimde olduğu için denemelerimi iyice dallandırıp budaklandırıyorum. DAC ile pre-amplifikatörüm arasında yaptığım kablo denemelerinden sonra optimali bulduğumu düşündüğümde birebir kıyaslamalara başladım. Albüme adını veren parçaya odaklanıyorum. Başlardaki baslar yine inanılmaz etkileyici. Eş zamanlı olarak arka planda uzayıp giden zil dokunuşlarının etkisi de gayet güzel. Miles Davis’in girizgahı esnasında usulca arka plana doğru geriye giden baslar, olması gerekenden biraz daha belirgin. Kulaklık ile yaptığım denemelere kıyasla alt frekansların bir miktar daha baskın olması kendi sistemimde hoşuma gidiyor. Kanal başı 3W’lık güç ile beslediğim hoparlörlerimden biraz daha fazla bas performansı elde etmek pek hayır diyemeyeceğim bir şey…

Uriah Heep’in Salisbury albümünden High Priestess şarkısına bir bakalım. Ufak gitar dokunuşları ile başlayan şarkı uzun bir gitar solu ile ilk dönüşümünü yaşıyor ve vokaller başlıyor. Dinamizm gayet başarılı. Gitar tonları hoşuma gidiyor. Yine alt yapıdaki davullar ve baslar çok çok etkileyici. Vokaller kendi hoparlör sistemimde kulaklıktaki kadar geri planda değilken, özellikle üst frekanslar horn sürücülerin etkisi ile daha belirgin. Farklı rock albümleri akmaya devam ediyor. Gün sonunda orta frekanslara biraz(cık) doping olsa iyi olurmuş dediğiniz noktalar olabiliyor.

Son House Father Of The Delta Blues: The Complete 1965 Session plağı ile kendi yaptığım dijital kopyayı karşılaştırıyorum. Bu albümün geçmişte yayınlanan CD’leri ile Pure Pleasure tarafından basılan plağı kıyaslanabilecek gibi değil maalesef. Blues dünyasının bu büyük isminin tek tabanca kaydettiği şarkıların bulunduğu plakta yaptığım karşılaştırmada tabii ki ton alamında farklıklar var. Özellikle gitar tonlarında ve vokallerde bu durum ortaya çıkıyor.  Allo Audio Boss DAC kombinasyonu kesinlikle steril ve dinlenmeyecek şekilde bariz dijital bir kaynak gibi değil de yine biraz orta frekans dokunuşu isteyen bir performans gösteriyor. Albümler albümleri kovaladıkça artık final cümleleri için yeterli not elimde birikiyor.

Önceki paragraflarda yazdıklarımı ukalaca bulmuş olabilirsiniz. Hele ki maliyeti 500-600TL civarında bir sistem için yazdıklarımı düşününce. Ancak hemen her sınıftan DAC sistemlerini deneme fırsatı bulmuş ve görüşlerini sizlerle paylaşmış birisi olarak incelemelerimin her zaman belirli bir standartta olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak şimdi Stereo Mecmuası editörü kimliğimden ayrılarak Hakan Cezayirli olarak yazmaya başlayacağım.

Son derece yoğun bir müzik dinleme sürecinin ardından  Allo Audio Boss DAC konusunda final cümlelerini yazmadan önce şimdiye kadar okuduğunuz herşeyi unutmanızı istiyorum. Orta sınıf diyebileceğim kendi sistemim ile son derece mütevazi bir DAC sistemini denedim ve karşımdaki tablo aslına bakarsanız müthiş heyecan verici. Çok uzun zaman önce değil, 4-5 sene önce bu tarz “mütevazi” DAC veya streamer sistemlerini sistemime bağladığımda maksimum 1 saat dayanıp ve sonunda cihazları söktüğüm çok zamanlar oldu. Ancak bugün geldiğimiz nokta kesinlikle muhteşem. Eskiden müzik dinlemek zulüm haline gelirken, 500 Liralık bir sistemde dikkat ederseniz vurgulardan, tonlara çok az mid dokunuşu olsa iyi olacağından falan bahsediyoruz. Müthiş bir olay.

Testleri falan bir kenara bırakın, bir müziksever olarak  Allo Audio Boss DAC ile yaşar mısınız derseniz evet kesinlikle yaşarım. Ve yaşayacağım zaten; kendi sistemime çoktan bir tanesini entegre etmiş durumdayım. Bu fiyat karşılığında öyle şeyler elde ediyorsunuz ki, inanılmayacak bir rüya gibi. Bu tarz DAC’lar için kalkıp bilmem ne kadarlık DAC’tan iyi çalıyor, fiyatının 10 katı pahalı DAC’lar ile kafa kafaya çalıyor gibi kıyaslamalara girmeyeceğim. Girenlere de inanmayın ancak verdiğiniz para karşılığında elde ettiğiniz ses tek kelime ile muhteşem! Gerçektende siz harcadığınız paranın karşılığında elde ettiğinize bakın. Elde ettikleriniz inanılmayacak kadar güzel bir tablo ortaya koyuyor.

Tabii ki daha üst sınıf DAC’ları sistemimde kullanmaya devam edeceğim ancak Allo DAC’ta onların arasında çok sırıtmadan müzik çalmaya devam edecek. Bu olay beni gerçekten heyecanlandırıyor. Nedeni ise genç olduğum zamanlarda küçük bütçeler ile böylesine bir ses elde edebilmenin mümkün olmadığını hatırlıyor olmam. Ama bugün ortalamanın üzerinde bir aktif hoparlör ve bunun yanına ekleyeceğiniz bir Boss DAC artı Pi 3  ile müthiş bir ses elde edebilmek mümkün.

Unutmadan bir de şunu yazayım. Şu an siz sadece  Volumio yazılımı ile yaptığım denemeleri okumuş durumdasınız. Daha, OSMC, Max2Play, RuneAudio,Moode, PiCorePlayer, PiMusicBox, OpenELEC gibi bir sürü seçeneğimiz var ve yazılımlar DAC’ların ses performansında ciddi bir etkiye sahip. Bunun da altını çizmek isterim!

Allo Audio Boss DAC 262TL karşılığında gerçekten müthiş bir tablo sunuyor. Bu masrafa ek olarak ihtiyaçlarınız; bir adet adaptör, bir adet Pi 3 SBC, bir adet kasa ve mikro SD kart. Toplamda 500 Lirayı birazcık geçmiş durumdayız. Kullanım kolaylığı Volumio yazılımı sayesinde müthiş bir seviyede, kurulum son derece kolay, elde edilen ses ise verdiğiniz paraya kıyasladığınız zaman şaka gibi. Şimdi bu incelemenin final cümlesine ne yazayım bilemiyorum. Şiddetle tavsiye ediyorum dersem az kalır, haydi aşırı şiddetle ve hararetle tavsiye ediyorum diyeyim bari. Eğer bu rakamlar bütçenizi zorlamayacak ise 5 dakika durmayın derim…

 Allo Audio Boss DAC 
BOSS, bir Master DAC (yalnızca RPI ile uyumludur) RPI2 ve RPI3 ile uyumlu En iyi ses kalitesi için ayrılmış 384 kHz / 32bit yüksek kaliteli DAC PCM5122 Ses çıkış konnektörleri: 2 x RCA (Sol ve Sağ) ve Alo Volt Amp HEADER HAT boyutu DAC SNR: 112dB DAC THD + N @ 1dBFSL: -87dB Tam Ölçekli Çıkış: 2.1Vrms Dinamik Aralık: 112dB Örnekleme Frekansı: 8 kHz – 384 kHz arası Optimum ses performansı için ultra düşük gürültülü voltaj regülatörleri ve LPF Gürültü seviyesi: 66.27uVrms Otomatik konfigürasyon için entegre EEPROM Giriş I2S sinyallerine göre frekansları otomatik olarak değiştirir Master Clock üretimi için çift düşük jitter NDK kristal osilatörleri 45.1584 / 49.1520 MHz Ultra Düşük Faz Gürültü Osilatörleri ile
Fiyat:  262,40 TL / KDV Dahil Temmuz 2017 itibarı ile / online satın almak için tıklayınız
Üretici: Alo Audio / www.allo.com

Temsilci: Samm Teknoloji / www.samm.com

Raspberry Pi Maceraları burada bitmeyecek. Daha sizlere bir sürü sürprizim olacak. Merak ettiğiniz bir çok HAT elimde uzunca bir süredir mevcut ve zaman buldukça bunları sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sadece ufak bir önizleme vermesi açısından bir şey yazmak istiyorum. Boss DAC incelemesinde mid’lere bir tık dokunulsa demiştim hatırlarsanız. Merak etmeyin o dokunuşun yapılmış olduğu bir çözüm bulmayı da başardım. Çözüm yine aynı firmanın Piano DAC+ Kali re-clocker ünitesinden geliyor. Kurulum süreci yine aynı şekilde kolay ancak 200TL civarında daha pahalı:) En kısa zamanda o yazıyı da yetiştirmeye çalışacağım….

 
İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Boss DAC ile alakalı yayınladığımız yazılara linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz  1-Allo Audio Boss DAC’ı Yakından Tanıyalım 2- Allo Audio Boss DAC Fiziksel Kurulum 3- Volumio Kurulumu 4- Volumio Kurulumu İnce Ayarlar 5- Allo Audio Boss DAC Ses Yorumları