Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Boss DAC

Geçtiğimiz aylarda sizlerle Raspberry Pi Maceralarımı paylaşacağımı yazmıştım ve konuya bir girizgah yapmıştım. Geçen süre içerisinde farklı firmaların ürettiği kartlar konusunda araştırmalar yaptım, bazılarını satın aldım. Farklı konfigürasyonlar ile denemeler yapmaya çalıştım. Bu maceranın başlangıcındaki ateşin ilk kıvılcımları sevgili Murat Akduman tarafından atıldı. Uzun telefon konuşmaları ve denemelerin ardından gideceğim yön belirmeye başlamıştı. Ancak bir diğer arkadaşım Selim Kazmirci, bir telefon konuşmamızda “abi Raspberry Pi DAC’lar konusunda ne düşünüyorsun, ben Allo Audio diye bir firmanın Boss DAC’ını kullanıyorum ve çok memnunum” deyince ecnebi platformlarında bolca adı geçen bu firmanın ürünlerini denemeye karar verdim. O dönemlerde marka ülkemizde temsil edilmiyordu ve bir şekilde yurtdışından tedarik etmemiz gerekecekti. Bu yönde hazırlıklara başlamışken, Raspberry Pi ile haşır neşir olan meraklıların yakından tanıdıkları Samm Teknoloji firması markanın Türkiye mümessilliğini aldı ve ürün tedariki bir anda çok kolay hale geldi. Bu gelişmelerden önce Allo Audio firmasının sahibi Sn. Andre ile irtibata geçmiş ve bazı kartları deneme amacı ile tedarik sürecine girmiştim. İşin hikaye kısmını bir kenara bırakarak olayın temeli ile alakalı bazı bilgiler vermek istiyorum.

Raspberry Pi daha önce yazdığım gibi kredi kartı boyutlarında minik bir bilgisayar. Bu bilgisayarlar, isterseniz tek başına kullanılabildiği gibi, genişleme yuvalarına takılan kartlara bir ana platform olarak da kullanılabiliyor. Yapacağınız proje veya arzu ettiğiniz işleve yönelik kartları satın alıp,  Raspberry Pi ile birleştirdiğinizde ihtiyacınıza uygun bir platform elde etmiş oluyorsunuz. Tabii buradaki en önemli konu maliyet. Tüm dünyada bir nevi  Raspberry Pi ve SBC çılgınlığının yaşanmasının sebebi, maliyetlerin gayet makul olması. Mecmua’da yayınlayacağımız yazılarda olayın tamamen müzik tarafına odaklanacağınız tahmin edeceğiniz üzere.

Peki bizim yazı dizimizde kullanacağımız kartların üreticisi Allo Audio kimdir? Yaklaşık 10 yıl önce Hindistan’da kurulan firma, ağırlıklı olarak telekomünikasyon cihazları, ağ ve iletişim sistemlerinin güvenliğine yönelik ürünler üretiyor. Firma ayrıca geçtiğimiz senelerde kendi kredi kartı büyüklüğündeki Single-board computer (SBC) ürünü olan “Sparky”i de meraklılara sunmuş. Firmanın dünya çapında tanınmasına vesile olan konu ise ürettikleri kartlar. Başta Piano adını verdikleri DAC kartları ve Kali isimli Reclocker ile kendisinden bahsettirmeyi başarmışlar. Ben yazı dizimizin ilk bölümünde firmanın en güncel ve büyük ilgi çeken “Boss” DAC kartını mercek altına alacağım. İlerleyen dönemlerde ise bahsi geçen diğer ürünlere de bir bakış atmayı unutmayacağız tabii ki.

Stereo Mecmuası’nda yaptığımız incelemelerde normal koşullarda direkt olarak ses konusuna odaklanıp, ilk önce cihazların özelliklerinden daha sonrada dinleti notlarından bahsederiz. Ancak Raspberry Pi Maceraları yazı dizimizde ses performansından önce adım adım kurulum konularına da yer vermeye karar verdim. Böylelikle benzer deneyimleri yaşamak isteyen meraklılar, rehberlerimizi adım adım takip ederek neredeyse hiç uğraşmadan farklı konfigürasyonları oluşturabilecekler.

Aslına bakarsanız Mecmua ve özellikle de bendenizin, Raspberry Pi konusunda yayın yapması makbul olanlar listesinde en başlarda bulunduğumuzu söyleyemem. Aslında bu konular bana sorarsanız teknoloji basınının irdelemesi gereken konular. Ancak ülkemizde nedense tüm dünyada yaşanan Raspberry Pi devrimi pek heyecan uyandırmıyor ki, bir çok büyük teknoloji platformu bu alanı tamamen pas geçiyor. Dilimiz döndüğünce ve bilgimiz ölçüsünde bu devrimin sizlerin evlerine de uğrayabilmesi için yazıp çizmeye çalışacağız. Hatamız olursa şimdiden affola!

Şimdi isterseniz projelerimizde kullanacağımız temel bileşenleri yakından tanıyalım. Ben projelerimde genel olarak yüksek işlem gücünü kullanabilmek adına Raspberry Pi 3 tercih edeceğim. Ancak daha ortodoks yaklaşımlar veya daha radikal hifi mantığı ile hareket etmek isteyen meraklılar Raspberry Pi 2’yi de özellikle tercih ediyorlar. Her ne kadar Pi 2 modeli daha düşük bir işlem gücüne sahip olsa da, kablosuz ağ ve Bluetooth bağlantı seçeneklerinin olmaması daha ortodoks yaklaşımlar için makbul görülüyor. Ben ise Pi 3 ile daha çok kullanım kolaylığını hedefliyorum. 64-bit 1.2GHz hızında çalışan quad-core ARMV8 işlemci ile donatılmış olan Pi 3, 1GB RAM’e sahip.
Dahili WiFi ve Bluetooth 4.1 desteği olan bu minik bilgisayarda disk olarak micro SD kart kullanıyorsunuz. Siz disk üzerine hangi yazılım veya işletim istemini yüklerseniz, sistem o şekilde kullanılabiliyor. Söz gelimi yukarıda gördüğünüz Pi 3’ye Retropie oyun konsolunu içeren bir mikro SD kart takıp açtığım zaman eski oyunları oynayabilirken, ses ile alakalı bir sisteme sahip bir SD kart takıp açıp kapadığımda tamamen bu yöne odaklanmış bir bilgisayar elde edebiliyoruz. Raspberry Pi 3’e sahip olmak için Temmuz 2017 itibarı ile 164TL ödemeniz gerekiyor. Raspberry’nin Türkiye mümessili olan Samm Teknoloji firmasından buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

İşletim sistemi veya programları yüklemek için ise bir adet mikro SD karta ihtiyacınız var. Genel olarak birçok işletim sistemi ve program için 4GB boyutlarından bir SD kart yeterli oluyor. Kartınızı seçerken mümkün olduğunca hızlı bir kart seçmeye özen gösterin. Class 10 kartların fiyatları gayet makul durumda ve 4GB modeller mahalledeki küçük markette bile satılır durumda. Daha yüksek kapasiteli kartlar ise genelde ek özelliklere sahip işletim sistemi, program kombinasyonlarında kullanılıyor. Örneğin ben Retropie oyun konsolu yazılımı için 64GB’lik SD kartları tercih ediyorum. Ancak dediğim gibi bir çok iş için 4GB yetip artıyor bile.

Seçtiğiniz  Raspberry Pi bilgisayarınıza güç vermek için bir adaptöre ihtiyacınız var. Bu adaptörlerde 5.0V değerine bakacağız. Bu noktada eğer akıllı telefon kullanıyorsanız onun adaptörünü bile kullanabilirsiniz. Ancak “Pi 3” ile 2.5A bir adaptörün kullanılması tavsiye ediliyor. Ben denemelerimde iFi firmasının iPower adaptörünü kullanacağım. Hedefim kuracağımız sistemlerde olabilecek en üst noktaya ulaşabilmek. Eğer arzu ederseniz Raspberry’nin kendi resmi adaptörlerini de kullanabilirsiniz. Gayet kaliteli olan bu adaptörler Temmuz 2017 itibarı ile yaklaşık 41TL’lik bir fiyat etiketine sahipler. Yalnız adı sanı duyulmamış dandik adaptörlerden uzak durmanızı öneririm. Bu adaptörler hiçbir zaman kutularında yazan değerleri vermedikleri için sorun yaşamayın.

Bunlar haricinde Raspberry’nizi güçlü bir taşınabilir pil ile de kullanabilirsiniz. Bugünlerde çarşıya çıktığınız zaman 20.000mAh gücünde taşınabilir piller bulabiliyorsunuz. Bunların birçoğu 5V’ta 2A güç verebiliyor. Çoğu zaman sıkıntı olmayacaktır ve yeterli gelecektir. 10.000mAh gücündeki göreceli kaliteli taşınabilir piller yaklaşık 40TL civarlarına, 20.000mAh gücünde olanlar ise 100TL civarlarında satılıyor.

Bu yazı dizimizde bol bol göreceğiniz “Boss”, 32bit / 384 kHz çözünürlüğe destek veren PCM5122 yongaseti ile donatılmış bir DAC. Raspberry Pi üzerindeki genişleme yuvasına takılan “Boss” üzerinde stereo çıkış için klasik RCA konektörleri bulunuyor. Arzu ederseniz firmanın TPA3118 yongaseti ile donatılmış VOLT amplifikatör kartı ile kullanarak kanal başı 50W güç üreten bir kombinasyon bile ortaya çıkartabilmeniz mümkün. Bunu da ilerleyen dönemlerde ayrıca deneyeceğiz tabii ki. Boss DAC, Temmuz 2017 itibarı ile yaklaşık 260TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Ürünü SAMM Teknoloji stoklarında bulabilir ve online satın alabilirsiniz.

Opsiyonel olarak Boss DAC ve Raspberry Pi bilgisayarınızı bir kasa içerisine koymak isterseniz, akrilikten üretilmiş şeffaf veya şeffaf  siyah kasaları tercih edebilirsiniz. Yaklaşık 50TL’lik fiyat etiketine sahip olan bu kasalar sisteminizi koruduğu gibi şık bir görünüm de kazandırıyor. Kurulumları biraz yap boz gibi. İlk yapmanız gereken şey akrilik parçaların üzerindeki koruma kaplamasını çıkartmak. Arkasında da birleştirmek. Akrilik  çizilebildiğinden dolayı deneme yanılmalarınızı yaptıktan sonra cihazlarınızı kutunun içerisine yerleştirin. Böylelikle sök tak yaparken kutunuzun çizilmesini önlemiş olursunuz.

İsterseniz artık kuruluma geçelim…

 İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Boss DAC ile alakalı yayınladığımız yazılara linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz  1-Allo Audio Boss DAC’ı Yakından Tanıyalım 2- Allo Audio Boss DAC Fiziksel Kurulum 3- Volumio Kurulumu 4- Volumio Kurulumu İnce Ayarlar 5- Allo Audio Boss DAC Ses Yorumları