DH Labs Silver USB

Stereo Mecmuası’nda farklı DH Labs Silversonic ürünlerini son dönemlerde mercek altına aldık. Özellikle dijital kanatta uygun fiyatlarına rağmen başarılı sonuçlar aldığımız firmanın bu kez USB kablosunu test sistemlerimizde mercek altına aldık. Firmanın tarihçesini sizlerle daha önce paylaşmıştık hemen minik bir özet; DH Labs firması 1992 yılında kuruluyor. Firmanın amacı yüksek performanslı ses ve video kabloları üretmek. Firmanın bir diğer amacı fiyat performans oranı yüksek kablolar üreterek, meraklılara kendisinden daha pahalı ürünlerden daha iyi sahne, dinamik ve tonal denge sunmak. Amerikalı üretici bunu sağlayabilmek için mümkün olan en yüksek teknolojileri kullanmaya buna karşılık ürünlerin fiyat etiketlerini makul seviyelerde tutmaya çalışıyor. Aynı üretim mantığı USB kabloda da dikkatimizi çekiyor. 

Dışarıdan baktığımızda daha önce sizlerle paylaştığımız DH Labs Silversonic D-75 ve Deluxe Toslink Dijital kablo ile aynı tasarım çizgilerine sahip. Başarılı bir ekranlaması olduğunu ve hava içeren bir yalıtıma sahip olduğunu gördüğümüz kablonun dış yapısı firmanın dijital kablo ailesi ile aynı. Kablo yeterince eğilip bükülebilir ve bunu yaparken kabloya bir zarar vermek mümkün gözükmüyor. Gayet iyi. Konektörler konusunda firma yine özenli bir iş yapmış ve göründüğü kadarı ile kaliteli malzemeler kullanılmış. Asıl önemli olan ise bilgisayar ve DAC’ınıza giriş yaptığınız zaman herhangi bir boşluk hissi oluşmuyor ve konektörler gayet güzel/sağlam bir bağlantı sağlıyor. Kablo içerisinde bakır üzeri gümüş kaplama iletlkenler tercih edilmiş olduğunu ekleyelim.

Kablolar elime ulaşır ulaşmaz Hegel HD11 ve Goldnote DAC7 model DAC’ları kullanarak bilgisayarıma bağlantı yaptım ve  DAC’ları sırayla Stax SRM-T1 kulaklık amplifikatörüne bağlandım. Farklı Stax kulaklıklar kullanarak yanma sürecine başladım. Stereo Mecmuası’nda test ettiğimiz istisnasız tüm USB kablolar gibi DH Labs Silver kablolara da biraz zaman vermelisiniz. En çok kullandığınız kaynak veya cihazlara bağlantı yaparak bu süreci hızlandırmak mümkün.

Bir haftayı geçen sürenin ardından artık kablolar belirli bir seviyenin üzerine çıktığına göre müzik dinlemeye başlayabiliriz. Elimde bulunan tüm DAC’ları deneyerek denemelerime başladım. Öncelikle ilk baktığım şey olan bağlantıların sağlamlığı konusunda DH Labs başarılı olmuş. İkinci olarak baktığım önemli konu arka plan sessizliğinde DH Labs yine başarılı bir görüntü ortaya koydu. Benim açımdan daha ilk anda USB kablonun sisteme kazandırdığı şey arka plan sessizliği olmalı. Bu konuda standart kablolar gerçekten çekilecek gibi değil.

Kablonun arka plan sessizliğinin arkasından ilk dikkat çeken şey, tizlerin rahatlaması. Bu durumu da yine bir çok kabloda gözlemliyoruz. Arkaplan sessizliği tiz seslerde aynı etkiyi yapıyor ancak DH Labs bunu bir adım öteye götürüyor. Tizler son derece canlı ve keyifli. İkinci en önemli etki sahnede dikkat çekiyor. Genişleyen sahne keyifle müzik dinlememiz açısından önemli bir faktör ve  medya ile oynamadan bunu sağlamak çok önemli. Bildiğiniz gibi aynı albümün farklı kanallarla elde edilmiş versiyonlarında değişik etkiler alabilmek mümkün. Ben aynı medyayı kullanarak bunu elde etmeye çalışıyorum ve DH Labs bu konuda gayet iyi sonuç elde etmemi sağlıyor. Kullanılan medya tabii ki çok önemli ancak medyadan bağımsız olarak genel detay ve sahneye olumlu katkı USB kablolarından beklediğimiz bir etki. DH Labs gözünüzü sokmadan bu etkileri tüm frekans aralığına yayılmış şekilde veriyor, orta ve alt frekanslarda da genel bir başarım artışı bariz şekilde duyulabiliyor.

Her zaman yazdığım gibi okuyucularımıza tavsiyem USB kablolara ne kadar şüphe ile bakıyor olursa olsunlar, temsilci firmalardan ürünleri mutlaka deneme amaçlı tedarik edip kendi sistemlerinde denesinler. Günümüzde neredeyse tüm firmalarımızın fiyatını ödenmesi karşılığında kabloyu size deneme amaçlı gönderiyor. Eğer beğenmezseniz veya sisteminize uyum sağlamaz ise siz ürünü iade edince paranız iade ediliyor. Bu sayede kendi sisteminize en uygun seçenekleri belirleyebilir ve doğru alışveriş yapabilirsiniz.

DH Labs Silver USB kablo Stereo Mecmuası’nda mercek altına aldığımız USB kablolar arasında şimdiye kadar yayınladığımız incelemeler arasında en uygun fiyat etiketine sahip kablolardan bir tanesi. Ancak fiyat etiketinin ucuz olması kablonun performansı konusunda sıkıntı yaratmadığı gibi başta tizler ve sahne olmak üzere yaptığı etki şaşırtıcı bir tablo sunuyor. Bu noktada daha mütevazi DAC sistemleri kullanan okuyucularımız bu kabloyu alışveriş listelerine ekleyebilirler. Ancak daha üst modellerde DAC’lar kullanan okuyucularımızın da fiyatı gözardı ederek kabloyu dinleme listelerine eklemelerinde fayda var; çünkü DH Labs Silver USB başarılı bir kablo ve sizi şaşırtacağına emin olabilirsiniz.

DH Labs Silver USB
1 metre USB kablosu
Fiyat: 70 Dolar + KDV
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr

Tags: