Audience The One

Amerikalı Audience firmasının temelleri odyofil ve tasarımcıların bir araya gelmesi ile 1972 yılında atılıyor. Firma bu dönemlerde Sidereal Akustic Audio Systems adı altında faaliyet gösterirken 1997 yılında tasarımcı Roger Sheker’in katılımıyla Audience olarak faaliyetlerine devam ediyor. Firmanın ürün yelpazesinde farklı kablolar, elektrik düzenleme sistemleri var ancak bizim bu yazımızda mercek altına alacağımız ürün firmanın yeni hoparlör gamından seçildi; The One.

Audience firması hoparlör tasarımına girişmeden önce hoparlörlerde sorun yaratan tasarım bileşenlerini teker teker almakla başlıyor. X-over sistemi üzerinde faz anormalileri konusunda çalışan firma özgün bir tasarım yapıyor. Bunun yetinmeyip klasik sürücüleri kullanmak yerine kendi sürücülerini tasarlamaya karar veriyorlar. Efektif bir sürücününü asıl fonksiyonlarını gözardı etmeden hafifiletilmesi gerektiğini düşünen tasarımcılar titanyum gibi malzemeler kullanarak sürücülerin hareketli mekanik bölümlerini hafifletmeyi başarmışlar. Bu teknolojileri ClairAudient olarak nitelendiren firmanın ilgi çekici bir hoparlör ailesi var.

Bu ailenin en küçük üyesi The One, kutudan çıkarttığınızda minicik boyutları ile dikkat çekiyor. Çok şık piyano lake kaplamalı gövdenin önünde tiz sürücü arkasında ise mid/bas sürücü yer alıyor. Hoparlörlerin konektörleri bir çok kabloyu kullanabilecek şekilde yerleştirilmiş. Hoparlörler kapalı yapıda. Mıknatıslı toz korumaları sayesinde ön panel üzerinde herhangi bir girinti çıkıntı bulunmuyor. Çok şıklar. The One, near field bir monitör yani yakın mesafeden kullanılacak tarzda bir hoparlör. Bu yapısı ile hoparlör küçük dinleme odaları, ofisler ve özellikle masaüstü sistemlerde kendisine yer bulmaya aday. Hoparlör 84dB’lik hassasiyetleri ile orta güçte bir amplifikatör ile sıkıntısız şekilde sürülebiliyor. Ben Exposure Model VIII güç amplifikatörlerimi, QED pre-amplifikatörümü ve elimde deneme amaçlı bulunan Goldnote DAC 7 ile birlikte ana bilgisayar sistemimi kullandım. Aslına bakarsanız bu sistem ile yeni Rega Brio gibi kompakt yapılı amplifikatörleri kullanmak masaüstünüzde daha derli toplu bir ortam sağlayacaktır.

Denemelerime başlamadan önce aktif hoparlörlerimle kullandığı standımı masaüstüme yerleştirdim ve The One’ların tiz sürücülerini kulağıma doğru hedefledim. Artık denemelerime başlayabilirim.

Jamiroquai’nin 2001 yılında yayınladığı “A Funk Odyssey” (Sony Music EK 85954) son derece eğlenceli bir albüm. Günümüzün popüler müzik dünyasının örneklerinden oldukça ayrık duran bir albüm. Arada sırada yazdğım gibi Jamiroquai’ın müziği gelir geçer müzik pazarındaki örneklere göre birkaç gömlek üstün. Bunun en önemli sebebi topluluktaki müzisyenler. “A Funk Odyssey” yayınlandığı yıl tam anlamıyla satış rekorları kırmıştı. “Little L” “You Give Me Something” gibi şarkıların düzenlemeleri son derece başarılı. Bu minik hoparlörlerin bas performansı çok dikkat çekici. Bu bas nereden geliyor diye şaşırmak mümkün. Özellikle masanız duvara yakın ise biraz deneme yanılma ile uygun bir konumlama bulursanız çok mutlu olabilirsiniz.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: