Geçtiğimiz aylarda Quad S2 hoparlörü konu alan bir yazı yayınlamıştım. Bu hoparlör bulunduğu fiyat seviyesinde beni oldukça şaşırtmış ve uzun zaman sonra Quad cephesinde böylesine farklı bir şey dinleme fırsatı bulmuştum. Quad denince benim aklıma gelen ilk şey tabii ki, klasik elektro statik hoparlörler ve lambalı ampliler. Tabii ki uzun zamandır firmanın ürün kataloğunda klasik kutu tipi hoparlörler bulunuyordu. Ancak dönemin yeni “S” serisi ribbon sürücüler, farklı kabin tasarımı ile diğer Quad modellerinden ayrılmıştı benim açımdan. İşin en güzel tarafı, ürünlerin taşıdığı fiyat etiketleri hifi dünyası açısından makul seviyelerdeydi ve bu fiyat karşılığında sundukları etkileyici idi. “Z” serisi Quad’ın ribbon sürücülü hoparlör serilerinin en tepe noktası. Bu yazımızda “Z” serisinin en küçük üyesini konuk ediyoruz.
Quad Z-1 kutusunu açtığımda insanı etkileyecek bir güzellik ortaya çıktı; müthiş bir piyano lake cila ve kırmızıya çalan gül ağacı kaplama. Hoparlörleri kutudan çıkarttığım zaman Quad cephesinde görmeye alıştığımız klasik dörtgen formların bir kenara bırakılarak çok daha farklı bir tasarım yapılmış olduğunu görüyoruz. Hoparlör arkaya doğru belirli bir açı ile daralırken, üst kısmında da düz bir form yerine eğimli bir yapı tercih edilmiş. Siz söylemeden ben söyleyeyim, yeni nesil Sonus Faber hoparlör tasarımlarına benziyor evet. İşçilikte en az o kadar özenli ve iyi. Bu arada Sonus Faber’i, günümüzde en çok tanınan hoparlör markalarından birisi olduğu için yazdım ancak bu tarz tasarım çok eskilerden beri kullanılıyor. Quad tasarımcıları bu özel hoparlörde kendilerinden pek alışkın olmadığımız bir hoparlör kabini ortaya çıkartmışlar. Valla çok güzel olmuş!
Hoparlör, bir raf tipi hoparlör olmasına rağmen oldukça hormonlu diyebiliriz. 383 x 219 x 283mm boyutlarındaki hoparlörün ağırlığı 6.5Kg civarlarında. Piyano lake cilaya sahip iki renk seçeneği var, siyah ve fotoğraflarını gördüğünüz gül ağacı kaplaması. Açık konuşayım gül ağacı kaplamayı gördükten sonra siyah rengine dönüp bakmam ben şahsen. Tabii ki zevk meselesi.
Hoparlörün ön bölümüne baktığımız zaman oldukça büyük boyutlardaki ribbon sürücü dikkat çekiyor. Hemen üzerine güzel bir Quad logosu eklenmiş. Mid/bas sürücünün çerçevesi de ribbon sürücü ile aynı metal kaplamaya sahip. Alt bölümde ayrı bir siyah bölüm dikkatinizi çekmiştir. Özel olarak tasarlanan bu bölüm aslında bas refleks portu olarak görev yapıyor. Kutu içeriğinde tabii ki toz koruma kapakları da bulunuyor. Günümüze birçok hoparlörde gördüğümüz üzere mıknatıslı tasarlanan bu kapakların hemen alt bölümünde geleneksel Quad amblemi bulunuyor. Hoparlörün müthiş güzel ön tasarımını görünce ben olsam o toz kapaklarını kutusuna koyarım. Ama karar sizin tabii …
Hoparlörün arka bölümünde hemen dikkat çeken şey dev boyutlardaki “80th Anniversary” yani 80. yıldönümü etiketi. Hoparlörün bilgileri ve seri numarası da buraya eklenmiş. Hemen alt kısımda yine hoparlörün ön tarafında gördüğünüz renk şemasına sahip metalden üretilmiş özel bir yuva içerisinde her kanal için birer çift konektör bulunuyor. Bu konektörlerin kalitesi birinci sınıf.
Hoparlörün mid/bas sürücüsü kevlar yapıda. 150mm boyutundaki sürücü, firmanın verdiği bilgilere göre akustik filtreli bas refleks sistemine sahip. Bu çift hazneli filtre sistemi sayesinde titreşimler sönümlendiriliyor. Benim anladığım kadarı ile hoparlör içerisinde farklı bölümler oluşturulmuş. Özellikle bas refleks portu için özel bir tasarım yapılmış ve bir nevi köpük diyebileceğimiz bir madde ile doldurulmuş daha önce bahsettiğim alt kısımdaki siyah bölüm tek başına bir port vazifesi görüyor.
Hoparlörün tiz sürücüsü ribbon yapıda. “S” serisindeki sürücülerin neredeyse iki katı yani 90x12mm boyutlarındaki sürücüler özel olarak tasarlanmış. Her ne kadar bizler için ribbon sürücüler Quad cephesinde yeni bir şey olsa da, aslında evveliyatı 1949 yılına kadar gidiyor. İlk kez Corner Ribbon serisinde 1949 yılında meraklılara sunulan ribbon sürücülü Quad hoparlörler zamanında bayağı övgü almış ancak zaman içerisinde sorunları ve kırılganlıkları ile kullanımdan kalkmışlar. Quad tasarımcıları son yıllarda bu tasarımdaki kırılganlık sorunlarını yeni teknoloji İle çözünce Quad hoparlörler yeniden ribbon sürücüler ile donatılmaya başlanmış.
Hoparlörün teknik özelliklerine bir bakış atmak gerekirse hassasiyet (1W @ 1m) 86db. Önerilen Amplifikatör Gücü 40-150w. Güç Kullanımı (Tepe Değer) 100w. Peak SPL 102dB. Nominal Empedans 8Ω. Min. Empedans 4.6Ω. Frekans Tepkisi (+/- 3dB) 56Hz – 20kHz şeklinde verilmiş. Bana sorarsanız bu değerlerin hiçbir önemi yok, biz nasıl bir performans elde edebileceğimize bakalım. Haydi gelin dinleme notlarına göz atalım.
Bir yorum ekleyin