Aurum Cantus F6600 Bölüm 2

Aurum Cantus F6600, giriş seviyesi bir hoparlör. Açıkçası denemelere başlamadan önce beklentilerimi giriş seviyesindeki bir hoparlöre göre gözden geçirdim. Speakers Corner tarafından yakın zamanda basılmış Beethoven Triple Concerto – Serkin, Laredo, Parnas plağı ile denemelere başlıyorum. Bu plağı seçmemdeki sebep kaydın beni oldukça şaşırtmış olması hem detay seviyesi çok başarılı hemde sahne çok keyifli.

Ludwig van Beethoven’nun keman, çello ve piyano için yazdığı C major (yani Do Majör) Op. 56, numaralı konçertosu daha çok “Triple Concerto” olarak isinlendirilir ve 1804 yılında yayınlanmıştır. Eserin müzisyenler ve dinleyiciler açısından en önemli özelliği içerisinde üç ayrı entrüman için ayrı solo bölümler olması ve bunların ustalık gerektirmesidir. Tarihçilere göre eser Avusturya Arşidükü Rudolf için bestelenmiştir. Eser göreceli olarak basit piyano bölümlerinin keman ve çello tarafından desteklenmesi amacı ile oluşturulmuştur. Muhtemelen Arşidükün çalabileceği bir piyano solosu yazmaya dikkat etmiştir Beethoven. Eserin ilk hareketi allegro. Burada hem orkestranın detayını hemde solo enstrümanların tonalitesini kontrol ediyorum. Bir hoparlörü zorlayacak hemen herşey bu kayıtta mevcut.

İlk dikkat çeken sahne tam beklediğim gibi. Detay seviyesi de beklentilerimin üzerinde. Özellikle çelloda Leslie Parnas’ı dinlerken alt frekanslara ve bas çözünürlüğüne dikkat ediyorum. Amplifikatörünüzün birazcık kuvvetli olduğunda karmaşık pasajlarda karmaşa yaşamadan keyifle müzik dinliyorsunuz. Bu seviyelerde bir hoparlörün gösterdiği performans için çok başarılı diyebilirim…

Rolling Stones – Exile On Main Street plağına bir bakış atalım. Exile On Main Street, efsanevi Rolling Stones topluluğunun 1972 yılı albümü. Albüm bir çok tarzın harmanlanması diye nitelendirilebilir, rock and roll, blues, soul, country ve gospel. Anlayacağınız tam Rolling Stones’a göre bir albüm! Albüm yayınlandığı dönemlerde ortalığı birbirine soktuğu gibi olumlu-olumsuz her türden eleştiri almıştı.Albümün kaydı 1968 ila 1972 yılları arasında sürüyor. ALbümün bu kadar uzun sürmesindeki sebep topluluğun bir plak şirketi ile olan kontratının bitme zamanının yaklaşması sebebi ile topluluğun albümden şarkıları bu plak şirketinden yayınlamak istememesi. Ayrıca yine bu dönem Rolling Stones topluluğunun İngiliz devleti ile başının dertte olduğu dönemler. Bu dönemlerde topluluk üyeleri İngiltere’yi terk edip Fransa’ya yerleşiyor aslında buna bir nevi zorunlu göç diyebiliriz. Ancak ortaya bir sorun çıkıyor. Fransa’da en azından topluluk üyelerinin bulunduğu bölgelerde kaydın yapılabileceği uygun bir stüdyo yok! Bunun üzerine seyyar stüdyo gibi çözümler üretiliyor. Albümle alakalı yazılan çizilenlere bakınca neredeyse her şarkının ayrı bir hikayesi var ve şarkıların bir çoğu farklı yerlerde kaydedilmiş.

Uzun lafın kısası Rolling Stones’a her haliye yakışan bir albüm! Daha uygun fiyat etiketli Universal baskısı bile çok başarılı. Albümün açılış parçası “Rocks Off” bile bazı konularda bize ön bilgi veriyor. Baslar çok keyifli. Ziller ve perküsyonlar gayet başarılı şekilde ulaşıyor. Bu albüm, en azından Universal baskısı hoparlörlere biraz yaslanma eğilimindedir. Bu durum aynen Aurum Cantus F6600’da da yaşanıyor. “Rocks Off” detaylara bakmak için çok güzel bir örnek. Blues yapısındaki şarkıda piyanodan üflemelilere kadar her şey var. Detay seviyesinden gerçekten çok memnunum hele giriş seviyesi bir hoparlör olduğunu düşünürsek. Rock severler bu marka/modeli bir kenara not etsinler.

Daha minimal formasyonlar ve vokal performansı için Youn Sun Nah – Same Girl CD’sine bakalım. Youn Sun Nah müzisyen bir aileden geliyor. Babası orkestra şefi annesi ise müzikal aktrisitiymiş. Müzik kariyeri erken yaşlarda başlayan şarkıcı oldukça dikkat çekici bir eğitim almış ve 23 yaşında ilk önemli performansına imza atmış. Kore Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdiği performans ülke çapında dikkat çekmiş. Bu performans ona kariyerinde yepyeni kapılar açmış. Belki de ACT ile yaptığı kontratta bu performansın bir etkisi vardır…

Kore’de müzik eğitimini tamamladıktan sonra 1995 yılında Fransa Paris’e giden Youn Sun Nah, burada caz ve chanson eğitimi almaya başlamış. Türünün en eski ve en prestijli müzik okullarından bir tanesi olan National Music Institute of Beauvais’ye (Beauvais Milli Müzik Enstitüsü) kabul edilmesiyle müzikal hayatında önemli değişiklikler olmuş. Bu süreç devam edereken ayrıca “Nadia ve Lili Boulanger Konservatuvarında eğitim alma şansı bulmuş. Kabiliyeti kısa zamanda kabul edilen Youn Sun Nah, kendisine Fransız caz dünyasında yer edinme şansı bulmuş ve çok sayıda caz kulübünde konser vermiş.

Albümün açılış parçası “My Favorite Things” daha ilk saniyelerden belli ediyor bazı şeyleri. Uzayan ve oda içerisinde uçuşan sade notalar ve ilk dakikada başlayan Youn Sun Nah vokalleri. Sahne çok başarılı. Hem CD hemde plakta da bu durum aynı! Sesin hoparlörlerden çıkıp tüm odayı doldurmasını istiyorum. Vokaller çok sıcak değil belki kadife gibi değil ama yine de yumuşak. Bu durum ACT plak firmasının kayıtlarından kaynaklanıyor. İtirazım yok hatta mutluyum. Sistemim gayet güzel bir sonuç ortaya koyuyor. Özellikle caz vokaline meraklı okuyucularımız biraz daha yumuşak karakterli bir amplifikatör seçerek daha da iyi sonuçlar alabilirler.

Aurum Cantus F6600’ün konumlandırmasına bana sorarsanız biraz kafa yormanız gerekiyor. Öncelikle arka tarafı duvara çok yaklaştırmamayı öneririm. Hoparlörün alt frekans başarımı gayet iyi ve duvardan yaklaşık 70Cm ila 1M mesafe beni tatmin edici sonuçlar ortaya koydu. Toe-in yani hoparlörleri içe doğru çevirme bana sorarsanız müziğe daha iyi odaklanmak isteyen okuyucularımızın mutlaka denemeleri gereken bir konu. Bu açıyı tiz sürücüler tam kulağınızı hedefleyen bir konumda ben optimal sonuçlara ulaştım. Hoparlörün yan taraflardan duvar veya müzik seti mobilyanıza uzaklığı ise önemli bir diğer konu. İki hoparlörü birbirinden aşırı uzaklaştırmadan 30CM’lik boşluklar yeterli oluyor. Sizde evinizde kendi odanızın şekli ve doluluğuna göre farklı denemeler yapabilirsiniz. Ancak ayıracağınız her zaman dilimi size daha iyi performans olarak dönecektir.

Son değerlendirmeye gelirsek işin içerisine fiyatı koymamız gerekiyor. BTR Hifi  firması hoparlörü 769 Dolar (KDV Dahil) fiyat etiketi ile meraklılara sunuyor. Açıkçası bu tarz bir hoparlör için kesinlikle çok ucuz bir fiyat. Bu hoparlörü zevkinize göre bir amplifikatör ile eşleştirip, fiyatını çok abartmadan bakır yapılı tercihen solid-core yok ucuz bir model bulamazsanız yine bakır olmak kaydı ile bir kablo ile amplifikatörünüze bağlayıp, yerleşim üzerinde biraz kafa yorarsanız, hiç beklemeyeceğiniz bir performans elde edebileceğinizi söyleyebilirim. Giriş seviyesinde kule tipi olmak kaydı ile dinlediğim en iddialı hoparlörlerler listesinde en başta gelenlerden birisi oldu, Aurum Cantus F6600. Bütçesi kısıtlı okuyucularımızın alışveriş listelerine mutlaka yer vermeleri gereken hatta üst satırlara yazmalarını tavsiye edeceğim bir ürün….

Aurum Cantus F6600
Design:2 way, 3 units Tweeter:1×1″ Midwoofer: 2×6.5″ Rated impedance: 4 ohms Power requirement: 50-180W Sensitivity: 90dB/W/m Frequency range: 45Hz-20kHz Finish:PVC Cabinet dimension (W×H×D) : 215×1034×315 Net weight: 20Kg/pc
Fiyat: 769 Dolar (KDV Dahil)
Temsilci: Batur Hifi / www.btrhifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız