ATC SCM 20 Bölüm II


İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

En iyi sonuçlar, eğrisel ve yuvarlak diyaframlarla elde edilebilmektedir. Bu diyaframlar polyester ve akrilikten olmalıdır. Bunun amacı, yüksek frekanslarda meydana gelen rezonansları kontrol etmektir. Ayrıca fundemental sistem rezonanslarının gücünün iyi şekilde ayarlanması aynı derecede önem taşımaktadır (0.3 ve 0.6 arası bir Q’ya sahip olmak gibi).

Buraya kadar sunduğum ve ATC teknik verilerinde yer alan firma sunumları ATC’nin çalışma prensiplerini kısmen de olsa anlamamız için yeterli olmuştur sanırım.

ATC, sürücülerin yarattığı olumsuzlukları minimize etme çalışmalarında son derece hassasiyetle geliştirdikleri bas, bas-mid ve midrange sürücü teknolojisi ile problemleri sürücü bazında halletme yoluna gitmiştir. Tiz sürücü üretmeyen ve bu sürücüleri genelde Vifa’dan alan ATC en büyük ününü midrange sürücü ile yapmıştır

Sürücü problemlerini olabildiğince ve bazen de tamamen halleden ATC başarıdaki bir önemli faktör olan kutu yapımında da kendine özgü teknikler geliştirmiş kimilerine göre çok da yakışıklı olmayan kutularda ses anlamında kesin başarıyı yakalamış ama kozmetik anlamda gelen eleştirilere ve WAF değerlerinde sınıfta kalmasına “birincil derece sesin önemidir” sloganını vurgulayarak cevap vermiştir. Günümüz üreticilerinin sesten ziyade mobilya üretimi için çırpındıklarını göz önüne alırsak mevcut audio sanayinde ATC üstün bir ses teknolojisi ile adeta sadelik konusunda sesten ziyade kozmetik oluşturan birçok firmaya meydan okumuştur.

Gelelim benim seçimime; yazı için hangi hoparlörü seçeceğimi uzun sure düşündüm. Öncelikle pasif ve aktif arasında kaldım. Aktif ve ünlü midrange’i taşıyan hoparlörler klasikti ama ben pasif ve iki yollu tercih ederek ATC’yi hem pasifte hem de midrange’siz bir hoparlörde test etmeyi arzu ettim. ATC teknik yazıları da beni iki yollu pasif bir kule tipi hoparlöre itti. Bu tek isimdi. Aktif modelinin başarısından sonra pasif olarak da piyasaya sürülen ve müthiş bir isim yapan ATC ASCM 20 pasif Tower I’i tercih ettim. İthalatcı firmanın ithalat listesinde olmayan bu hoparlörden özel olarak bir çift getirildi. ATC kullanıcıları tarafında pasif efsane olarak daha şimdiden adı çıkan SCM 20 hiç görmediğim bir modeldi ve heyecanlanmıştım. En pahalı modeli olan gül ağacı olarak gelen SCM 20’yi kutusundan çıkardıktan sonra bir daha ATC kozmetiği ile ilgili söz etmeme kararı aldım.

Mükemmele yakın bir şekilde ve tam korumalı bir şekilde hazırlanan kutunun içinden siyah bir kadife torbaya girmiş SCM 20 beklediğimden daha büyük, daha hacimli bir biçimde ve üstelik gerçekten kozmetik anlamda da büyük bir başarıyla,sert mizaçlı, maço görüntülü hatları ile karşıma dikiliverdi.

SCM 20 ilginç olarak ünlü midrange sürücüsünü taşımayan tek kule hoparlördü. Bu model ve 20’ler için geliştirilen ve firmanın verilerine göre 10 kiloya yaklaşan ağırlığıyla bu ölçünün dünyadaki en değerli sürücüsü seçilen SCM 20’nin bas-mid sürücüsü tüm kabinin odak noktası halinde duruyordu. Bookshelf SCM 20’lerdeki başarının arkasında daha geniş bir volume ve buna her zaman ki gibi eklenen kapalı kutu teknolojisi aktif modülü çıkarıldıktan sonra mümkün olduğu kadar az sayıda ve pek tabii üst düzey malzemelerden oluşmuş filtre devresi ile SCM 20 yerini almadan etrafında dolaşarak sizler için bazı resimler çektim.

Söyleyebilirim ki evet ATC hoparlör yaparken basit sade ama verimli bir imalat düşünüyor. Hoparlörleri koruyan ızgaradaki basit imalat bunun bir göstergesi. Kaplama kalitesi çok üst düzeyde ama standart bir kaplama ile arasında 700-800 pounda yakın bir fiyat oluşturur mu? Kocaman bir soru işareti.

Arka bölümde aktif modülün yerinde bi-wire çok kaliteli binding postlar var. Başkada söyleyecek bir şey yok. Hoparlör istediğiniz yere koyunca ağırlığı ile kendisini dengeliyor. Bozuk düzeyli ev tabanımın sorununun üstesinden özel bir çalışma ile geldim, altına kestiğim kayın plakaları sert plastiklerle yere sabitleyip spike’ları ham kayına gömerek SCM 20’leri, Usher BE 10’ların yanına yerleştirdim.

SCM 20’ler için amplifikatör arayışlarımı da kendi amplifikatörü dışında seçmeyi arzu ettim zira bu geleneğin dışında ATC deneme isteğim yüksekti. Diğer bir merakımda dinlediğim ama SCM20 tower’a göre çok daha ucuz bir modeli olan ama 3 yollu olan SCM 40’a göre nasıl sonuç vereceğiydi.

Üçüncü Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: ,