iFi Audio Nano iDSD

Bu yazımızda iFi Audio firmasının Nano iDSD modelini inceliyoruz. Aslında bu incelemeyi uzatmadan tek bir paragrafta bitirebilmek mümkün. Haziran 2015 itibarı ile KDV Dahil 275 Dolar’lık fiyat etiketi ile PCM (32bit/384kHz), DSD256 (11.2MHz) ve DXD (384kHz) desteğine sahip bir DAC ve hem tam donanımlı bir masaüstü kulaklık amplisi, hemde taşınabilir bir DAC+Kulaklık amplisi satın almış oluyorsunuz. Tüm bu özellikleri fiyat etiketinden bağımsız şekilde başarı ile sunan ürün, son dönemlerin fiyat / performans oranı en yüksek ürünler listesine en yukarıdan girmeye hak kazanıyor. Firmanın bu ürünle hem hifi basınında hemde kullanıcılar arasında büyük bir heyecan dalgası yaratması gayet doğal. Stereo Mecmuası’nda tabii ki bir incelemeyi bu kadar kolaylıkla bitirmemiz mümkün olmadığından isterseniz iFi Audio Nano iDSD’de yakından bakalım.

iFi Audio Nano iDSD, firmanın diğer ürünlerinde olduğu gibi küçük bir form faktörüne sahip alüminyum şasisinde geliyor. Daha önce incelediğimiz iFi iTube ve iFi iPhono ile benzer tasarım çizgileri dikkat çekiyor. Ürünün ön bölümünde bir çift analog çıkış, kulaklık girişi ve ses kontrolü bulunuyor. Ses kontrolü aynı zamanda açma kapama düğmesi işlevine sahip. Ayrıca Nano iDSD’yi eğer sisteminizde DAC olarak kullanacaksanız ses kontrolünü sona getirdiğiniz ses seviyesinin sabitlendiğini ve bu senaryoya uygun hale geldiğini bir not olarak düşeyim. Cihazın üst bölümünde minik bir led bildirim ışığı var. farklı renklerde farklı ikazlar ve bilgiler bu vasıta kullanıcıya ulaştırılıyor. Ürünün altına ise bir nevi kullanım kılavuzu basılmış diğer iFi ürünlerinde olduğu gibi.

Ürünün arka bölümünde “dijital filtre” ayarı sunulmuş. Seçenekler “minimum” veya “standart” olarak bir siviç ile ayarlanabiliyor. Bu filtreyi ben genelde minimum seviyesinde bıraktım. Firmada bu ayarı tavsiye etmiş. Bu ayarda çoğu albümde ses seviyesi dışında pek bir fark göremedim. Bunun hemen yanında USB girişi bulunuyor. Bu giriş USB 3.0 standardında. Bu noktada iFi firmasına kocaman bir alkış gidiyor. Binlerce Lira ödediğimiz telefonlar, tabletler, DAC’larda hala USB 2.0 standardını görüyoruz. Bu sayede Nano iDSD veri akışı konusunda bir sıkıntı yaşamadığı gibi, şarj konusunda çok önemli bir avantaja sahip. En sağ tarafta ise koaksiyel yapıdaki çıkış bulunuyor.

Nano iDSD taşınabilir kulaklık amplisi olarak kullanılabiliyor. Bunun için ürün içerisine eklenen lithium-polymer pil sayesinde firma verilerine göre 10 saat boyunca çalışabilme özelliğine sahip. Cihazı ilk kez şarj edip kullandığınızda bu değeri göremeyebilirsiniz. 3-4 tam şarj ve kullanım sonrası boşaltma ile bu oldukça değere yaklaştım. Cihazın elektrik girişi olmadığı için bilgisayarınız üzerinden şarj ediyorsunuz. Ancak eğer yanınızda bilgisayarınız yok ise telefon veya tabletinizin şarj adaptörünü kullanarak çok kolaylıkla şarj edebilirsiniz. Ürün içerisinde cep telefonunuzu veya taşınabilir müzik çalarınızı Nano iDSD ile birlikte kullanabileceğiniz kauçuk birleştirme parçaları kutu içeriğine eklenmiş. Yukarıdaki fotoğrafta görülen bu kauçuklar ile cep telefonunuzu veya taşınabilir müzik çalarınızıNano iDSD ile bütünleşik hale getirebilmeniz mümkün.

Diyelim ki özel bir taşınabilir müzik çalarınız yok. Bu noktada cep telefonunuzu veya tabletinizi kaynak cihaz olarak kullanmak istiyorsunuz. Bu noktada yine Apple cihaz kullanan meraklılar daha şanslı. Cihazınıza uygun “Camera Connection Kit” ile uygun bir yazılım kullanarak telefon veya tabletinizden dijital ses çıkışı alabilmeniz mümkün. Android cephesinde ise işler biraz karışık. Cep telefonunuz veya tabletiniz “eğer destekliyorsa” OTG kablosu ile dijital çıkış alabilmeniz mümkün. Android tarafında işleri karıştıran şey ise OTG kablolarının bir çok farklı versiyonunun olması ve her üreticinin kendi kafasına göre bir standart kullanması. Hatta aynı üretici farklı serilerde farklı kablolar kullanıyor. Bu yüzden Android cep telefonunuzu taşınabilir müzik çalar olarak kullanacaksanız sahip olduğunuz modelin hangi OTG kablosunu kullandığı ve dijital ses çıkışı alıp alamayacağını araştırmak zorundasınız. Bu konuda minik bir rehber hazırladım, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Windows Phone kullanıcılarına ise Allah kurtarsın diyebiliyorum sadece.. Kulaklığınızı cep telefonunuza taktığınızda elde ettiğiniz ses ile Nano iDSD ile elde ettiğiniz ses arasında gece ile gündüz kadar fark var.

iFi Audio Nano iDSD’yu masaüstü hatta ana sistemlerimizde DAC olarak kullanacağımız zaman işler daha da ilginç bir hal alıyor. AMR DP-777 modeli DAC’tan alınan jitter engelleme teknolojileri ve a-senkron USB veri iletişi teknolojileri ile Burr-Brown dijital analog çevirim yongaseti sayesinde bu ufaklık PCM from 16/44kHz ila 32/384kHz çözünürlüklerdeki PCM, 11.2/12.4MHz çözünürlüğündeki Quad-Speed DSD ve 384kHz çözünürlüğe kadar DXD medyayı destekliyor. Aklınıza gelen hemen her tür dosya sistemini çalabilen Nano iDSD’nin desteklemediği tek format -ki gerekliliği tartışılır- 11.2896/12.288 çözünürlüklerdeki Octuple speed DSD dosyaları. Apple bilgisayarlarda kuruluma gerek yok, Windows tarafında ise basit bir sürücü yükleme işlemi ile saniyeler içerisinde iFi Audio Nano iDSD kullanıma hazır hale geliyor. Ürün içerisinde gerekli tüm aksesuarlara yer verilmiş. Bir adet USB kablosu, bir set ara bağlantı kablosu ilk kurulum için gerekli alt yapıyı hazır hale getiriyor. Aslına bakarsanız giriş seviyesi noktasında bu kabloların performansı da hiç fena değil. Ek bir bütçe yaratana kadar geçen süre içerisinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Ben tabii ki sistemimde DAC olarak kullanırken bol bol dinleti test yaptım. Daha üst segment DSD/DXD destekli 32Bit DAC’lara göre detay ve çözünürlük anlamında tabii ki eksiklikler yok değil. Ancak KDV Dahil 275 Dolar’lık fiyat etiketini göz önüne aldığınız anda bu eksikliklerin hepsi kaybolup gidiyor. Buradaki bence en önemli nokta şu, bir ürünün satış fiyatı düşük ve yeni nesil teknolojileri destekliyor diyerek onu hemen müthiş olarak nitelendirmek Stereo Mecmuası’nın tarzı değil. Burada en önemli olay bence müzikal mi değil mi sorusu. Zaten iFi Audio Nano iDSD başarılı kılan şey işte bu, kesinlikle müzik dinleme keyfi veriyor. Bu durum, kulaklık amplisi, DAC ve taşınabilir fonksiyonların hepsi için geçerli. Zaten ürünü fiyatına göre benzersiz kılan şey bu…

iFi Audio Nano iDSD, düşük bütçeleri olan ve güncel formatları destekleyen bir DAC arayışında olan meraklıların imdadına yetişen bir ürün. Cihazı farklı senaryolarda kullanabilmek başlı başına bir fiyat performans canavarı haline getiriyor. Sisteminiz için bir DAC, taşınabilir bir DAC ve kulaklık amplisi, ve stand alone bir kulaklık amplisi olarak bir çok ihtiyaca yönelik harika bir çözüm. Evet tabii ki, daha yüksek fiyat etiketine sahip ürünlere göre hemen her alanda eksiklikleri yok değil. Ancak bu dünyaya ilk kez ayak basacaklar için, taşınabilir cihazını -örneğin telefon- daha etkin şekilde kullanmak isteyenler için kesinlikle tavsiye edeceğim bir ürün.

iFi Audio Nano iDSD
Power Source: Battery/USB Bus power DAC/Amp always run on battery Battery Life: ~ 10 Hours playback* Formats: 44.1/48/88.2/96/176.4/192/384KHz PCM 2.8/3.1/5.6/6.2/11.2/12.4MHz DSD 353/384KHz DXD Bit-Perfect DSD & DXD DAC by Burr Brown (1-DAC Chip; 2-Channel; 4-Signals) Filter: PCM: Standard/Minimum Phase digital (selectable) Audio RCA 3.5mm Headphone Dynamic Range: >104dB THD &N (35mW) < 0.005% THD &N (Line) < 0.005% Output Power (16R): > 130mW Output Voltage: >1.65V (>100Ω) Output Impedance:(Zout): <1Ω Power Consumption: < 3W (charging battery and playback together)
Fiyat: 275 Dolar / Haziran 2015 itibarı ile indirimli 714 TL (KDV dahil)
Temsilci: Dukkan Hifi / www.dukkanhifi.com

Tags: