Ülkemize Dukkan Hifi tarafından ithal edilen yeni bir marka olan iFi firmasının ilgi çekici özelliklerle donatılmış pikap katı iPhono’yu mercek altına aldığımız yazımıza hoşgeldiniz. Üretici firmanın iddiasına göre bu fiyat aralığında hiçbir pikap katında olmayan bazı özellikler ile donatılmış bir ürün iPhono. Tabii ki, biz hem özelliklerine hemde performansına göz atacağız. İlk önce tasarım özellikleri ile başlayalım…
iFi iPhono firmanın mikro tasarım anlayışının uygulandığı yine oldukça küçük boyutlardaki bir ürün. Pikap katının gövdesi alüminyumdan üretilmiş. Oldukça şık gözüken bir tasarıma sahip. Ürünün boyutları küçük özellikleri fazla olunca, arka ve ön bölümlerde bulunan giriş ve çıkışların yanında alt kısımda da bazı ayarlara yer verilmiş. Cihazın ön bölümünde elektrik girişi, EQ yani ekolayzır ayarları ve çıkış bulunuyor. iFi iPhono elektriğini kutu içeriğine dahil edilmiş bir adaptör ile sağlıyor. Tasarıma baktığınız zaman geçtiğimiz haftalarda mercek altına aldığımız iTube ile benzer çizgiler hemen dikkat çekiyor.
EQ ayarı üzerinde üç seçenek var. Columbia, RIAA ve Decca. Bu fiyat aralığındaki pikap katlarında görmeye pek alışmadığımız bir ayar seçeneği bu. Peki ne işe yarıyor?
Bu durumu anlamak için öncelikle 1947-1958 arasındaki döneme bir bakış atmamız gerekiyor. Bu yılllarda plaklarda belirli bir standart olmadığından her firma kendi standartlarını oluşturuyordu. Columbia plak şirketi hemen yeni bir ekolayzır eğrisini ortaya çıkarttı. Bugün rumble dediğimiz bir şekilde gürlemek olarak tabi edebileceğimiz sorunun düşük devir hızı ve ince plak yivleri yüzünden ortaya çıktığını ve yüksek frekansların güçlendirilmesi ile ucuz iğnelerle hem izleme açısı sorunu hemde düşük ses kalitesi alındığını bilimsel olarak ortaya koyunca bir çok plak firması bu yeni duruma göre kendi ekolayzır eğrilerini gözden geçirmeye başladı. Ses Mühendisleri Birliği kendi çözümünü sunmak konusunda geri kalmadı. Onlara göre plak üzerindeki gürültünün asıl kaynağı plakların üretim aşamasındaydı ve buraya müdahale etmek gerekiyordu. RCA ise 45 devirlik çözümler yerine farklı devir hızlarına el attı. RCA hızını alamayıp frekans eğrilerini de yeniledi. Hatta alışılmış plak merkezi delik çapının bile sorun yarattığını söyleyerek delik çapı ile oynamaya başladı.
Tüm bu süreçler sonunda plak üreticilerinin dışında kalan hemen herkes bu karmaşaya kazan kaldırdı. 1952 yılında RCA mühendisleri çok dikkat çekici bir çözümler paketi oluşturmayı başarmıştı. Neredeyse mükemmele yakın bir ekolayzır eğrisi ve bunun bilimsel tartışması ilk standartlaşma umutlarını filizlendirdi. Bu tartışmalar devam ederken RIAA (yani Recording Industry Association of America – Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği ) olaya el koydu ve RCA’nın çözümünü standart olarak kabul etti. İlerleyen 3-4 sene boyunca tartışmalar devam etti ancak büyük plak firmaları 1955 yılında bu eğri başta olmak üzere tüm standartları kabul ettiler.
Bu bilgilerin ardından bir özet geçelim. Columbia standartlarında üretim yapan ve 1955 öncesi üretimi yapılmış Columbia, Epic ve EMI kayıtlarını ilgili seçeneği kullanarak, standart RIAA plakları ilgili seçeneğei kullanarak dinleyeceğiz. Peki Decca hangi plakları kapsıyor. İşte burası azıcık karışık London, Archiv Decca, Avrupa baskısı EMI’lerin bir bölümü, 1980 öncesi kaydedilmiş Deutsche Grammophon plaklarında üçüncü yani”Decca” seçeneği kullanılabilir. Daha fazla bilgi için buradaki yazıya bir göz atın. Hangi plakların hangi ayarlarda dinlenilmesi gerektiğine dair bazı notlar bulacaksınız.
Ürünün arka bölümünde ise iki set giriş bulunuyor. Bu girişler MM ve MC olarak ayrılmış Ayrıca en altta pikabın toprağını bağlayacağınız bağlantı noktası bulunuyor. Dışarıdan bakılınca buradaki mesafenin pek yeterli olmadığını görüyorsunuz ancak iFi firması gerçekten hemen her ayrıntıyı düşünmüş ve hayatımızı kolaylaştırmaya çalışmış.
Kutu içeriğinde gelen bir adaptör sayesinde toprak girişi farklı boyutlardaki yengeç, konektör hatta çıplak uçları rahatlıkla takabiliyorsunuz. Pikap katlarında en sinir bozucu şeylerden bir tanesi olan topraklama kablosu takma işi böylelikle çok kolay hale getirilmiş.
Tıpkı iTube ürününde olduğu üzere kutu içeriğinde ara bağlantı kablolarına da yer verilmiş. Çok özellikli, sistemin çehresini değiştiren kablolar tabii ki değil ancak iyi ekranlanmış başlangıç seviyesi bu kablolar ile temel bağlantılarınızı yapabiliyorsunuz. Ancak ilerleyen dönemlerde kablolara geri dönüp daha iyi bir model ile değiştireceğiniz şimdiden kesin gibi!
iFi iPhono’nun alt kısmı tıpkı iTube modelinde olduğu gibi ek ayar siviçleri ile donatılmış. Bu ayarları kullanarak MM veya MC iğnelerinizin detay ayarlarını yapabilmeniz mümkün. Buradaki ayar seçenekleri oldukça zengin ve iFi firmasının iddiasına uygun şekilde bu fiyat seviyesinde beklentilerimizin çok ötesinde.
Yine önceki iFi ürününde gördüğümüz üzere bu siviçleri ayarlayabilmek tırnağınızla bile oldukça kolay iken kutu içeriğine minik bir tornavida eklenmiş. Böylelikle ayarlar daha kolay şekilde yapılabiliyor. Ayrıca yine tüm bilgiler hatta kullanım kılavuzundaki bilgilerin ürünün altına basılmış. Kullanım kılavuzuna bakmak istediğinizde iPhono’nun arkasını çevirmeniz yeterli!
Testlerime başlamadan önce sistemimdeki pikap katını ve step-up transformer’ı devreden çıkartarak iPhono’yu ekliyorum. Bir dizi farklı iğneler ile denemeleri yapacağım. Bu arada temsilci firmaya halihazırda göndermemiş olduğum iTube ile iPhono kombinasyonunu da denemeyi planladım. İkinci sayfada izlenimlerimi sizlerle paylaşmadan önce sistemimin tüm bileşenler ve kablolamasının geleneksel olduğu üzere pikap katı hariç aynı olduğunu ekleyeyim!
Bir yorum ekleyin