Goldnote Firenze USB

USB kablo denemelerimize bu kez İtalyan Goldnote firmasının Firenze modeli ile devam ediyoruz. Firenze firmanın en alt segmentteki kablosu. Kabloyu elinize aldığınız zaman sarım yönünden oldukça farklı bir yapıda olduğunu hemen anlamak mümkün. Oldukça iyi ekranlanmış bu ürün. Kablo dışarıdan oldukça sade bir tasarıma sahip ancak her iki taraftaki USB konektörler altın kaplamalı ve normal konektörlerden farklı gözüküyor.

Bildiğiniz üzere USB kablosu test etmek pek kolay bir iş değil. Denemelerimizi belirli bir sisteme oturtabilmek adına Stereo Mecmuası’nda okuyacağınız tüm USB kablo incelemelerini standart bir kablo ile kıyaslayarak yapacağız. Bu standart kabloya göre kazanımları göz önüne alarak görüşlerimizi kaleme alacağız.

Test sistemimiz Goldnote DAC7 ve şu an testlerine devam ettiğimiz farklı markalardaki DAC’lar, medya akışını sağlamak için kullandığım yazılımı oynanmış bir netbook ve bir bilgisayardan oluşuyor. Sistemimin geri kalanını hemen her yazıda yazdığım üzere Verdier Triode Spirit 2A3 amplifikatör, kendi zevkime göre son dokunuşları yapılmış DIY bir hoparlör, oldukça eski bir Audio Analog pre-amplifikatörden oluşuyor. Analog bölümünü zaten tüm okuyucularımız biliyordur artık. Uzun senelerdir aynı. Uzun seneler boyu da aynı kalacak :)

Kabloyu sistemime takar takmaz ilk dikkat edeceğim şey, arka plan sessizliği olacak. Denediğim belirli bir sınıfın üzerindeki tüm kablolarda olduğu gibi Goldnote Firenze’de bu konuda başarılı.

Arkasından 3-4 günlük bir pişirme sürecinden sonra dinleme testlerime geçiyorum. Bu noktada klasik medyada olduğu gibi rahat hareket etmek pek kolay değil. Özel olarak hazırlanmış medyada bile her sistem farklı çalıyor. Bugün herhangi bir albüm için özellikle plak formatında olunca baskıya göre belirli şeyleri önceden bilebiliyoruz. Örneğin bazı kayıtlar odayı doldururken, bazı kayıtlar hoparlöre yaslanabiliyor. Bu kayıtları dinlerken denediğimiz cihaz eğer sahne oluşturmuyor diyerek eleştirecek olursak komik duruma düşeriz. Ancak iş yeni nesil dijital medyaya gelince bu tarz şeyleri keskinlikle yazabilmek pek kolay değil. En azından şimdilik….

Aynı albümün farklı çözünürlüklerde hazırlanmış dijital sürümleri arasında bile farklar olurken nokta atışı yorumlar yazabilmek imkansız. Exact Audio Copy ile hazırladığım test albümleri ve çeşitli çevirimiçi mağazalardan aldığım albümleri standart kablolar ile deneyip arkasından, test kablosu ile deneme yöntemini benimsedim ben prensip olarak. Bu yüzden USB kabloları ile testlerimiz standart analog kabloları test ettiğimiz yazılar gibi ayırıntılı olmayacak. Genel bilgileri sizlerle paylaşacak ve forumlarımız üzerinden meraklılardan bu ürünleri test eden veya kullananların görüşlerine başvuracağız. Zaman içerisinde veritabanımız oldukça artacaktır.

Firenze fiyatı itibarı ile giriş seviyesinin bir tık üzerinde bir etikete sahip. Özellikle bas performansı onu öne çıkartıyor. Ancak farklı sistemler ve DAC’lar ile uyumunu test etmenin yolu kendi evinizde denemeler yapmak.

Daha önce yazdığım gibi, meraklılar temsilci firmalardan mutlaka deneme amacıyla USB kablolarını tedarik edip kendi dinleme ortamlarında test etsinler. Şu günlerde hiçbir firmamızın fiyatının ödenmesi karşılığında kabloyu size deneme amaçlı göndermesinde ve eğer beğenmezseniz siz ürünü iade ettiğinizde paranızı iade etmesi sürecinde bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Eğer baştan buna hayır diyen firmalarda da alışveriş konusunda dikkat edin. Dergilerde veya forumlarda yazılan çizilene göre ürün tercih etmek mantıklı gözükmüyor.

Firenze USB kabloyu iyi kayıtlarla dinledikçe detay seviyesinin yanında özellikle etkili bir bas performansını hemen fark etmek kolaylaşıyor. Bas performansındaki artış abartılı değil ancak oldukça dolgun baslar hemen dikkat çekiyor. Kaliteli USB kablolarında özellikle arkaplan sessizliğinin bizlere getirdiği en önemli katkı yüksek frekansların rahatlaması ve daha detaylı bir ses elde etmemiz. Bu durum Firenze içinde geçerli. İyi medya kullandığınızda detay seviyesinde standart bir kabloya göre yaşanan artış kelimelerle tarif edilecek gibi değil. Başarılı ve dolgun bas performansı, iyi üst frekans çözünürlüğü ve detay seviyesi ile deneme listenize alabileceğiniz başarılı bir ürün Firenze USB.

Firenze USB
.%99.999 saflıkta bakırdan üretilmiş USB A-B yapılı kablo.  Fiyat 1.8 metre uzunluktaki kablo içindir.
Fiyat: 285 Euro
Temsilci: Fil Elektronik / www.filelektronik.com 

Tags: