Roksan Caspian System DX2

Roksan Caspian System DX2, firmanın çok fonksiyonlu modüler yapılı bir cihazı. Bu ne demek yahu diyorsanız merak etmeyin ayrıntılara gireceğiz bol bol. Roksan bildiğiniz gibi elektroniklerinin yanında pikapları ile de bayağı sevilen bir firma. System DX2 özellikle analog tarafında hem firmanın referans pikap katını içeriyor hemde Roksan pikapları geliştirecek ek özelliklere sahip. Bu özellikler kullanıcının isteği veya kullanmak istediği özelliklere göre şekillendirebiliyor.

Standart DX2 modeli içerisinde elektrik filtre sistemi ve özel olarak ekranlanmış bir transformatör geliyor. Bu haliyle ek modüllerin takılması için uygun hale geliyor. Cihazın bu versiyonuna Basic DX2 deniyor. Basic DX2 modeline DSU modülü eklenirse XPS 3.5, XPS.V, DA2 gibi DC elektrik ile beslenen diğer Roksan cihazlarının güç kaynağı haline getirilebiliyor. Bu cihaza Basic DX2 + DS adı verilmiş. Eğer birden fazla DC ile beslenen cihazınız varsa Basic DX2 + DSU + DSU kombinasyonu ile tüm bu cihazlara gerekli gücü üretebilmek mümkün. Roksan pikaplara güç sağlayan, onların devir kontrolünü yapabilen modüller derken kombinasyonlar artıyor. Peki benim gibi sisteminde hiçbir Roksan cihaz olmayan bir meraklı Roksan Caspian System DX2 ile ne yapacak?

Benim bugün inceleyeceğim kombinasyon firmanın üst seviye Artaxerxes.X Reference MM / MC pkap katı ve onu besleyen DS1.5 Reference güç kaynağı olacak. Yani kısacası orta/üst seviye bir pikap katına göz atacağız. Bu arada bazı okuyucularımız için bu isim hiç yabancı değil biliyorum. Merak etmeyin, ilerleyen paragraflarda geçmişi anacağız!

Roksan Caspian System DX2, firmanın Caspian serisinin görünüşüne sahip bir ürün. Alüminyumdan üretilmiş çok sağlam bir şasi, kalın ve şık gözüken bir ön panel ilk bakışta hemen dikkat çekiyor. Cihaz son derece sade bir tasarıma sahip. Daha önce yayınladığımız Caspian M2 CD Player ve Caspian M2 Entegre amplifikatör incelemelerimize göz attıysanız tasarım çizgilerinin benzer olduğunu göreceksiniz. Cihazın orta bölümünde bir bilgi paneli var. Hemen altında Roksan logosu bulunuyor. Sağ tarafta cihazın model kodu, sol tarafta ise Caspian serisinin logosu var.

System DX2’nin açma ve kapama düğmesi yine cihazın sol alt tarafına yerleştirilmiş. Cihazın altında kullanılan ayakların boyutu ve yan tarafın eğimli yapısı sayesinde bu düğmeye ulaşmak son derece kolay. Bu tasarım çizgileri özellikle de üçgen oluşturan kenar kesitleri, dik eğimli paneller geçmişten beri Roksan cihazlarda görmeye alıştığımız detaylar. Sesini seversiniz sevmezsiniz o ayrı bir konu, ama Roksan tasarımcıları farklı bir tarza sahipler. Aklıma Attessa CD çalar veya ROK DP 1/ DA 1 Transport DAC kombinasyonu geliyor mesela!

Cihazın bilgi panelinde takılan farklı modüllere göre bilgilendirme ışıkları yanıyor. Benim elimdeki modelin içerisinde  DS1.5 Reference güç kaynağı  ve Artaxerxes.X Reference MM / MC pikap katı var demiştim. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz üzere sol tarafta güç katının bilgilendirme ışığı yanarken sağ tarafta ise Phono ışığı yanıyor. Phono yazısı Artaxerxes.X Reference pikap katını temsil ediyor tabii ki…

Cihazın arka kısmında da modüler yapının izlerini görebiliyoruz. Takılan modüllere göre giriş çıkışlar artıyor. Benim elimdeki modelde sol tarafta topraklama için konektör ve hemen yanında pikap katı girişi ve çıkışı bulunuyor. En sağda ise elektrik girişi bulunmakta. Her zaman olduğu gibi tasarımcılar çok anlaşılır şekilde tüm detayları cihazın arka bölümüne eklemişler. Şahsen ben bu tasarımı çok beğeniyorum.

Ancak asıl şenlik cihazın tabii ki altında. Pikap katının tüm detay ayarları cihazın altındaki dip siviçler vasıtası ile yapılabiliyor. Bu siviçler Roksan tarafından hazır sunulan MM veya 2 adet MC iğne ayarına ek olarak ince ayarlar yapabilmenizi sağlıyor. Özellikle MC iğneler için ek yük değerleri ayarlayabilmeniz mümkün. Ancak burada bir parantez açayım, bazı çok düşük değerlere sahip MC iğneler için detaylı bir ayar yapabilmeniz mümkün değil. Hali hazırda pazarımızda satılan bilindik hemen her iğneye sürebileceğiniz bir ayar seçeneği olduğunu söyleyebilirim. Benim görebildiğim kadarı ile farklı siviçleri açıp kapatarak tabii ki birazcık hesap kitapla çok ilginç ayarlar veya gain seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Ancak burada biraz deneyimli olmanız veya deneme yanılma yapmanız gerekiyor. Ürünün kullanım kitapçığında sadece MM iğneler ve standart MC iğneler için ayarlara yer verilmiş. Ek olarak Roksan’ın kendi Shiraz MC iğnesine yönelik ayarlar var. Bunlar haricindeki kombinasyonları kendiniz bulmalısınız. Hoş tüm siviçlerin görevleri çok ayrıntılı şekilde cihaz altına eklenmiş olduğundan ayar süreci karmaşık değil…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız