Önümüzdeki günlerde çeşitli hoparlör kablolarını incelerken bol bol karşımıza çıkacak olan bi-wiring konusunda mini bir rehber yazmaya karar verdik. Bu yazıda nasıl yapılır kısmına bir bakış atacağız, kablo incelemelerinde ise sese etkisini incelemeye çalışacağız. Yukarıdaki fotoğrafta bağlantının yapılacağı hoparlör terminallerini görüyorsunuz. Dikkat edeceğiniz üzere sağ ve sol için birer adet yerine ikişer adet bağlantı noktası konulmuş. Bu bir monitör hoparlör ve iki sürücüye sahip. Dolayısıyla yukarıdaki terminaller tiz sürücü aşağıdaki terminaller ise mid/bas sürücü besleyecek şekilde tasarlanmış.
Her iki terminal bloğu birbirine köprü olarak tabir ettiğimiz bağlantılar ile birleştirilmiş. Bi-wiring bağlantı için yapmamız gereken ilk şey bu köprüleri sökmek. Bu olmaz ise olmaz. Sökme işlemi için tüm terminal vidalarını gevşetmemiz gerekiyor. Çıkacak parça genelde yukarıda görüldüğü gibi altın kaplanmış bir metal parça olacak. Bu parçayı kaybetmemek için bir yere koyunuz. Eğer mümkünse streç film ile sararak saklayın. Oksijen ile temasını kesip korozyonu önlersiniz.
Köprüleri çıkarttığımızda hoparlör terminalleri yukarıdaki gibi görülecek. Eğer bu konumda standart bir hoparlör kablosu ile bağlantı yaparsanız bir sürücü çalışmayacaktır. Söz gelimi kabloyu yukarıdaki terminale bağlarsanız tiz sürücüden ses alır ancak mid/bas sürücüden ses alamazsınız. Tam tersi durumda ise hoparlör kablosunu aşağıdaki terminale bağlarsanız mid/bas sürücü çalışırken tiz sürücünüz çalışmaz dolayısıyla ses gelmez.
Artık özel olarak üretilmiş bi-wiring kabloyu bağlayabiliriz. Dikkat edeceğiniz üzere bu kabloların özelliği standart kabloda bir çift olan sağ ve sol sinyal kablosunun, ikiye katlanmasıdır. Örneğin yukarıdaki görülen Black Rhodium Tango modelinde hoparlöre doğru giden kısımda toplam 4 adet banana plug var. Bunları renklerine göre hoparlörün terminallerine takıyoruz.
Son adımda ise kablonun fotoğrafta görünen 2 ucu amplifikatörümüze gidiyor. Bu işlemleri diğer kanal içinde tekrarladığımız zaman basit bir bi-wiring bağlantıyı tamamlamış oluyoruz. Çok basit bir yöntem. Tabii ki bağlantı konusunda farklı seçeneklerde mevcut. Bunları da ilerleyen haftalarda birer mini-rehber ile sizlerle paylaşacağız.
Bi-wire’daki muhtemel sıkıntı, bende olduğu gibi, hoparlör mesafesi uzunsa maaliyetinde yüksek olması. Yaşam alanlarımız dinleti odaları gibi olmadığından, benim bir hoparlör amp’ye 1 metre diğeri ise 3 metre mesafede. Eh dikey yollar da eklendiğinde 4 metreyi buldu. Mecburen 1 metre mesafedeki hoparlöre de 4 metre kablo aldım. 2x4m de bi-wire kablo, bir de çok ucuz bir kablo seçmediyseniz ciddi maaliyet, en azından benim için öyle oldu T-14’lerde.
Single wire idare ediyorum ama köprüleri de değiştirdim T-14 ile. Bu bile ciddi mutluluk verici sonuçlar doğurdu :)
Değineceksiniz muhtemelen, bi-amp bağlantıyı da yeni öğrendim geçtiğimiz aylarda :)
Bununla ilgili yazınız olacaksa yorumumu oraya saklayayım. Orada da değişik bir deneme yaptım ;)
Bu arada Tango linkinde bir sorun mu var? Sayfaya ulaşamadım.
sevgiler
Bi-ampling konusunda da bir yazı geliyor. Ayrıca iki hoparlörün toplam 8 adet hoparlör terminalini 2 adet stereo güç amplisi ile tek tek ayrı şekilde beslediğim bir mini yazı da var yayınlanacaklar listesinde.
Tango linki aslında hazır yayın tarihini bekliyor. Yazı yayınlanınca link aktive olacak.
Geriyedönmek zor olduğundan bu şekilde önden linkleri hazırlamak kolay oluyor;)