iFi iTube

iFi, mikro tasarımlarıyla tüm dünyada ilgi uyandırmış bir firma. Pazarın ihtiyaçlarını özellikle de “Computer Audio” dünyasının beklentilerini iyi analiz edip ilk ürünlerini pazara sunduklarında büyük bir ilgi çekmeyi başardılar. Ürün yelpazelerinde DAC’lardan kulaklık amplilerine, pikap katlarına kadar çok ilgi çekici ürünler var. Ülkemize Dukkan Hifi tarafından ithal edilen bu yeni markanın bazı ürünlerini deneme fırsatı buldum. İlerleyen günlerde adım adım izlenimlerimi sizlere sunmaya çalışacağım. Sanırım en çok iDAC ve iPhono ürünlerini merak ediyorsunuzdur ancak ben ilk önce iTube ile başlamak istiyorum. Bunun en önemli sebebi hem diğer iFi ürünleri hemde sisteminizde bulunan farklı bileşenler ile kullanabileceğiniz çok ilginç bir ürün iTube!

iTube, iki farklı kullanım senaryosu olan bir ürün. İsterseniz bir pre-amplifikatör isterseniz bir tube buffer olarak kullanabilmeniz mümkün. Tabii ki, bu iki özelliği birlikte kullanmanızda mümkün. Tube buffer nedir derseniz hemen açıklamaya çalışayım. Çok basit bir örnekle açıklamaya çalışayım, diyelim ki, sisteminiz bir CD çalar ve solid state yapıda bir amplifikatörden oluşuyor. Zaman zaman sisteminizde lambalı sıcaklığını yaşamak istiyorsunuz ancak amplifikatörünüzü değiştirmek işinize gelmiyor. Bu durumda CD çalarınız ile amplifikatörünüz arasına bir tube buffer ekleyerek sisteminizde lambaların verdiği o farklı tadı alabilmeniz mümkün. Buradan hareketle senaryoları arzu ettiğiniz gibi çoğaltabilmeniz mümkün. iFi iTube içerisinde General Electric 5670 NOS lamba kullanılmış. Arzu edenler tabii ki farklı lambalar deneyebilirler ama yazılan çizilenlere göre 5670 kategorisinde kullanılan lamba zaten çok iyi!

Cihazın alüminyumdan üretilmiş. Oldukça küçük boyutlarda. Ön panelinde (en üstteki fotoğraf) soldan sağa 3D HolographicSound açıp kapama, Digital Antidote Plus açıp kapama siviçleri bulunuyor. Bunların en sağında ise ses açma kapanma tuşu bulunuyor. Arka kısımda ise klasik giriş ve çıkışlara yer verilmiş.

Digital Antidote Plus, bir çok dijital kaynak cihazdaki dinleyiciyi yoran keskin kenarlı sesin yumuşatılması teknolojisi. Bunun için iFi firması özel bir devre tasarlayıp patentini almış. 3D HolographicSound ise özellikle sahnenin genişletilmesine yardımcı olan bir teknoloji. Farklı hoparlörlerde farklı şiddette etki gösterse de farklı bir etki bıraktığı kesin.

Cihazların boyutları oldukça küçük olduğu için iFi tasarımcıları her santimetre kareyi kullanmışlar. Örneğin cihazın yan tarafından elektrik girişi bulunuyor. Cihaz içerisinde çıkan adaptörü buraya takıyoruz. Ancak yukarıda görüldüğü haliyle iFi iTube’un yan tarafına bir cihaz koyarken belirli bir mesafe bırakmak gerekecek. Ancak bir çözüm var.

Kutu içeriğine eklenen bir adaptör ile elektrik girişi “L” şekline sahip oluyor ve bu sayede az yer kaplıyor. Bu tarz akıllıca çözümleri tüm iFi ürünlerinde görmek mümkün. Gerekli tüm aksesuar desteğinin interconnect dahil olmak üzere kutu içeriğinde gelmesi de ayrıca bir avantaj.

Ürünün üst kısmında ürünün çalışması ile alakalı bilgilerin verildiği ışıklar bulunurken, altını çevirdiğimizde ayar siviçlerine ulaşıyoruz. Burada hem Buffer dolayısıyla lamba katının hemde pre-amp kısmının gain ayarlarını yapmak mümkün. Seçeneklerimiz her kombinasyon için “0dB” ile “6dB” Bu seçenekler sayesinde sisteminizdeki ses şiddetinin temel ayarlarını yapabilmeniz mümkün. Ayrıca özellikle buffer değeri ile oynayarak farklı tatlar yakalayabilmeniz mümkün. Bu arada bu siviçleri ayarlayabilmek tırnağınızla bile oldukça kolay iken kutu içeriğine minik bir tornavida bile eklenmiş. Bu arada en eğlenceli bulduğum şeylerden bir tanesi tüm gerekli bilgilerin ürünün altına basılmış olması. Kullanım kılavuzu aramak yerine iTube’ü çevirmeniz yeterli!

Hemen denemelere başlayalım. Sizleri çok detaya boğmadan farklı senaryolardan bahsedeyim. İlk senaryoda iFi iTube’ü masaüstü sistemimde kullanıyorum. Bilgisayarım, DAC vasıtası ile AudioEngine A5+ hoparlörlerime bağlı. DAC olarak hem Matrix X-Sabre hemde yakında incelemesini yayınlayacağım iFi iDAC’ı kullanıyorum. İlk başlarda oldukça şüphe ile yaklaştığım 3D HolographicSound teknolojisi gerçekten işe yarıyor. Normalde masaüstünde çok yakında konumlandırdığım hoparlörlerin sanki boylarının büyüdüğünü hissediyorum. Ancak asıl şenlik Digital Antidote Plus teknolojisinde başlıyor. Ses lambanın devreye girmesi ile bambaşka bir noktada. Benim sistemimde optimal ayar Buffer kısmının “0dB” olduğu noktada ve dolayısıyla ses kontrol kısmı devre dışı. Denediğim farklı aktif hoparlörler ile sonuçlar yine keyifli.

Eğer basit bir masaüstü sistem kullanıyorsanız söz gelimi, bir çift aktif hoparlör ve DAC, kesinlikle araya bir tube buffer eklemek sesi bambaşka noktalara getiriyor. Şiddetle denenmesini tavsiye ederim.

Bu kez farklı bir deneme yapalım. Ana sistemimdeki lambalı amplifikatörü devre dışı bırakıp Exposure güç amplileri takıp pre-amplimi devre dışı bırakarak iFi iTube’u pre-ampli modunda kullanıyorum. Tabii ki tek giriş benim gibi çok sayıda cihazı olan bir kişi için bir dezavantaj ancak burada önemli olan farklı senaryolarda bu minik cihazın neler yapabileceği! Açıkçası pre-ampli katı beklentilerimin ötesinde başarılı. Evet tabii ki daha iyi bir pre-amplifikatöre göre detay seviyesinde eksiklikler hemen dikkat çekiyor ancak bir yandan da tube buffer sayesinde hiç beklenmeyecek kadar sıcak bir ses elde ediyorum. Bu noktada bu senaryoyu şu şekilde genişletebiliriz. Sisteminde “D” sınıfı ve Gaincard türevi güç amplifikatörü kullanan meraklılar sesi bambaşka tatlar ile zenginleştirmek için iFi iTube kullanabilirler.

Bir diğer denemede kendi pre-amplifikatörümü yerine koyuyor ve bu kez CD çalar ile pre-amplifikatörüm arasında iTube’ü kullanıyorum. Buffer değeri standart olarak gelen “0dB” konumunda. Bu denemeden oldukça keyifli sonuçlar elde ediyorum. Geçmişte çeşitli tube buffer’lar deneme fırsatım olmuştu. iFi iTube son derece keyifli bir ses rengi katkısı yapıyor. Bu etki çok dominant değil. Tonlarda bir sıcaklık hissediyorsunuz. Özellikle klasik gitar, vokal gibi belli başlı durumlarda bu hissiyat çok rahatlıkla hissediliyor. Bu haliyle herhangi bir sistemde özellikle de kaynak cihaz ile entegre ampliniz arasında iFi iTube’ü denemenizi öneririm. Hiç beklemediğiniz sonuçlar elde edebilirsiniz.

iFi iTube ülkemizde Nisan 2015 itibarı ile KDV dahil 1.072 TL civarına alınabilecek bir ürün. Eğer kalburüstü bir masaüstü sistemi kullanıyorsanız (aktif hoparlör + DAC) ve bütçeniz iTube için yeterliyse son zamanlarda denediğim en eğlenceli ve işe yarayan upgrade kesinlikle bu oldu. Asıl sistemlerimizde ise yine eğer kullanıyorsanız DAC ve özellikle CD çalar ile entegre ampliniz/pre-ampliniz arasında Digital Antidote Plus teknolojisi ve lamba desteği ile farklı tatlar elde edebilmeniz mümkün. Özellikle giriş ve orta segmetin ilk basamaklarındaki dijital kaynaklar için önemli bir upgrade potansiyeli var iTube’ün! 3D HolographicSound aktif hoparlörler ve minik bookshelf’ler için denenmesi gereken bir manipülasyon. Hoparlör boyutu büyüdükçe dolayısıyla sistem yükseldikçe bu manipülasyonla çok uğraşmaya gerek kalmıyor. Bu arada pikap kullanıcıları içinde iFi iTube denemeleri oldukça keyifli sonuçlar verecektir. Özellikle solid state pikap katı kullanan dostlarımızın bir bakış atması tavsiye edilir. Burada hemen bir not bu konuyu ilerleyen günlerde enine boyuna inceleyeceğim için çok detaya özellikle girmedim. Velhasıl kelam benim son zamanlarda Mecmua’da test ettiğim aksesuarlar arasında en keyifli sonuçlara imza atan ürünlerin başında geliyor iFi iTube. Makul mantıklı bir fiyata, sisteminde farklı tatlar arayanlara şiddetle tavsiye edilir.

iFi iTube
Input voltage: AC 100-240v, 50/60Hz Power consumption: 4W Idle, 10W max Input impedance: 1M ohm Direct Tube Buffer 100k ohm Pre Amplifier with Volume Control Output stage output impedance: 1 ohm Corrected output impedance: 200 ohm Dimensions: 175(l) x 67 (w) x 28 (h) mm Weight: 278g (0.61lbs)
Fiyat: 435 Dolar (KDV Dahil) Peşin alımlarda Nisan 2015 itibarı ile 1.072 TL (KDV Dahil)
Temsilci: Dukkan Hifi / www.dukkanhifi.com

Tags: