SME Model 10

İngiliz SME firmasının giriş seviyesi Model 10 pikabı Stereo Mecmuası karargahına ulaştı ve gelir gelmez pikabı kurcalamaya başladım. Baştan söyleyeyim ben SME markasını çok seven bir insanım. En eski kollarından günümüzdeki modern kol ve pikaplarına kadar hemen her ürünlerini kurcalama şansım oldu. Her üründe ortak nokta özellikle de modern ürünlerde ilk dikkat çeken şeyler, mühendislik, hassaslık ve sağlamlık hissiyatıdır. SME firmasının kendisine göre doğru bir çizgisi var ve aradan geçen seneler boyunca bu çizgi neredeyse hiç değişmedi.

SME firmasının kökenleri 1946 yılına yani Dünya Harbinin hemen sonrasına dayanıyor. O yıllarda kurulan firmanın ismi Scale Model Equipment Company idi. Ölçekli modeller ve yüksek hassasiyet isteyen mühendislik parçalar üretmeye başladılar. 1950’lerde daha hassas mühendislik kapasitesine sahip oldular ve özellikle havacılık ve iş makineleri için özel parça üretimleri yapmaya başladılar. Fabrika zaman içerisinde son derece yüksek teknolojili bir üretim hattına sahip oldu. 1959 yılında firmanın kurucusu Alastair Robertson-Aikman, kendi pikap sistemi için bir kola ihtiyaç duyar ve deneysel bir model üretir. Arkadaşları bu prototip kola bayılır ve kısa zamanda kolun ünü yayılır. Gelen taleplere hayır diyemeyen Aikman ilk satış amaçlı SME kolu Eylül 1959 yılında üretir. İlk yıllarda haftada 25 adet kol üretilir ve talep karşılanamaz hale gelir. Bu dönemlerde firmanın ismi SME Limited olarak değiştirilir. Bu değişimin amacı daha kısa bir isme sahip olmaktır. Tahmin edeceğiniz üzere Scale Model Equipment Company hifi dünyası için fazlaca uzun bir isimdir.

İlerleyen yıllarda pikap kolu ve pikap üretimi için ayrı bir fabrika açılır. Yazılan çizilenlere göre günümüzde bu alandaki en büyük ve en iyi teknik olanaklarla donatılmış fabrika SME’inkidir. Tüm parçaların üretimi bu fabrikada yapılmaktadır. Tüm kesme, işleme işlemleri hatta boya ve daha karmaşık üretim süreçleri bile bahsi geçen fabrikada kolaylıkla yapılmaktadır. SME her açıdan ciddi bir firma olması ile tanınıyor. bu ciddiyetlerini pikap kolu ve pikap üreten fabrikalarına ISO 9001 belgesi alarak 1990’lı yıllarda kanıtlamışlar!

SME Model 10, Stereo Mecmuası karargahına gönderileceği zaman ben kolsuz gelmesini istedim. Normalde SME pikapların tamamı kolsuz şekilde satılıyor. Aslında şöyle söylemek daha doğru, pikaplar ile kollar “bundle” ediliyor. Meraklılar, kendi zevklerine ve bütçelerine göre SME kollardan bir tanesini seçip pikaplarına takabiliyor. SME hemen her fiyat etiketine sahip kolları meraklılara sunuyor. Model 10 pikap için SME fiyat/performans oranı olarak Model 10 kolu öneriyor. Bu kol son derece popüler olan Series 300 Model 309 modelinin bir türevi. Model 309 kol üzerinde bazı düzenlemeler yapılarak kullanıcıların pikapları ile daha kolay ayar yapabilmeleri sağlanmış. Ancak ben kendi SME Series V kolumu kullanmak istediğim için ayrıca bir kol istemedim. Böylelikle kendi kolumu kullanarak Model 10 pikabın sistemimde nasıl değişiklikler yaptığını anlamam daha kolay olacak!

SME Series V kol hakkında bir kaç satır yazayım. Uzun senelerdir SME kol kullanıcısıyım. Eski 3009’lardan göreceli daha yeni modeller ve en son Series V. Bu kolun yapım kalitesi bana sorarsanız muhteşemdir ve günümüzde böylesine işçiliğe sahip olan pek az pikap kolu var. Çoğu meraklı SME’in üst modeller kolları için ortalıkta dolaşan şayiaları duymuştur, sesi söyle soğuk vesaire gibi. Bu durum aslında tüm kollar için geçerlidir, her pikap ile her kol her zaman uyum sağlamayabilir. SME kollar için uygun bir platform bulursanız onlardan ayrılmak çok zor. Şahsen ben bugün bir kol alacak olsam yine SME V alışveriş listemde ilk üç içinde yer alırdı.

SME Model 10 pikabı kutusundan çıkartmaya başladığımda ambalaj için gösterilen özene hayran oldum. Pikabın parçaları milim kıpırdamayacak şekilde yerleştirilmiş kutu içerisine. Kurulum ise son derece basit. Pikabın ana gövdesinin altında yerleştirilmiş nakliye vidasını çıkartıp kuruluma başlıyoruz. Motor ile alt plato arasına kayışı yerleştiriyoruz. Bu kayış şimdiye kadar gördüğüm kayışlara göre son derece kalın ve ayrıca sağlam gözüküyor. Motoru gerektiğinde yağlamanız için ufak bir yol yapılmış. Bunun için gerekli yağ bir şırınga içerisinde kutu içeriğine eklenmiş. Motora kayışı taktıktan sonra, platoyu yerine takıyoruz. Plato son derece ağır ve kompozit yapıda. Üst kısmı özel bir şekilde işlenmiş ve bu durum plağın platoya en üst düzeyde  temas etmesini sağlıyor. Tüm bu işlemler neredeyse 5 dakika civarında sürüyor. Her şey çok çok kolay.

Şimdi sırada pikabı teraziye alma işlemi var. Alt gövdeye eklenmiş üç ayağı kullanarak pikabı teraziye almak çok kolay. Ayakların en altı titreşimi önlemek için özel bir polimer malzeme ile kaplanmış.  Ayakların alçalıp yükselmesi sayesinde teraziye getirme işlemi çok kısa sürüyor. Yaklaşık 1 dakika içerisinde pikabın gövde kurulumu neredeyse tamam. Su terazisi kutu içeriğine dahil edilmemiş. Eğer pikabı satın alırsanız ve evinizde yoksa önceden bir adet satın alın.

Artık motor kontrolcüsünü kutusundan çıkartıp platoyu bir döndürmek istiyorum. Metal gövdeye sahip kontrol ünitesi çok kaliteli gözüküyor. SME Model 10 pikap 33, 45 ve 78 devir hızlarını destekliyor. Motor kontrolcüsü üzerinden ilgili düğmeye bastığınız zaman saniyeler içerisinde seçtiğiniz hıza ulaşıyor ve sağ tarafta görülen “lock” lambası yandığında devir tam anlamı ile sağlanmış oluyor. Devirden devire geçişte motorun geçiş hızı son derece başarılı. Motor kontrolcüsü pikabın motoruna özel bir kablo ile bağlanıyor. Bu kablo yeterince uzun. Yani pikap ile kontrolcüyü birbirinden oldukça uzağa yerleştirebilirsiniz. Bu özelliği ben çok sevdim.

SME firması devrin tam olarak düzgün olduğunu kontrol edebilmenizi sağlamak üzere kutu içeriğine son derece kaliteli bir stroboskop yerleştirmiş. Bu sayede devri kontrol ediyor ve eğer bir terslik varsa ayarlarınızı tekrar gözden geçirebiliyorsunuz. Bende tabii ki hemen kontrol ettim ve ayarlarımın doğruluğunu gördüm. Bu arada motorun torku çok yüksek ancak motorun varlığı yokluğu belli değil. Acayip sessiz bir motor var ve çalışıp çalışmadığını anlamak bile çok güç!

Artık kolumuzu takabiliriz. Model 10’a Series V kolu takmak çok kolay. Aslında eski veya yeni herhangi bir SME kolu çok rahatlıkla takabilirsiniz. Zaten kolun takılacağı parça hazır ve üzerinde vidaları bile var. Kısa bir süre içerisinde SME Series V’i pikaba sabitleyecek 4 adet vidayı taktım. Bundan sonrası güncel tüm SME kollarda olduğu gibi çocuk oyuncağı. İlk önce mounting template’i kullanarak kolunuzun açısını daha doğrusu park durumunda olması gereken yeri belirliyoruz. Arkasından yine SME kolların içerisinden çıkan aparatlar ile kolun ince ayar sürecine başlıyoruz. V kolun ayarı son derece basit ileri geri hareket özel dişliler ile sağlanıyor ve bunun için bir aparatı var. Aynı şekilde yukarı aşağı harekette ayrı bir aparat ile kontrollü şekilde sağlanıyor. SME’lerin protractoru da kendisine özgü ve çok kısa bir süre içerisinde kurulum tamamlanıyor. Ben çok uzun senelerdir bu kol ile yaşadığımdan tüm ayarları neredeyse gözü kapalı yapabiliyorum. Kolun yerine sabitlenmesi ve iğne ayarı yaklaşık 5 dakika sürüyor. Acemi de olsanız bu süre çok uzun sürmeyecektir. SME bu konularda gerçekten sektörün çok ötesinde. Hiçbir şeyden anlamıyorsanız bile yanlış bir şey yapma ihtimaliniz çok çok az!

Hassas iğne ayarına geçmeden önce kolun son durumuna göre tekrar pikabın terazisini kontrol ettim ve iğnemi kısa sürede taktım. İlk denemelerimde son dönemlerde kullandığım Denon DL-103 iğnemi kullandım. Sanırım bir hafta kadar sonra ise yine elimde test amacı ile bulunan Soundsmith firmasının Sussurro iğnesini kullandım. Artık pikaba son dokunuşları yapabilirim. İlk önce takacağım parça metal bir iğne koruyucu. Bu tam kolun headshell’inin altına geliyor ve kolu parka aldığınız zaman iğneyi koruyor. Özellikle yandan ve önden darbe almasını önlüyor kolun. İkinci dokunuş ise mile takılacak bir parça. Yukarıda gördüğünüz bu parça bir çok farklı pikapta da var. Amacı yukarıdan “record clamp” taktığınız zaman plağın etiketli kısmına alttan bir basınç uygulayıp daha iyi kavrama sağlaması.

SME Model 10 kutu içeriğinde harika bir “record clamp” veya Türkçe karşılığı ile plak ağırlığı var. Yukarıdaki fotoğrafa dikkat ettiyseniz mil paso açılmış yapıda ve plak ağırlığı çevrilerek plak platoya neredeyse kenetleniyor. Plak ağırlığı gerçekten çok ağır ve pasolu olması sayesinde plağınız neredeyse plato üzerine çakılıyor.

Böylelikle pikabımızın kurulumunu tamamladık. Artık yavaş yavaş dinleme testlerine doğru yol alabiliriz.

Bu arada hemen unutmadan yazayım. Pikabın herhangi bir toz koruma kapağı yok ancak kutu içeriğinde SME logolu özel plastik bir toz önleyici örtü çıkıyor. Bu pikabı alanlar herhangi bir pleksiciye giderek birkaç yüz TL harcayarak dikdörtgen bir toz kapağı yaptırabilirler. Böylelikle temizleyici kadın veya sakarlık gibi sebeplerle pikabınıza zarar verilmesini engellemiş olursunuz. Testlerimde her zamanki sistemimi kullandım. Tek değişiklik Michell Gyrodeck pikabımı kaldırıp yerine SME Model 10’u eklemek oldu.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: ,