Spotify vs Deezer vs Tidal vs Apple Music

Uzun bir aranın ardından tekrar merhabalar. Bu yazımda müzik servisleri tekrar konusunu ele alacağım. 1 Mayıs 2017 itibarı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılması emredilen değişiklikler ile Türkiye’de internet konusunda yeni bir dönem başladı. Adil Kullanım Noktası (AKN) konusunda yaşanan gelişmeler ile internet servislerinden daha fazla istifade etmek isteyen meraklıların önündeki bir engel daha kaldırdı. 2017 yılı müzik servisleri anlamında büyük bir rekabete sahne oluyor ve Türkiye’de de bu rekabet yüksek döviz kurlarının gölgesinde bir şekilde yaşanıyor.

Ülkemizde uluslararası tüm önemli oyuncuların sahnede olmadığı görüyoruz ancak gelecek seneler içerisinde birkaç oyuncunun daha ülkemize giriş yapacağı konusunda dedikodular duyuyoruz. Özellikle Amerika’da popüler olan Amazon Music ve teknoloji devi Google’ın “Play Music” hizmeti ülkemizde bulunmayan en önemli iki servis. Bu iki servis Apple Music haricindeki diğer oyuncuların aksine akıllı ev konsepti ile bütünleştirilmiş hale geldiğinden çok ilginç seçeneklere sahip. Örneğin Amazon Prime servislerine üye değilseniz Amerika için müzik servisini kullanmak için yaklaşık 10 Dolar ödemeniz gerekirken, Amazon’un Echo adını verdiği akıllı ev sistemi veya asistan/hoparlör sistemlerinden birisine sahipseniz bu tutar bir anda 4 Dolara düşüyor. Amazon Music konusunda bir bilgim olmasa da, Google’ın müzik servisini çok uzak olmayan bir zamanda ülkemizde göreceğiz…

Ülkemizde şu an popüler olan servisleri aslında hepimiz biliyoruz. Bir liste yapmak gerekirse Spotify, Deezer,  Tidal ve Apple Music ilk aklımıza gelenler. Bunların yanına yerel bir servis eklemek gerekirse Turkcell Müzik veya şu anki ismiyle Fizy’i listemize ekleyebiliriz. Hakan Bey, büyük stream servislerinin yanında Fizy ne alaka diyebilirsiniz ancak gözden kaçmaması gereken şey Türk müzisyenlerin albümleri konusunda uluslararası servislerde devamlı bir telif hengamesi yaşandığından Fizy bu alanda güçlü bir oyuncu olarak dikkat çekiyor. Ayrıca ülkemizdeki en yaygın kullanılan operatörün bir servisi olması sebebi ile bazı fiyat avantajları sunabiliyor.

FİYATLAR
Aslına bakarsanız bu servislerin bir çoğunun fiyatları Dolar kurları ve yurtdışı fiyatlarına bakarsanız ülkemizde makul sayılabilecek bir seviyede. 10 ila 20TL aralığındaki fiyatlar bazılarımıza özellikle de uzun yıllar Torrent ağlarında dosya kovalayanlar için ilk bakışta bu ne ya dedirtse de, aslında o kadar absürd değil. Yalnız bir konuya da dikkat çekmek isterim, bazen o para değil bu para değil diyerek bir çok servise üye olup ay sonunda ciddi faturalar ödeyen insanlarda biliyorum. Tabii ki bu durum kişiden kişiye değişir ve bütçe ile alakalı. Ancak bir arkadaşınız olarak gerçekten kullanacağınız hizmetleri satın almanızı tavsiye ederim. Gelelim fiyatlara…

İlk olarak listenin tek yerli oyuncusu Fizy’e bakalım. Aylık 9,99TL’lik fiyat etiketine sahip olan servis Turkcell müşterilerine yönelik kampanyalar ile daha düşük seviyelere de düşebiliyor. Fizy’nin rakibi Türk Telekom’un “Müzik Premium” servisi de aynı ücreti talep ediyor.

Türkiye’deki en popüler servis olan Spotify ise son aylarda bir zaman görerek aylık 13,99TL seviyesine gelmiş durumda. Eğer öğrenci iseniz Premium servisi 6,99TL’ye kullanabiliyorsunuz. Spotify’ın aile hesabı adını verdiği hizmeti ise 20,99TL olarak fiyatlandırılıyor. Bu tutara ailenizden 6 kişi servisi Premium olarak kullanabiliyor. Bireysel hesaplar için Spotify’da dönem dönem indirimler oluyor. Unutmadan ekleyelim… Spotify’a ücret ödemek istemeyenler servisi reklamlar ile kullanabiliyorlar. Ayrıca kullanımda bazı kısıtlamalarda oluyor.

Apple kullanıcıları dışında da son zamanlarda daha fazla insanın kullanmaya başladığı Apple Music ise ülkemizde ayda 9,99 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. 6 kişiye kadar aile sistemi ise ayda 14,99TL fiyat etiketine sahip. Apple Music servisini denemek isteyenler için 3 aylık deneme dönemi imkanı sağlanıyor.

Yurtdışında uzun zaman Spotify ile rekabet eden Deezer ülkemizde de bir adım geriye düşse de, hala önemli bir seçenek. Deezer şu an için Apple Music servisi ile aynı fiyatlara sahip. Bireysel üyelik için aylık 9,99TL, 6 kişiye kadar aile sistemi ise aylık 14,99TL fiyat etiketine sahip. Deezer’ında tıpkı Spotify gibi ücretsiz sürümü mevcut. Benzer kısıtlamalar burada da mevcut.

Ülkemize en son giren servis olan Tidal’de iki farklı seçenek var. Tidal Premium servisi aylık 9,99TL iken Hifi ses kalitesi sunan servis için 19,99TL talep ediliyor. Tidal’de de aile sistemi bulunuyor. 5 kişiye kadar kullanılabilen aile paketlerinde Premium servisi için 14.99TL, Hifi ses kalitesindeki servis için 29.99TL talep ediliyor. 1 aylık ücretsiz deneme süresi ile Tidal’i kullanabilirsiniz.

İÇERİK VE YAZILIM

Listedeki yerel oyuncuları bir kenara bırakırsak tüm uluslararası servislerin hemen her platformda yazılımları var. Kullanım kolaylığı kişiden kişiye değişse de, ben bu alanda Spotify ve Deezer’ı bir adım önde görüyorum. Gerek web arayüzleri gerekse de farklı platformlar için hazırlanan uygulamaları son derece başarılı. Farklı cihazlar söz konusu olunca destek anlamında Spotify uzak ara bir desteğe sahip. Bir çok streamer’da varsayılan olarak Spotify yazılımı geliyor. Aslına bakarsanız son dönemlerde Tidal’de yazılım konusunda çok sağlam yol katetmiş durumda. Geçmişte ülkemizden hifi servisine bağlantılarda yaşanan sorunlarda çözülmüş durumda. Çok hızlı olmasa da, farklı üreticiler Tidal uygulamalarını cihazlarına eklemeye başladılar. Apple Music ise Apple kullanıcıları hariç diğerleri kadar iyi bir arayüze sahip değil. Ancak bir kere alıştığınızda sanki en güzeli buymuş gibi de geldiğini söylemek lazım. Aslına bakarsanız tüm bu yazılımlar gerek web arayüzleri, gerek uygulamaları ile büyük ölçüde kullanıcı dostu diyebiliriz. Benim kişisel favorim Spotify…

İçerik kısmına gelirsek tüm bu servisler kağıt üzerinde on milyonlarca şarkılık kütüphanelere sahip olsa da, devamlı suretle bir devinim var. Özellikle Spotify ve Deezer’da bir gün şarkı listelerinizin yarısının dinlenemez hale geldiğini görebiliyorsunuz. Ardı arkası kesilmez telif savaşları yüzünden ülkeden ülkeye farklılıklarda oluyor. Bu konuda Apple Music çok daha stabil bir sisteme sahip. Benzer seçtiğim 20-25 albümü müzik servislerinde aradığım zaman en yüksek bulunma oranı Spotify’da iken Deezer ve Apple Music hemen arkasından geliyor ve en sona Tidal’i yerleştiriyorum. Ancak albüm bazında bazı albümler sadece bir serviste bulunurken diğerlerine ya hiç gelmiyor yada belirli bir süre sonra geliyor. Bu konuda Tidal ve Apple Music savaş halinde.

SES KALİTESİ

Tüm bu servislerin tam olarak açıklamadıkları farklı çözünürlüklerde müzik sunduklarını biliyoruz. Tam olarak açıklamadıkları derken buraya bir parantez açalım. Bazı servislerde kullanım deneyimini arttırmak adına anlık değişebilen çözünürlükler sözkonusu. Diyelim ki, bağlantı hızınız düşük olarak algılanıyor sistem sizin bitrate’inizi düşürüyor. Ancak eğer stabil bir bağlantınız var ise servislerin ücretli sürümleri için sağladıkları en yüksek çözünürlükler şu şekilde;

Apple Music, 256kbps AAC formatında yayın yapıyor. AAC formatı MP3’ün yerini almasını için geliştirilmiş bir sıkıştırılmış dijital ses formatı. Aynı bir rate’lerde MP3’e göre daha iyi ses kalitesi elde edilmesi sebebi ile başta iPhone, iPod, iPad gibi Apple cihazlarının yanında Google’ın Youtube hizmeti de dahil bu standardı kullanıyor.

Spotify, 320kbps Ogg formatını sunuyor. Ogg aslında bir paket gibi düşünülebilir. Hatta paketin dış kutusu. Kutu içerisine farklı çözünürlüklerde içerik eklenebiliyor. Mesela OggPCM ile WAV gibi sıkıştırılmamış müzik stream etmek mümkün iken OggVorbis ile farklı bitrate’lerde müzik stream edilebiliyor.

Deezer standart hizmetinde 320kbps MP3 sunarken 16bit/44.1kHz FLAC seçeneği de mevcut. Ancak hangi koşullarda en üst çözünürlüğün alınabildiği açık değil. Bazı yazılara göre bu çözünürlükler Sonos gibi bazı cihazlara özel sunulurken son zamanlarda premium üyelere de sunulmuş durumda. Her albüm için bu servis var mı yok mu en azından ben şu an için bilemiyorum. Ancak bu çözünürlük standart olarak sunulmaya başlarsa Tidal’e ciddi bir rakip olacaktır.

Tidal ise standart paketinde 320kbps AAC çözünürlük sunarken hifi paketlerinde 1411kbps FLAC çözünürlük sunuyor. Yani CD kalitesini alabiliyorsunuz.

Tüm bu rakamların anlamsızlaştığı bir nokta var, örneğin Spotify’ın 320kbps Ogg formatındaki bir şarkıyı Apple Music’in  256kbps AAC formatındaki aynı şarkı ile kıyasladığınızda rakamların aksine aradaki farkı tam olarak anlayabilmek veya biri birisinden iyi diyebilmek çok kolay değil. Bu durumun sebebi AAC ile Ogg formaları arasındaki teknik farklıklıklardan kaynaklanıyor. Ancak şu bir gerçek ki, iş ses kalitesine gelince Tidal ülkemiz için rakipsiz. Ülkemizde servis sağlamayan Qobuz gibi iddialı rakipleri ile uluslararası piyasada rekabet ediyorlar.

SON SÖZLER

Bu kadar yazdık çizdik. Görebileceğiniz nihai kararı vermek pek kolay değil. Burada kilit olay her servisin sunduğu deneme sürelerini kullanarak kendi zevkinize hitap eden servisi seçmek. Şahsen ben yukarıda saydığım hiçbir sistemde aradığım mutluluğu tam olarak bulmuş değilim çünkü kişisel müzik zevkim açısından arşivler beni tatmin etmiyor. Ayrık müzik tarzı olan insanlar için halen kendine özel ev içi stream ağı kurmak çok daha mantıklı bir seçenek gibi. Ancak ana akım müzik dinleyicileri açısından her 4 servis gayet tatminkar olabilir. Ses kalitesi diyorsanız ve evinizdeki internet izin veriyor ise Tidal uzak ara en iyi seçenek. Deezer konusunda tam emin değilim. Birkaç aylık üye olup ayrıntıları ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım. Apple ekosisteminde mutlu mesut yaşayanlar hiç şüphesiz Apple Music servisini tercih edebilirler. Kağıt üzerinde en azından rakamlara bakınca ses kalitesi anlamında en gerideki oyunculardan birisi gibi gözükse de, gerçek hayat şartlarında Spotify ile yarışır hatta geçebilir bir durumda. Spotify eskiden beri fiyat/performans konusunda en başarılı servis iken son zamlardan sonra Deezer daha mantıklı hale gelmiş olabilir. Bunu denemek lazım. 2017’nin şu günleri itibarı ile benim için hala birinci seçenek kendi özel ev ağım. Bakalım ilerleyen zamanlarda bu durum değişecek mi?