Eski CD Çalarlarımıza Can Vermek Girizgah!

Son dönemlerde hifi dünyasında DAC’lar ve bilgisayarlar önemli bir hareketlilik sağlamış durumda. Stereo Mecmuası’nda da bu hareketliliğin izlerini görebilmek mümkün. Son dönemlerde tüm dünyada oldukça popüler olan bazı DAC’ları ve yardımcı ekipmanları inceleyip fikirlerimizi sizlerle paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Ancak DAC’ları sadece bilgisayar kullanarak müzik dinlemek için kullanabileceğimiz cihazlar olarak değil de, evimizdeki diğer dijital tabanlı kaynakların performansını arttırmak için de kullanabiliriz.

Şahsım adına kendi sistemim için yapacağım olası bir DAC alışverişinde ses performansının yanında dikkat edeceğim ikinci önemli konu farklı girişlerin var olması. Bugün bir çok DAC üzerinde koaksiyel ve optik girişler bulunuyor. Bu girişleri kullanarak evimizdeki diğer cihazların özellikle de CD çalarlarımızın performansında artışlar elde edebilir miyiz bu konuyu adım adım inceleyeceğiz. Tabii CD çalarların yanında, universal okuyucular, DVD çalarlar hatta Bluray çalarlara kadar listeyi genişletebilmek mümkün.

Bir CD çaları kabaca ikiye ana parçaya bölebiliriz. Birinci bölüm CD medyası üzerindeki bilgileri okuyan ve mekanik parçaların da bulunduğu transport tabi edilen kısım, ikinci bölüm ise gelen sinyali analoga çevirerek pre-amlifikatör veya amplifikatöre aktaran DAC bölümüdür. Evet CD çalarlarımız içerisinde de aslında birer DAC yani dijital analog çevirici var. Tabii ki güç kaynakları vesaire kısmını bir kenara ayırıyorum, şimdilik bunlarla işimiz yok. Kabaca yukarıda bahsettiğim 2 bölüm CD çalarımızın nihai performansında önemli birer etkendir.

Benim gibi ortalama veya üzerinde CD arşivlerine sahip olan meraklılar için CD çalarlar daha uzun zaman sistemlerimizde bulunmaya devam edecekler. Evet günümüzde çok iyi CD çalarlar üretilmeye devam ediliyor. Ve açıkçası basit bir CD çaları iyi bir DAC kullanarak, üst sınıf CD çalarların ulaştığı performansa ulaşmak pek mümkün değil. İlle üst sınıf bir CD çaların performansına ulaşmak istiyor isek, iyi bir DAC ve iyi bir transport mekanizmasını bir araya getirmeliyiz. Bu da yazıldığı gibi kolay değil, ayrıca bu ekipmanlar ucuz değil.

Bugün iyi bir CD koleksiyonu olan veya CD alışverişine devam eden bir meraklı için CD çalar almak en iyi çözüm. Ancak ülkemizdeki geniş kitleler medya masrafından dolayı, bilgisayar kullanımının gerçekten konforundan dolayı CD çalar almaktan uzak duruyorlar. Bu durumu da saygıyla karşılıyorum.

Daha dar bütçeye sahip bir meraklı için CD çalar yükseltmesi yapmak ciddi bir maliyet. Evet pazarda iyi çalan ve fiyat performans oranı yüksek CD çalarlar var. Ancak gönlümüzün bir yanı bir DAC sahibi olmak istiyor ve her ikisini birden alacak bütçemiz yok. Bu durumda ortalama bir CD çalar ile verim elde edebilir miyiz?

Eğri oturup doğru konuşalım. Ortalama bir CD çaların transport mekanizması ve okuyucu kısmı da ortalama olacak tabii ki. Bir CD çaların performansını etkileyen önemli bir parça CD transport mekanizması. Günümüzde bazı meraklılar Sony ES, TEAC VRDS serileri gibi uzun bir liste içerisinden iyi transportlara sahip cihazları güncel bir DAC ile kullanarak harika kaynak cihazlar yaratabiliyorlar.

Hal böyle olunca tüm dünyada bit pazarlarına nur yağıyor ve bu eski cihazlar bence “yüksek” satış fiyatlarına ulaşıyor. Ben bu tarz cihazları çok sevmeme rağmen biraz da korkuyorum. İşin içerisinde mekanik olduğu zaman eskimiş küçük bir dişli insanın başına büyük dertler açıyor. Geçmişte bu sorunları yaşamış bir insan olarak eski cihazlardan uzak durmaya çalışıyorum. Tabii ki alanlara saygım sonsuz ve onlara uzaktan hafif imrenen gözlerle bakıyorum. Ben bu konuda biraz çekimserim…

Bu yazısında yapacağım şey çok açık şekilde şu; emektar sayılabilecek Sony SCD-XB770 QS modeli bir SACD çalarım var. Bu CD çalar, zamanında 300 küsür TL civarına satılıyordu. Günümüzde ise 150 ila 200TL arasında bir ikinci el değerine sahip. Zaten fazlasını da vermeyin, bence etmez! Üzerindeki bileşenler açık konuşmak gerekirse ortalama veya ortalamanın altında. Transport yapısı ne çok iyi ne çok kötü. Ben cihaz üzerinde bazı modifikasyonlar yaparak Frankenstein 770 haline getirmiş olsam da, eğri oturup doğru konuşalım müthiş seviyelerde olmasa da bir miktar performans artışı elde ettim. Ancak hala giriş seviyelerinde dolaşan bir cihaz olduğunu söylemem lazım.

Stereo Mecmuası’na gelen hemen her DAC’ı bu cihaza bağlayarak ne noktaya gelebileceğini inceleyeceğim. Bakalım nerelere varacağız. Hep birlikte görelim..

Tags: ,