Hakancez Bilgisayar Tabanlı Müzik Dünyasında: Girizgah 2

 

Bu dünyaya girmek için oldukça ortodoks, uçlarda seçenekler var. Örneğin Transport PC projesi gibi. Gerek web sitemizde gerekse de forumlarımızdabu konuda gerçekten harika yazılar var. Ancak ben biraz hayatımı kolaylaştıracak çözümler peşindeyim. Bunun için ekstra zaman ayırmak istemiyorum.

Hedefim ve amacım şu, çeşitli internet mağazalarından aldığım dijital albümleri, çok fazla uğraşmadan sistemimde çalabilmek ve bunu yaparken ses performansından çok ödün vermemek. Şu söylediğimi bir bilgisayar ile yapabilmek mümkün. Analog çıkışlardan müzik setine bağlantı yap, çal müziğini geç, işi pek eğlenceli olmuyor. Bunun aksini iddia edebileceğim tek bir bilgisayar gördüm. Görmenin ötesinde şu an bu yazıyı o bilgisayarı kullanarak yazıyorum ama işin maliyeti fena olmayan bir bilgisayar artı ortalamanın üzerinde bir DAC’tan çok daha fazla. Belki daha ucuzları da vardır ama hayatımı kazandığım bir alanda böyle bir ürünü es geçmiş olamam sanırım. Netice de oldukça iyi donanımlı bilgisayarlarda bile elde edilen ses insanı mutlu etmeyebiliyor. Evet amacım müzik dinlemek, ama işkence çekmenin bir alemi yok. Güzelim pikabım dururken ne diye kötü bir ses ile eziyet çekeyim. Hem kullanımı basit olsun, hemde dinleme odamdaki ses ile mutlu olayım. Çok şey mi istiyorum; denedikçe, dinledikçe göreceğiz bakalım.

Hal böyle olunca bu yazısı boyunca yolumuz bol bol DAC’lar ile kesişecek. Bu denemeler için kullanacağım birkaç bilgisayarım var. Belki olayı abartmadan küçük bir netbook yeterli olur. Belki en iyi performansı farklı bir bilgisayar ile elde ederiz. Seçenek çok, oyun oynadığım özel dizüstü bilgisayarım, MAC Book Pro, belki daha sıradan bir başka dizüstü bilgisayar kullanabiliriz. Hatta bunları karşılaştırıp bu tarz bir sistemle nasıl bir bilgisayar kullanılmasının uygun olacağı cevabını birlikte bulabiliriz. Nasıl olsa saydıklarımın hemen hepsi elimin altında duruyor :)

Ondan sonra işin yazılım yönü var. Sanırım bu yazı dizisi boyunca bol bol yazılım deneriz. Hem kullanım kolaylığı hemde fonksiyonellik yönünden birkaç satır yazarız bu yazılımlar hakkında.

Efendime söyleyeyim bu DAC’ların bir çoğunda daha klasik girişler olduğu için eski CD çalarlarımıza yeniden can verip veremeyeceğimize bakarız.

Tabii ki konular bununla sınırlı değil. Yeni nesil solid state disklerin bu dünyada bizlere daha fazla yardımcı olup olmadıkları konusuna, RAM miktarının etkilerine göz atabiliriz. Tabii ki ev içinde küçük network’ler kurarak hayatımızı kolaylaştırmaya çalışmayı unutmayacağız.

İşler bununla sınırlı kalmayacak tabii ki. Bir sürü DAC inceleyeceğiz. Şimdilik kendime özel bir DAC almak gibi bir niyetim yok. Sanırım birkaç firmadan uzun süre kullanabileceğim ve denemeler yapabileceğim bir veya iki ürün tedarik edebilirim. Bunları daha klasik tarzdaki bir sistemde dinleyip bazı plakları veya CD’leri dijital kopyaları ile karşılaştırma şansımız her zaman mevcut. Elimde bayağı medya var, incelemelerde zaten belli oluyordur bu durum…

Tabii incelemeler sadece DAC’lar ile sınırlı kalmayacak. Özellikle özel USB kabloları son dönemlerde oldukça popüler. Bu konuda açıkçası septik davranmayacağım. İyi bir network veya USB kablosunun yarattığı farklı çok çok iyi biliyorum. Yüzbinlerce Dolarlık server’larda veya bilgisayar sistemlerinde bu tarz kabloların getirilerini yaşamış bir insan olduğum için daha küçük ölçülerde bir sistemde bile farkların ölçümlenebilir olduğunu işim dolayısıyla zaten biliyorum. Ses konusunda ise bende ilk kez kapsamlı dinlemeler yapacağım.

Uzun lafın kısası işimiz çok. Deneyecek bir sürü şey var. Aslında bir yandan da dertsiz başıma dert aldığımın farkındayım ama bu öğrenme sürecini sizler ile kapsamlı şekilde paylaşmaya çalışacağım. Gerek yorumlar gerekse de forumlarımız üzerinden bol bol yazışırız. Daha deneyimli okuyucularımızdan büyük destek geleceğini bilmek beni bir yandan rahatlatıyor.

Eh ne diyelim bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete :)

< İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: