Geçtiğimiz haftalarda Raspberry Pi Maceralarına hızlıca bir giriş yapmış ve çok kapsamlı bir yazı dizisi ile Allo Audio firmasının ürettiği Boss DAC‘ı yakından tanımış ve adım adım kurulum aşamalarını anlatmıştım. Kurulumun arkasından da ses performansına bakış atmıştık. Toplamda 5 sayfadan oluşan bu yazı ile meraklıların gözünde büyüyen kurulum gibi konuların neredeyse çocuk oyuncağı haline geldiğini umut ediyorum. Umarım bu denemeler için cesaretlenmişsinizdir. Buradaki linkten ilk yazıdan itibaren tüm yazıları gözden geçirebilir ve yönergeleri izleyerek sıfırdan kurulum yapabilirsiniz.
Bu yazımda ise genel trendin biraz dışına çıkarak farklı bir kombinasyona göz atmak istiyorum. Tahmin ediyorum Boss DAC ile alakalı farklı incelemeleri okumuşsunuz veya bir göz atmışsınızdır. Bu incelemelerde DAC’ın genel performansından ve fiyat performans oranına göre başarısından bol bol bahsediliyor. Yazılarımı yayınlamaya başladığım günlerden beri bir çok kart (HAT) ile uğraşma şansım oldu ve genel trendin aksine Piano 2.1 ve Kali kombinasyonun rakiplerine göre en azından bazı konularda daha başarılı olduğunu fark ettim. Hızlı bir şekilde kendime ayrı bir test platformu oluşturarak birebir kıyaslamalar yapıp, tespitlerimden emin olmak istedim. Şimdi gelin sırasıyla önce Piano 2.1 arkasında da Kali isimli ürünlere bir bakış atalım. Arkasından yazılım konusuna el atalım ve ses performansını anlamaya çalışalım.
Kali DAC kartları serisi Allo Audio firmasının ismini ilk duyurduğu ürünler. Bu kartların iki farklı versiyonu var, Piano ve Piano 2.1. Her iki DAC kartı arasında yapısal farklıklar mevcut. Örneğin standart Piano modeli bir kulaklık çıkışına sahip iken, Piano 2.1 modelinde ise ek RCA çıkışlar var. Benim sistemimde subwoofer yok neden standart Piano modelini almayayım derseniz arada yapısal ve donanımsal farklılıklarda mevcut. Zaten bu çıkışlar konusuna daha sonra gireceğiz…
Piano 2.1 farklı SBC yani mini bilgisayarlar ile kullanılabiliyor. Arzu ederseniz üreticinin yukarıda fotoğrafını görebileceğiniz Sparky kartını tercih edebilirsiniz ancak benim tercihim Raspberry Pi olacak. DAC kartı 32Bit 384 kHz çözünürlüğe sahip müzik dosyalarını destekliyor. DAC katı PCM5142 yongaseti ile donatılmış durumda. Tahmin edebileceğiniz üzere yazılım anlamında oldukça geniş bir desteğe sahip. OSMC, Max2Play, RuneAudio, Volumio, Moode, PiCorePlayer, PiMusicBox, OpenELEC gibi bir çok seçeneğin içerisinden ben yine Volumio’yu tercih ettim. Kurulumun basit olması ve denemek istediğim çok farklı DAC kartlarına destek vermesi sebebi ile yazılım tercihimi bu yönde kullanıyorum ancak nihai sistemi kurunca farklı yazılımları tabii ki deneyeceğim ve sizlerle paylaşacağım.
Bu arada isterseniz fiyat konusunda da bilgi vereyim. Piano DAC Ağustos 2017 itibarı ile KDV dahil yaklaşık 140 TL iken Piano 2.1 DAC ise yaklaşık 230TL fiyat etiketine sahip. Arada 90TL fark olmasına rağmen hiç tereddütsüz Piano 2.1 modelini tercih etmenizi öneriyorum. Aslına bakarsanız her iki kartta tek başına Raspberry Pi mini bilgisayara entegre edilerek kullanılabiliyor. Ses performanslarına daha sonra göz atacağız ancak alışverişimiz daha bitmedi.
Yukarıdaki fotoğrafı görüp Hakan Bey, Raspberry Pi maceralarını anlatırken bir anda Indiana Jones ne alaka diyebilirsiniz. Sistemimize entegre edeceğimiz ürünün adını söyleyince bana hak verecekseniz merak etmeyin. DAC sistemimize entegre edeceğimiz ürünün adı “”Kali” Hint mitolojisine meraklı olanlar bu ismi zaten duymuşlardır ancak meraklı olmayanlar bile Indiana Jones and the Temple of Doom filminde mutlaka Kali muhabbetini hatırlayacaklardır.
Peki bizim Kali ne işe yarar? Kali bir “Reclocker” kartı. Açıklamak gerekirse dijitalden analoğa veya tam tersi işlem yapan her cihazın içerisinde bir saat vardı. Bu saat çevrim işlemi sırasında sinyaller dönüştürülürken hiç durmadan zaman bilgisi verir. Bu çevrim işlemi aslında en basit anlamı ile her saniye içerisinde sinyalin dönüştürülerek yeni bir dalga boyu oluşturulmasını sağlar. Örnekleme oranı dediğimiz değer belirli bir zaman aralığı içerisinde sinyallerin dalga boyuna çevrilmesini anlatır. Bu işlem sırasındaki hassasiyet ses kalitesini ve her şeyden önemlisi elde edilen dalga boyunun doğruluğunu etkiler. Dolayısıyla saatin doğruluğu dijital analog çevrim kalitesini doğrudan etkiler.
“Kali” işte bu dönüşümün zamanlamasının hassasiyetini sağlayan cihaz olarak düşünebilirsiniz. “Kali” slave olarak kullanılan her türlü DAC kartı ile beraber kullanılabiliyor. master olan DAC’lar ile kullanmak mümkün olmuyor. Sözgelimi Boss DAC ile “Kali” kartını kullanabilmek mümkün değil iken Piano DAC ile kullanabiliyoruz. Bu ürün ilk çıktığı zaman Allo Audio firmasının geniş kitleler tarafından dikkat çekmesini sağlamıştı. Benim tespitlerime göre de insanların bu kadar heyecanlanmalarının gerçek bir sebebi var. Şimdi isterseniz kuruluma geçelim…
İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız
Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Piano 2.1 ve Kali ile alakalı yayınladığımız yazılara linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz 1- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Yakından Tanıyalım 2- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Fiziksel Kurulum 3- Volumio Yazılım Ayarları 4- Allo Audio Piano 2.1 ve Kali Ses Performansı
Teşekkürler güzel yazı için. Bu kartları Türkiye’de nereden temin edebilirim? Yoksa yurt dışından mı getirmek gerekiyor? Teşekkürler..
Tüm kartları ülkemizden Samm Teknoloji firmasından tedarik edebilirsiniz…
merhaba Hakan Bey. İnceleme için çok teşekkürler. Yazınızdan az çok anladım ama net olarak sormak istiyorum. Türkçe ve yabancı pop ile arada TSM dinleyen biri için boss mu piano mu önerirsiniz? Gerçi SAMM firması epeydi piano 2.1 satmıyor, allo’nun kendi sitesinden de ülkemize satışı olmuyor.
Merhabalar,
Zor bir soru. Bugün itibarı ile sanırım sorunuza cevabım Boss olurdu. Yeni nesil volumio ile performansı bir tık daha arttı diye düşünüyorum. Bilgisayar dünyasında özellikle yazılım tarafında devamlı gelişmeler olduğu için hıza yetişmek kolay değil maalesef :) Selamlar…
Piano 2.1 SAMM’da varmış. Ben görmemişim.