Quad Artera Stereo

Quad Artera Stereo güç amplifikatörü yeni serinin şimdilik tek amplifikatörü. Aslına bakarsanız geleneksel Quad amplifikatör tasarımlarından oldukça farklı bir yüzle karşımıza çıkan Artera Stereo, teknik anlamda da yenilikler içeriyor. Artera Play ile aynı tasarım dilini kullanan amplifikatöre yakından bakalım.

320 x 158 x 338 mm boyutlarına sahip olan Artera Stereo, güç amplifikatörlerinde görmeye alıştığımız şekilde sade bir tasarıma sahip.  Boyutlardan görebileceğiniz gibi cihaz standart hifi cihazlarından daha kısa bir profile sahip en azından ön panelin eni konusunda. Bu daha kısa tasarımları ben daha çok seviyorum. Açıkçası heyula gibi dev boyutlara sahip güç amplifikatörleri yerleşim anlamında her zaman problem çıkartıyor. Hele ki mono blok kullanıyorsanız.

Ön panelinin sağ tarafında  uykuya geçirme tuşu ve hemen altında minik bir Quad logosu bulunuyor. Cihazın orta bölümü ise cihazın çalıştığını gösteren bir ışık paneli ile donatılmış.

Bu panel hoş bir beyaz aydınlatmaya sahip ancak ben biraz fazla uzun olduğunu düşünüyorum. Daha minik bir ışık bence yeterli olabilirdi. Genelde loş ortamlarda müzik dinlediğim için bu tarz ışıklandırmalar beni çok mutlu etmiyor. En azından her cihazda mutlaka ışığı kapatma seçeneği sunulmalı diye düşünüyorum.

Cihazın alüminyumdan üretilmiş şasisindeki işçilik gerçekten birinci sınıf. Cihazı çevreleyen soğutucu bloklarının kenarlarından, birleşim noktalarına kadar son derece özenli işçilik hemen dikkat çekiyor. Cihaz küçük boyutlarına rağmen hiç de hafif değil. 15Kg’lik ağırlık dışarıdan bakıldığında pek tahmin edilmiyor.  Tıpkı Artera Play‘de olduğu gibi cihazın üst bölümünde ise temperli camdan üretilmiş ve Quad logosu bulunan bir panel var. Bu cam panel cihazın üstten görünümünü gerçekten çok farklı hale getiriyor. Bakınız yukarıdaki resim :) Yansımalar ve ışık oyunları keyifli bir görüntü sunuyor. Bu panel yerine sabitlenemese de oldukça ağır olduğu için gayet stabil duruyor.

Cihazın arka bölümünde bir çift hoparlör çıkışı hemen dikkat çekiyor. Sol tarafta elektrik girişi ve açma kapama düğmesi bulunuyor. Arka panelin merkezine ise girişler konumlandırılmış. RCA ve dengelenmiş XLR girişler arasındaki geçiş ufak bir siviç yardımı ile yapılıyor. Artera Stereo kanal başına 140 Watt güç üretebiliyor ve firmanın patentli Current Dumping teknolojsine sahip. Bu teknoloji zor sürülen hoparlörlere kararlı ve yüksek güçte sinyaller göndererek rahatlıkla sürülebilmesini sağlıyor.

Cihazı XLR  veya RCA bağlantı ile kullanma konusunda bir şeçim yapabilmek çok kolay değil. Aynı seriden birer ara bağlantı kablosu ile yaptığım denemelerde detay veya çözünürlük anlamında fazlaca bir fark hissettiğimi söyleyemem. Ancak özellikle ses şiddeti anlamında bir fark oluyor ve XLR’a geçtiğinizde artan ses şiddeti sanki detay artışı varmış gibi hissettirebiliyor. Ancak ses seviyelerini eşitlediğinizde ortada bir fark olmadığını görüyorsunuz. Sahne anlamında da farklılık var. Ancak kayda değer değil. Tabii bu durum benim tercih ettiğim ara bağlantı kabloları ile alakalı olabilir. Bu yüzden ben denemelerimde kendi sistemimde kullandığım ara bağlantı kabloları ile devam ettim.

Ancak testlerimin bir bölümünde Cardas’ın XLR-XLR Clear Light ara bağlantı kablosunu kullandım. Ekim 2016 itibarı ile KDV dahil 2.860 Dolar karşılığı yaklaşık 7.000TL’lik fiyat etiketine sahip olan bu kablonun bir alt serisinin RCA versiyonlarını daha önce burada incelemiştik. Bu kablolar son derece başarılı kablolar ve Artera kombinasyonunun performansını özellikle de tonal dengesini bir adım ötesine geçirebiliyor. Ancak cihazların fiyatlarına bakarak bu tarz bir kablo kullanmak tabii ki mantıklı olmayacaktır. Buradaki amacımız her zaman olduğu gibi cihazın en üst performansına göz atabilmek. İlle Cardas Clear serisi kablo kullanmak istiyorsanız Light modellerine bakabilirsiniz. Böylelikle benim kullandığım kablonun yarısından daha az bir fatura çıkacaktır.

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: