Tannoy Revolution XT 6F

Yeni yayın dönemi için okuyucularımız hoparlör konusunda özellikle de giriş seviyesi ve hemen üzerinde orta segmentte makul fiyat etiketlerine sahip ürünleri daha fazla mercek altına almamızı istiyorlardı. Bu yayın döneminde bu tarz hoparlörleri daha fazla incelemeye çalışacağız. İlk konuğumuz adı hoparlör ile özdeşleşmiş Tannoy markasından yeni Revolution XT 6F modeli. Tannoy Revolution deyince dikkatli okuyucularımız daha önce yayınladığımız yazıyı hatırlayacaklardır. Bu yazıda Tannoy firması ile alakalı bir çok kapsamlı bilgiyi bulabilirsiniz. Tamamen yenilenen Revolution serisi Stereo Mecmuası karargahına Elektra Hifi firması tarafından gönderildi. Bazı okuyucularımız Tannoy firmasının distribütörü Forum Audio değil miydi diyeceklerdir. Evet ancak iki firmanın anlaşması sonucu Revolution serisini ülkemizde sadece Elektra Hifi  meraklılara sunuyor. Firma son dönemlerde hoparlör kaldıraçları ve stand gibi bazı ürünleri de meraklıların beğenisine sunuyor. Makul mantıklı fiyatlara stand arayanların firmanın ürettiği ürünlere bakmalarını tavsiye ederim. Belki yakın gelecekte sizler için bu stand’lara da göz atarız.

Stereo Mecmuası’nda geçmişten bugüne bir çok üst sınıf Tannoy hoparlörü özellikle de Prestige serisini konuk etmiştik. Ben firmanın Gold Monitor’lerinden Prestige serisine, özel super tweeter’larından bazı vintage ürünlerine kadar bir çok modelini dinleme fırsatı buldum. Firma alt serilerinde bu üst sınıf hoparlörlerden bazı alıntıları kullanarak rakiplerinden ayrılıyor. Tannoy Revolution DC6 modelini ben çok beğenmiştim. Bakalım yeni Revolution nasıl çalıyor.

Revolution XT 6F elime ulaştığında kocaman bir kutu ile karşılaştım. Hemen kutuyu açtım ve 1.005 x 269 x 317 mm boyutlarındaki hoparlör ortaya çıktı. Gayet makul boyutlardaki Revolution XT 6F, daha ilk dakikalardan itibaren ısındığım bir hoparlör oldu. Son yıllarda bu tarz makul boyutlardaki hoparlörleri daha çok sever oldum. Bir çoğumuzun dinleme odası olan salonlarımızda devasa hoparlörler için yer yok, olsa da, eşlerimiz illa ki bir sıkıntı çıkartabiliyorlar. Revolution XT 6F bir floorstand için çok kararında ölçülere sahip. Hoparlörün koruma kapakları mıknatıslı tasarlanmış. Ancak bana sorarsanız ben koruma kapaklarını kullanmayı sevmiyorum. Sese etkisi bir kenara bırakıyorum, görsel açıdan “çıplak” kabinler daha çok hoşuma gidiyor. Meraklılar için koruma kapakları takılı iken hoparlör yukarıdaki gibi gözüküyor. 

Hoparlör, arkaya doğru küçülen bir kesite sahip. Gerçek ahşap kaplama kabin ise gerçekten çok şık gözüküyor. Hoparlör için iki gerçek kaplama ahşap seçeneği bulunuyor. Koyu renk ceviz ve incelememizde görebileceğiniz açık renk meşe. Kullandığım rack ile müthiş bir uyum sağlayan hoparlör, hem işçiliği hemde boyutları ile daha ilk dakikalarda eşimden tam puan almayı başardı.

Revolution XT 6F modelinde Tannoy mühendisleri kabin tasarımını baştan aşağı yeniden ele alarak, üst serilerdeki hoparlör içerisinde kullanılan ayrık bölmeli tasarımı bu seriye de uygulamışlar. Her sürücü kendine ayrılmış özel odalara yerleştirilmiş ve odalar arası bağlantılar özel port’lar vasıtası ile yapılmış. Hoparlörün bas çıkışı ise altta yer alıyor. Ancak Tannoy mühendisleri bu port tasarımını kabin ve alt ayak bölümü ile birlikte ele alıp hoparlörün arka tarafı yerine ön ve yanlarda görev yapacak şekilde ayarlamışlar. Bu tasarım hem yerleşimi kolaylaştırırken hemde alt frekansların hoparlör içerisinde daha fazla yolculuk yaparak etkisinin artması sağlanmaya çalışılmış.

Hoparlörün ana gövdesi ayaklara ev sahipliği yapan siyah bölüm ile ayrılmış yapıda. Bu bölümler arasında bağlantı krom silindir ayaklar ile yapılmış. Bu siyah ayak bölüm, kutu içeriğinde çıkan spike uçlara da ev sahipliği yapıyor. Kurulumun ardından yine kutu içeriğinde çıkan allen anahtarı ile hoparlörünüzün hassas terazi ayarın basitçe yapabiliyorsunuz.

Tannoy deyince sizlerin aklına ne geliyor bilmiyorum ancak benim aklıma ilk gelen şey “Dual Concentric” sürücüler. En basit anlatımı ile sürücü içinde sürücü olarak tanımlayabileceğimiz bu özel yapı, Revolution XT 6F üzerinde de kullanılmış. Omnimagnet Dual Concentric olarak tanımlanan ve firmanın patentini aldığı yepyeni sürücüler üst frekansların dinleme odasına optimal yayılması için bir çok yeni tasarım öğesine sahip. Revolution XT 6F üzerinde üst, orta ve alt/üst frekans aralığını üretmekten sorumlu sürücü “Dual Concentric” yapıda.

Bu hoparlörün hemen altında ise klasik alt frekans sürücüsü bulunuyor. Her iki sürücüyü sürmek için kullanılan x-over ünitesi Tannoy tasarımcıları tarafından üst modellerden elde edilen verilere göre yeniden tasarlanmış. Bu arada sürücülerin metal çerçevelerinden tutun bu çerçeveleri kabine bağlamak için kullanılan vidaların üzerindeki Tannoy yazılarına kadar baktığınız tüm öğeler, tasarımcıların detaylara verdiği önemin birer göstergesi. Hoparlörün ayaklarından tutun, kabinine kadar müthiş özenli bir tasarım mevcut. Tek kelime ile harika…

Hoparlörün arkasındaki bağlantılarda  iki çift amplifikatör girişine yer verilmiş. Kullanılan konektörler ve ara plaka son derece kaliteli gözüküyor. Arzu eden kullanıcılar aradaki köprüyü kaldırarak hoparlörlerini bi-ampling veya bi-wiring ile sürebilirler. Dinleme notlarına geçmeden önce sistemimdeki monitörleri kaldırıp yerine Revolution XT 6F ’yi bağlıyorum.  Sistemde geri kalan tüm bileşenler geleneksel olduğu üzere aynı kaldı.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız