Cardas Clear Light Interconnect Bölüm I

Hifi ile uğraşıp George Cardas adını duymamış kimse yoktur herhalde. Kabloları, ilginç aksesuarları ve farklı ürünleri ile bir çok kişinin tanıdığı Amerikalı tasarımcı bir süre önce kendisini emekli etmişti. 2 yıla yaklaşan bu dönemde anlaşılan tasarımcı rahat durmamış ve yine yapacağını yapmış.

Tasarımcı uzunca bu dönemin sonunda bir sürü yenilikle geri döneceği pek kimsenin aklına gelmemiştir herhalde. İlk sinyaller bundan bir sene önce gelmeye başlamıştı. Cardas’ın tamamen yepyeni bir seri üzerinde çalıştığı haberlerini bundan neredeyse tam bir sene önce Stereo Mecmuası Haberler bölümünden sizlere aktarmıştık. O dönemde kablo ile ilgili bazı detaylar vardı ancak zaman ilerledikçe ortaya çıkan yeni kabloların klasik Cardas anlayışına bazı yenilikler getirdiği belli olmaya başladı. İsterseniz kısa bir şekilde yeni kablolara bir göz atalım.

Yeni ürün yelpazesinin adı bildiğiniz gibi Clear serisi. Seri şimdilik açıklanan ürünler Clear Light Interconnect ve Clear ara bağlantı kablosu, Clear ve Clear Beyond hoparlör kablosu. Sn Hakan Burkut’tan aldığım bilgilere göre seri ilerleyen dönemlerde daha da genişleyecek. İlk adımda bir pikap ara bağlantı kablosu ve elektrik kabloları piyasaya sürülecek(miş) Bu yazıma konu olacak Clear Ligth tamamen bakırdan üretilmiş. Büyük kardeşi Clear ile bir çok benzer noktası var. Clear firmanın referans serisi Golden Reference ile benzer yapısal özelliklere sahip. Ancak aradan geçen yıllarda ilerleyen metal bilimi ve yalıtkan malzemelerin ortaya çıkan yeniliklerin ışığında geliştirilmiş. Cardas’ın tasarım mantığında çok önemli bir yer tutan “altın oran” bu kablolarda da kilit nokta olarak karşımıza çıkıyor. Hem firmanın kendi sitesinde hemde çeşitli incelemelerde kablonun karmaşık yapısının yeni gelişmeler ışığında tekrar ele alındığından ve iç bölümlerin yalıtkanlık ve kabloların birbirini etkilememesi konusunda önemli yol katedildiği ısrarla belirtiliyor. Bu kablonun geliştirilmesi sırasında kullanılan bir çok yenilik serinin en ucuz ürünü olan Clear Light Interconnect’e direkt olarak aktarılmış. Serinin hoparlör kablolarının en üst versiyonu olan Clear Beyond ise tamamen yeniden tasarlanmış. Kablo belki de tüm Cardas ürünleri arasında en üst noktaya oturuyor fiyat açısından. Ancak oldukça büyük bir gürültü koparttığın da ekleyeyim. Clear hoparlör kablosu da üst sınıf Clear Beyond’tan esintilere sahip. Özellikle bakırın işlenmesi konusunda yaşanan gelişmeler bu yeni serinin en önemli başlangıç noktasını oluşturuyor.

Bizim konuğumuz ara bağlantı kablolarının başlangıç ürünü olan Clear. Clear oldukça esnek masmavi renkte bir kablo. Rengi ile ürünün ismi kesinlikle birbirini çok iyi tamamlıyor. Cardas kablolarda üst serilere çıkıldıkça kablolar oldukça sert bir yapıya sahip olur. Bu kablodaki esnekliği görünce oldukça şaşırdım. Kablo Cardas’ın klasik tarzında sonlandırılmış. Oldukça şık ve çok beğendiğim logo kablonun sonlandırma bölümlerine eklenmiş. Gerçekten çok şık görünüyorlar. Ambalaj ise klasik Cardas anlayışında. Hifi meraklılarının çok yakından bildikleri hoparlör yerleşimi ve kablo pişmesi için notların yanında garanti belgesi ambalajın içerisinden çıkıyor. Ambalaj ise abartıdan uzak; sağlam bir poşet. Anlayacağınız klasik yaklaşımdan yine ödün verilmemiş.

Bir çok hifi meraklısı gibi zaman içerisinde gerek kendi sistemimde gerekse de başka sistemlerde bir çok farklı Cardas ürününü deneme fırsatım olmuştu. Bunlar arasında muhtelif Crosslink, Quaklink, Golden Cross ve firmanın en üst modeli Golden Reference hoparlör, ara bağlantı ve elektrik bağlantı kabloları, çeşitli Cardas bulk kablolar ile üretilmiş DIY ürünleri sayabilirim. Bir dönemde kendi sistemimde tonearm kablosunu kullanmıştım. Yani üreticinin ürünleri ile haşır neşir olma fırsatım olmuştu. Bu yüzden emeklilik sonrası ortaya çıkan Light Interconnect’in nasıl bir performans ortaya çıkartacağını merak ediyordum.

Clear serisi ülkemize geldikten kısa bir süre sonra Clear Light Interconnect’i kendi sistemimde gönlümce deneme fırsatım oldu. Bu yazıda sizlere tespitlerimi aktarmaya çalışacağım.

Denemelerimin ilk günü kabloları olduğu haliyle sistemime taktım. İlk adımda pre-amplifikatörüm ile güç amplifikatörüm arasında denemelere başladım. Kabloyu takar takmaz ilk dikkat çeken şey kablonun çok geniş bir sahnesi olduğuydu. Gayet detaylı, doğal ve dengeli bir sesi vardı. Uzunca bir süre bu şekilde denemelerime devam ettim. Daha sonra kabloyu CD çalarım ve pre-amplifikatörüm arasına taktım. Hemen hemen aynı etkiyi tekrar duydum. Bu denemelerin hemen ardından CD çalarımdan direkt olarak güç amplifikatörüme giriş yaptım. En iyi sonuç bu şekilde ortaya çıktı. Bu arada hemen bir parantez açayım. Normalde güç amplilerinde bildiğiniz gibi ses kontrolü bulunmuyor. Benim kullandığım J.C.Verdier Triode Spirit üzerinde pre-ampli ile dengeleme yapmak üzere gain kontrolü bulunduğundan dolaylı bir şekilde sesi de kontrol altında tutabiliyorsunuz. Eğer arzu edilirse bu özellik basit bir işlem ile by-pass ediliyor ancak ben denemelerim sırasında gerekebileceğini düşünerek bu özelliği iptal etmedim. Volkan Hürsever – Hediye (AK Müzik AK 9172 inceleme için tıklayınız), John Zorn & Bar Kokhba Sextet – Lucifer: Book of Angels Volume 10 (Tzadik Records 7367 inceleme için tıklayınız) Timuçin Şahin’in yeni albümü Bafa ve Akıncı, Baylan, Küçükyıldırım, Reigle ortak çalışması Century gecenin ilerleyen saatlerinde dinlediğim albümler oldu. Son iki albümün ayrıntılı incelemelerini bir sonraki müzik özel sayımızda sizlerle büyük bir keyifle paylaşacağım. Her iki albümde benden tam puan aldı diyebilirim. Bu arada bilmiyorum dikkat ediyor musunuz son zamanlarda ne kadar çok Türk müzisyenin albümlerini dinleme şansımız oluyor. Mutluluk verici. Gece yatana kadar keyifle müzik dinledim. Hassas dinleme yapmak yerine denemeleri günlük yaşamın parçası haline getirmeyi seviyorum. Sistemim ufak tefek değişiklikler haricinde senelerden beri aynı olduğundan minör sayılabilecek farklılıkları çok rahatlıkla duyabiliyorum. Alışageldiğimden farklı bir şeyler duyduğumda ise duruma hemen odaklanıyorum. Cardas Light Interconnect bu alışkanlığımı devam ettirerek müzik dinlememi sağladı. Son derece müzikal, abartıdan uzak ve keyifli bir sahne. Uzunca bir dinleti ve sohbet gecesinin ardından kabloyu sistemimden söktüm.

İkinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: