Stereo Mecmuası’nda kulaklık görmeye daha doğrusu Stax haricinde kulaklık görmeye pek alışkın değilsiniz biliyorum. Nadiren farklı markaların ses getiren kulaklıklarını da mercek altına alıyoruz ancak gerçekten çok nadiren. Kulaklık dünyası dışarıdan bakıldığında belki basit bir dünya gibi görülebilir; bir kulaklık satın al, kaynak cihazına tak ve kullan. Ancak işler bundan çok daha karışık. Her bir kulaklığın özellikle de tüketici elektroniği pazarına yönelik olanların dışında kalanların ihtiyaçları çok farklı. Eşlenecek kaynak cihaz, kullanılacak head-amp hatta farklı kablo deneyimlerine kadar onlarca farklı madde üzerinde kafa yorabilir, elde edeceğiniz ses konusunda deneyimlerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Bu alanda ülkemizde başta Techno-fi sitesi olmak üzere kulaklık meraklılarının buluştuğu güzel platformlar var ve bende ihtiyacım olduğu zamanlarda bu sitelerdeki arkadaşların deneyimlerinden faydalanıyorum. Böyle platformlar var iken, Mecmua’da kısıtlı vaktimizi kulaklıklar konusunda harcamak bana hiçbir zaman mantıklı gelmemiştir.
Geçtiğimiz günlerde Sennheiser markasının Türkiye mümessili Bircom Telekomünikasyon yetkileri bize ulaştılar ve bazı kulaklıkları deneyip denemek istemeyeceğimizi sordular. Firma uzun zaman sonra ülkemizde kulaklıklar konusunda en azından tüketicilere ulaşması oldukça çaba harcıyorlar. Dinletiler düzenleniyor, kulaklıkları deneyebileceğiniz demo odaları açılıyor. Kulaklık dünyası açısından ülkemizde görmeye alışkın olmadığımız durumlar. Bende formal incelemeden çok kullanıcı deneyimlerimi paylaşabileceğimi söyledim. Karşılıklı teyitleşme sonrasında ilk kullanıcı deneyimleri notlarımı “HD 650” modeli için paylaşacağım. Arkasından da “HD 6o0” modeli için yorumlarımı yapacağım.
Normal koşullarda Stereo Mecmuası incelemelerinde çok basit ama bana sorarsanız etkili bir metodoloji kullanıyoruz. Referans olarak kullandığımız bir sistemimiz var. Bu sistemin hemen her bileşeninin bir veya birkaç alternatifini de elimizde tutuyoruz. Örneğin farklı ihtiyaçlara sahip bir hoparlör ile denk gelirsek farklı ampliler arasında uygun olan bir tanesini seçerek denemelere devam edebiliyoruz. Böylelikle farklı ürünleri çok farklı kombinasyonlar ile deneyebilme şansımız oluyor. Mecmua açısından bahsi geçen metodolojiyi kulaklık dünyasında inceleme yapmak içinde kurmak gerekli. Bir tanesi lambalı bir tanesi transistörlü olmak üzere en az iki kulaklık amplisi, farklı kablolar derken liste uzar gider. Açıkçası kişisel olarak böyle bir konuya yatırım yapmak istemediğim için buna karşılık yine de belirli bir standardı tutturabilmek adına bir test sistemi kurmaya karar verdim. Kulaklık amplisi olarak Fil Elektronik tarafından bu incelemeler için sağlanan Goldenote HP-7 Pre-amplifikatör ve Kulaklık Amplifikatörünü kullanacağım. Taşınabilir kulaklık amplisi ve DAC kombinasyonu olarak iFi iDSD Nano kullanacağım. Genelde tüm denemelerimi pikap sistemimi kullanarak yapıyorum. Sistemin ayrıntılarını zaten biliyorsunuz. Gerektiği zamanlarda ise kaynak ise kulaklık amplisi arasında sade bir devre tasarımına sahip bir tube buffer kullanacağım.
Gelelim Sennheiser HD 650 kulaklıklara. Güzel bir kutunun içerisinde gelen kulaklıklar çok ilginç bir renge sahip. İçinde açık ve koyu gri, lacivert tonlarının da olduğu, ışık oyunları yapan oldukça şık bir tasarıma sahip. Tahmin edebileceğiniz üzere kafa yapınıza göre ayarlayabileceğiniz kulaklık özellikle üst kısımdaki yastıkları sayesinde son derece konforlu bir kullanım sunuyor. Kulaklık konusundaki en önemli konu bana sorarsanız ergonomi. Her insanın kafa yapısı farklı olduğu için bir kulaklığı rahat olarak tanımlayabilmek veya bir genellemeye varabilmek hiç kolay değil. Ancak kulaklığın ayarlanabilir yapısı ve üst kısımdaki yastık kısmı ile birleşince ergonomi açısından ortaya başarılı bir ürün çıkmış. Kulaklığın bant kısmında Sennheiser logosu eklenmiş. Ayrıca yan bölümlerde model kodu küçük birer plaket üzerine yazılmış. HD 650 yaklaşık 260 gr’lık bir ağırlığa sahip. Kulaklığın boyutuna baktığınızda tahmin edemeyeceğiniz kadar hafif olduğunu söylemek lazım. Bunun yanında tüketici elektroniğine yönelik kulaklıklara bakarsanız biraz ağır diye düşünebilirsiniz. Ancak bu kulaklıkları bu tarz ürünler ile kıyaslamamak lazım.
Kulaklık yapı anlamında açık-dinamik sürücülü dediğimiz türde bir kulaklık. Yani dışarıya ses veren bir yapısı var. Sürücüler telkari bir yapı içerisinde bulunuyor. Fabrika verilerine göre hafifletilmek üzere alüminyum bobin yapısı kullanan sürücüler 10 – 41000 Hz aralığında frekans cevabına sahipler. Nominal empedansları ise 300 Ohm. Şimdi bu değere baktığımızda aslına bakarsanız bir entegre amplifikatör veya kaynak cihazın kulaklık çıkışı ile HD 650’yi çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu durum ile alakalı tespitlerimi sizlerle daha sonra paylaşacağım.
Sürücülerden bahsetmişken kulağınıza temas eden bölüm kadife kulak yastıkları ile kaplanmış. Gerçekten çok rahat ve tene kesinlikle rahatsızlık hissi vermiyorlar. Bu yastıklar biraz toz tutabiliyor. Kulaklığınızı kullandıktan sonra ortalıkta bırakmak yerine kutusuna koymanızı tavsiye ederim. Bu arada gerek üçüncü parti gerekse de üretici tarafından sağlanan yastıkları kullanarak gerektiğine değişim yapabilirsiniz. Bir başka değişim yapabileceğiniz konu ise HD 650’nin kulaklıkları. Özel bir konektöre sahip olan kablolar oksijenden arındılmış bakırdan üretilmiş ve 6,35mm’lik konektörler ile sonlandırılmış. Kutu içeriğinde 3,5mm dönüştürücüye de yer verilmiş.
Bir bilgi açısından kulaklık dünyasında da kutu içeriğinden çıkan kablolar ile yaşamak zorunda değilsiniz. Farklı üreticiler tarafından üretilen hatta kit halinde sunulan farklı kalitelerde kablolar ile kulaklıklarınıza ince ayar yapabilmeniz mümkün. Ben tabii ki bu yazımda stok kablolar ile deneyimlerime yer vereceğim.
Artık isterseniz dinleme notlarına geçelim. ben bir kaç senaryo halinde denemelerimi yapmaya çalıştım. Farklı tarzlarda albümler dinleyerek kulaklıklar hakkında genel bir bilgiye sahip olmaya çalıştım. İlerleyen dönemlerde farklı kulaklık incelemelerinde buradaki notlardaki albümlere odaklanarak en azından bir veri tabanı oluşturmayı umuyorum.
Bir yorum ekleyin