Benchmark DAC2 HGC


Stereo Mecmuası’nın yeni yayın sezonunun ikinci dönemini  Benchmark firmasının DAC2 HGC modeli ile açıyoruz. Mecmua’da 2013 ve 2014 boyunca çok sayıda DAC inceledik ve devamı da gelecek. Oldukça merak edilen ürünlerden birisiydi DAC2. BL Müzik firmasından tedarik ederek hızlı bir şekilde denemelere başladım.

İlk Benchmark DAC’lar pazara çıktığında oldukça ses getirmişti. Hem ülkemizde hemde dünyada meraklılar tarafından oldukça sevilen ürün rakipleri arasından sıyrılmayı başarmıştı. Üretici firma Benchmark Media Systems 1983 yılında kurulmuş ve hemen ardından yayıncılar, kayıt stüdyoları ve odyofillere yönelik ürünler tasarlamaya başlamışlar. Tüm üretimlerini New York Amerika’da yapan firma önümüzdeki dönemlerde dijital analog çeviriciler ve analog dijital çeviricilerden oluşan ürün yelpazesine amplifikatör de eklemeyi planlıyor.

Gelelim inceleme ürünümüze. Benchmark DAC2 HGC oldukça kompakt yapılı bir tasarıma sahip. Alüminyum ön yüzeyinde firmanın artık geleneksel hale gelen tasarım çizgilerini görmek mümkün. HGC versiyonu aynı zamanda iki adet kulaklık çıkışına izin verdiğinden dolayı hifi meraklılarının yanında kulaklık camiasına da göz kırpıyor.

Ön panel oldukça kalabalık görünüyor. Bu durum bazı okuyucularımızın hoşuna gidecektir bazılarınında tam tersi. Ancak ön panel sayesinde bir çok parametreyi anlık olarak görebiliyoruz. Ön panelin solunda 4 adet tuş bulunuyor. Bu tuşlar açıp kapatma, sessize alma tuşu, polarite değiştirme ve kaynak seçim tuşları. Cihazın tam orta bölümünde seçilen girişi belirten mavi ışıklar ve hemen yanında çözünürlük bilgilerini gösteren ışıklar var. Bu ışıklar aynı zamanda DAC ile alakalı bazı kodları da veriyor. Örneğin hızlı şekilde yanıp sönen mavi ışık desteklenmeyen bir çözünürlüğün habercisi. Tüm ayrıntılar kullanım kitapçığında mevcut. Cihazın en sağında ise ses kontrolcüsü bulunuyor.

Cihazın orta bölümünde iki adet kulaklık çıkışına yer verilmiş. Bunları basit bir kulaklık çıkışı olarak düşünmeyin. Cihazın vidaları açılarak içine ulaşıldığında kulaklık çıkışının gain ayarlarına ulaşmak mümkün. Fabrika çıkışı 10 dB seçilmiş ancak devre kartı üzerindeki jumper’ları kullanarak 0 dB veya -20 dB aralığına alabilmek mümkün. Gain üzerindeki bu oynamalar size kulaklığınızın optimal değerine göre Benchmark DAC2 HGC ünitenizi ayarlama seçeneği sunuyor.

Bunlara ek olarak XLR çıkışların değerlerini de ayarlamak mümkün. Ben bu işlerin hiçbirisine girişmedim. Deneme için kullandığım kulaklıklar sürülmesi çok kolay kulaklıklar olduğundan standart hali ile mutlu mesut hayatıma devam ettim. Kulaklık çıkışı beni mutlu etti. Ancak kulaklık konusuna odaklanan meraklılar daha fazla ayrıntı isteyeceklerdir. Belki ilerleyen zamanlarda bu konuya da odaklanırız. Ancak ben bildiğiniz üzere Stax dünyasında mutlu mesut yaşadığım için göreceli zorlu sürülebilir kulaklıklarla uğraşmıyorum. Belki test amaçlı bir adet tedarik edip incelemelerimize dahil ederiz. Velhasıl kelam, ben kulaklık denemelerimde mutlu oldum.

Cihazın arkasında çok fazla giriş çıkış var. Bu özellikle cihazı aynı zamanda pre olarak kullanacak meraklılar için iyi haber; ilk nesil Benchmark’lara göre, görünen o ki, analog giriş sayısı artmış. Arka bölümün solunda analog çıkışlar var. XLR ve RCA analog çıkışlara yer verilmiş. Dediğim gibi XLR çıkış için ayar seçenekleri mevcut. Bunların hemen yanında iki adet analog giriş bulunuyor. Bunların sağında ise üstte iki adet koaksiyel altında ise 2 adet optik dijital giriş var. Sağ tarafta ise 12V trigger ve alt kısmında USB girişi mevcut. En sağda ise elektrik girişi bulunuyor. 12V trigger ne işe yarıyor diye merak edenler olabilir, bu farklı cihazları birbirine bağlamak ve basit şekilde haberleşmesini sağlamak için kullanılıyor. Örneğin Benchmark DAC2 HGC açıldığında aynı anda güç ampliniz açılsın diyorsanız uygun bağlantıyı yapmanız yeterli.

Benim gibi çok fazla cihazı olan meraklılar için bana sorarsanız yeterli sayıda giriş ve çıkış eklenmiş. Ancak bu durumun yarattığı bir sıkıntı var. USB girişi ile elektrik girişinin birbirine yakın olması sebebi ile kalın konektörü olan bir elektrik kablosu kullanırsanız USB kablonuzu takarken zorlanabilirsiniz. USB kablonuzun konektörü de kalın ise bir sorununuz var demektir. Bu yüzden konektör profili dar bir elektrik kablosu kullanın özellikle de çok fazla sök-tak yapıyorsanız.

Benchmark DAC2 HGC kutusundan çok ayrıntılı kullanım kılavuzu, kurulumda kullanabileceğiniz bir adet USB kablo ve uzaktan kumanda çıkıyor. Uzaktan kumanda çok güzel. Metaldan üretilmiş kumanda üzerinde ihtiyaç duyacağınız fonksiyonlar eklenmiş. Bu arada hemen unutmadan bir kaç şey yazayım daha önce görmediğim. Cihazın mute (sessizlik) tuşuna bastığınızda ses bir anda kesilmiyor, azalarak kapanıyor. Bu bir saniye sürüyor belki ama çok güzel düşünülmüş bir özellik. Ayrıca DAC üzerinde dijital kayıtların polaritesi ile oynayabileceğiniz bir tuş var. Arada sırada aklıma geldikçe basmak hoşuma gitti doğrusu!

Benchmark DAC2 HGC’ı test ederken bir kaç farklı senaryo üzerinden hareket ettim. Burada özellikle pre-amplifikatör kısmına dikkat çekmek istiyorum. Belirli bir düzeyin üzerindeki bütçelerde pre-power kombinasyonu yapmak çok zorlu bir süreçtir. Bana sorarsanız hifi dünyasındaki en zorlu iş pre ile power kombinasyonu yapmaktır. Bu noktada ben bir kaç seçenek deneme fırsatı buldum. Hem vakum tüplü hemde solid state güç amplilerim olduğundan okuyuculara bazı fikirler verebilir. Solid state pre-power kombinasyonlarında meraklılar kendi zevklerine göre hareket edebilirler. Benim elimdeki SS güç amplisi Exposure marka. Eski bir cihaz ancak ses karakteri oldukça hırçındır. Fazla sert çalan pre-amplifikatörlerle birleştiğinde pek hoş sonuçlar ortaya çıkmıyor. Benchmark DAC2 HGC pre katını test ederken karakterini ne çok hırçın ne de çok yumuşak bulduğumu söyleyebilirim. Müzikal ayrıntı anlamında başarılı bir performans gösterdi. Vakum tüplü güç amplifikatörüme geçtiğimde ortaya çıkan sonuç çok daha başarılı idi bana sorarsanız. Pre-amplifikatörün çıkış gain’i benim kullandığım pre-amplifikatöre göre biraz(cık) düşük olduğunu söyleyebilirim. Ancak pre-amplifikatör katında herhangi bir “hum” etkisi olmaması çok önemli. Son derece temiz bir arka planı var. Detay seviyesi yine mutlu etti. Burada önemli olan konu pre ile power arasında çok dikkatli bir kablo seçimi yapmak. Beni en mutlu eden kombinasyon bakır yapılı bir Ortofon ara bağlantı kablosu oldu. Pre-power kombinasyonları ile senelerdir çok uğraşmış bir insan olarak Benchmark DAC2 HGC’nin sınavı geçtiğini söyleyebilirim. Tabii ki meraklılar özellikle de güç amplisi ortalamanın üzerinde olanlar Benchmark’ın pre katı ile yetinmeyeceklerdir…

Ancak daha makul sistemleri olan okuyucularımız uygun fiyatlı bir güç amplisi ile Benchmark DAC2 HGC’i kombine ederek uygun fiyat/performans oranına sahip bir sistem elde edebilirler. Dediğim gibi ara bağlantı kablosuna dikkat. Ben pre denemelerim sırasında Muzaffer Günal ağabeyimizin Denon DL103’e göre optimize edilmiş “Muses” marka pikap katı, dolayısıyla Denon DL103 ve pikabımı kullanarak testlere yoğunlaştım. Sistemde herhangi bir “hum” oluşmaması benim için çok önemli ve oluşmuyor!

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: