Audio Block V-100 Entegre Amplifikatör


Audio Block “100” serisi cihaz incelemelerimize devam ediyoruz. Daha önce firmanın C-100 CD çalarını ve DAC-100 dijital analog çeviricisini konuk etmiştik. Bu kez V-100 entegre amplifikatörü mercek altına alacağım. Firmanın “100” serisinin internet üzerinde fazlaca incelemesini bulamıyorsunuz. Ancak benim görüşüme göre firma ileriye doğru cesur bir adım atarak oldukça iddialı tasarımlara imza atmış.

V-100 entegre amplifikatör serinin diğer üyeleri gibi çok başarılı bir şasiye sahip. Çok sağlam hissi ve gerçekten sağlam olan metal şasiye sahip ürünün yan bölümü soğutmanın etkisini arttırmak üzere girintili çıkıntılı üretilmiş. Ürünün sol tarafında diğer tüm “100” serisi cihazlarda olduğu gibi ekrana ev sahipliği yapıyor. Amplinin tam ortasında ses açma kapatma düğmesi bulunuyor. Eğer ampli üzerindeki “fonksiyon” tuşuna basarsanız bu düğme ile bas, tiz ve denge ayarlarını da yapabilmeniz mümkün. Ekran yine serinin diğer üyeleri gibi son derece başarılı. Yazılar gayet güzel okunuyor ve en önemlisi loş ışıkta göz almıyor. Sağ bölümde ise kaynak cihazları seçmek için tuşlar sıralanmış. Yine üst kısmında Audio Block logosu metal kapak üzerine kabartmalı şekilde basılmış. Audio Block V-100’ün tasarımı gayet hoş ve sağlam gözüküyor.

Geçtiğimiz yayın döneminde incelediğim V-220 entegre amplide olduğu gibi bu üründe de tiz ve bas frekanslar için ayar seçeneği var. Yani eskiden alıştığımız ismiyle ton kontrolleri. Son yıllarda bu tuşları üreticiler pek kullanmıyorlar ama benim açımdan olmasının bir sakıncası yok. Hatta bazı dönemlerde bazı kayıtlarda bu tuşların eksikliğini bazen hissediyorum. Bir seçenek olarak elinizin altında bulunmasında pek bir sorun yok. Arzu ederseniz kullanırsınız, hoşunuza gitmiyorsa hiç dokunmazsınız. Seçim size kalmış.

Ürün ile birlikte diğer Audio Block cihazlarını kontrol edebileceğiniz bir uzaktan kumanda geliyor. Tüm fonksiyonlara ulaşabileceğiniz bu uzaktan kumanda oldukça sağlam gözüküyor. Günümüzde uzaktan kumanda gitgide daha aranan bir seçenek haline gelmeye başladı. Benim uzun zamandır uzaktan kumandam yok ve sesi açıp kapamak için bile kalkıp oturmak belli bir zaman sonra insanı yormaya başlıyor. Yaşlanıyorum galiba yavaş yavaş….

Amplifikatörün arkasında klasik giriş ve çıkış dizilimini görüyoruz. Sol tarafta açma kapatma düğmesi ve hemen yanında elektrik girişi, orta bölümde gayet kaliteli gözüken kanal başı birer çift hoparlör konektörü ve sağ tarafta toplam 6 adet giriş ve 1 adet çıkış bulunuyor. Bunların hemen üzerinde sağ üst bölümde topraklama konektörüne yer verilmiş. Cihazın toplam 6 girişinden bir tanesi pikap katı olarak ayrılmış. MM yapıdaki iğneleri destekleyen pikap katının performansı başarılı. Ben genelde MC iğneler kullandığımdan ayrıca bir step-up transformatör kullandım ve testlerimi bu şekilde yaptım. Bu denemelerin sonunda pikap katı hoşuma gitti. Bu tarz giriş seviyesi cihazlarda pikap katının olmasını çok önemsiyorum. Bu ampliyi satın alan bir meraklı ek bir para ödemeden pikabını bağlayarak keyfine bakabilir. Benim görüşüme göre giriş seviyesi ve çevresinde konumlanmış cihazların ses performansların yanında kullanıcılarına ek masraf gerektirmemesi bir artı olarak değerlendirilmeli.

Audio Block V-100 denemelerime kendi vakum tüplü amplifikatörümün yerine kullanarak başladım. Kendi pikabımı ve CD çalarımı kullandım. Elimde test amacı ile duran DAC’ları da ayrıca devreye soktum. Amplifikatörün ses kontrolü görebildiğim kadarı ile çok aşamalı. Bu yüzden sesi açmak için ekranda bayağı yüksek değerler görüyorsunuz. Merak etmeyin hiç bir sıkıntı olmuyor. Logaritmik şekilde artan ses kontrollerinden ziyade bu adım adım sesi yükselten kontrolcüleri daha çok seviyorum. Logaritmik olan ses kontrolcülerinde belirli bir şiddetin üzerinde hakimiyetiniz oldukça azalıyor. Düğmeyi biraz fazla çevirip kontrolün bende olmasını tercih ederim. Audio Block 4Ohm’da 50W çıkış gücüne sahip. Teorik olarak bu değer 8Ohm’da 20W civarına düşecektir. Hoparlör seçerken hassasiyetine biraz dikkat etmeniz gerekiyor. 20W düşük gibi gözükse de ömrümün belki son 7-8 yılında 3W ile yaşıyorum. Doğru kombinasyonla 3W büyük bir güç. 20W ise bunun yanında büyük bir rakam…  Bir sonraki sayfada dinleme notlarımı paylaşacağım…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız