Bryston BCD-3 CD Player

Stereo Mecmuası okuyucuları Kanadalı üretici Bryston ürünlerini sayfalarımızda zaman zaman misafir ettiğimizi biliyorlardır. Uzun yıllardır hem tüketici elektroniği hemde pro-audio tarafına yönelik ürünler üreten bir firma. Firmanın tasarım anlayışında her zaman fonksiyonlar, tasarım anlayışının önünde geliyor. Sağlamlık ve kullanım ömrünün en iyi müzik performansı ile birleştiği ürünleri tasarlamak amacı ile yola çıkan firma üretiminde geleneksel yöntemleri kullanıyor. Her ürün elde birleştiriliyor ve üretiliyor. Her bir ürün tüketicilere doğru yola çıkmadan önce 100 saat civarında teste tabi tutulup paketleniyor.

Aslında Bryston markalı bir ürün için dış görünüş anlamında yazılıp çizilecek şeyler her zaman hemen hemen aynıdır. BCD-3 CD çalar içinde durum farklı değil…

Ürünün kutusunu açtığınız zaman alışılmış tasarım hemen dikkat çekiyor. Kaya gibi sağlam bir tasarım. Ön panel yine alıştığımız gibi kalın bir alüminyumdan bloktan üretilmiş. Sol tarafta bilgi ekranı, orta bölümde ise CD transport mekanizması mevcut. Bunun hemen yanında kızılötesi alıcı ve CD çekmecesini açan kapatan tuş bulunuyor. Cihaz en sağında açma kapama düğmesi ve yan tarafında alışageldiğimiz CD kontrol düğmeleri bulunuyor. CD çekmecesinin hemen altına ise Bryston logosu ve model numarası işlenmiş. Ekran, firmanın diğer ürünlerinde de gördüğümüz tukuaz renge sahip, kolay okunuyor ve gözü rahatsız etmiyor.

Cihazın siyah ve gümüş renk seçenekleri mevcut. Ayrıca özel rack kullananlar için farklı ön plaka seçenekleri de var. Özel rack deyince hifi sehpaları aklınıza gelmesin. Bunlar büyük bilgisayara server’ı gibi büyük kasalar. Bu sistemlerin içerisine cihazlar sıra sıra yerleştiriliyor ve sabitleniyor. Daha çok Amerika’da kullanılan bir sistem ve birçok eski Amerikalı hifi üreticisinde hala bu rack tipi ön plaka seçeneği vardır. Neyse…

Cihazın arka bölümünde birer set RCA ve dengelenmiş  XLR çıkışlar var. Ayrıca S/PDIF yani kompozit dijital ve AES/EBU çıkışa yer verilmiş. Sağ tarafta ise  Ethernet, USB-A, IR, DC, RS-232 şeklinde kontrol konektörleri bulunuyor. Burada USB veya network port’larını görünce cihazın stream vesaire özellikleri olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu port’ların tamamı cihazı farklı ortamlardan kontrol etmek amacı ile kullanılmak için tasarlanmış. Akıllı ev sistemlerinde CD çalar, firmanın kendi yazılımı ile uzaktan da kontrol edilebiliyor.

Son yıllarda CD çalarlar üzerinde görmeye alıştığımız USB üzerinden müzik çalma veya CD çaların DAC katını kullanabileceğiniz girişlerin hiçbirisine  BCD-3 üzerinde yer verilmemiş. Ürün sade bir CD çalar ve ek herhangi bir özellik sunmuyor.

Bryston BCD-3 CD çalar, kelimenin tam anlamı ile tank gibi bir cihaz. 43.2cm x 8.5cm x 29.3cm boyutlarındaki CD çalar üzerinde AKM firmasının 4490 kodlu 32-bit/384kHz DAC yonagseti kullanılıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere Bryston tasarımcıları jitter konusunu problem olmaktan çıkartmak için özel bir master clock devresi ile donatılmış. Cihazın güç besleme ünitesi ise ikiye bölünmüş, DAC kısmı ve transport kısmı ayrı şekilde beslenirken, analog çıkışlar için ayrıca bir “A” sınıfı çıkış katı tasarlanmış. Cihaz üzerinde 32Bit DAC kullanılmasına rağmen, herhangi bir upsampling özelliği yok. CD standartı destekleniyor sadece.

Normal koşullarda bu paragrafta cihazların uzaktan kumandaları konusunda yazıp çizerim ancak Bryston BCD-3 CD Player kutu içeriğinde herhangi bir kumanda bulunmuyor. Ya opsiyonel BR2 kumandayı satın almalısınız veya universal bir kumanda kullanmalısınız. Sanırım cihazın en büyük eksi yönü bu. Günümüzde herhangi bir CD çalar kutusunda kumanda bulunmaması konusunu anlayabilmek pek mümkün değil. Maliyet desek bari plastik bir kumandan dahil edilseymiş keşke. Şimdi isterseniz dinleti notlarına geçelim.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız