Eğer Foobar2000 olmasaydı hangi playeri kullanırdım diye geçen gün kendi kendime sordum. Sonra biraz daha detaylandırınca benim için bir player’de olması gereken ana özellikleri aşağıdaki gibi sıraladım:
1. Mümkün olduğunca çok format çalabilmeli,
2. ASIO sürücüleri muhakkak olmalı, (otomatik sample rate değişimi)
3. Parçalar arasındaki ses seviyesini eşitleyen ama orijinal dosyaları kalıcı olarak değiştirmeyen “replay gain” fonksiyonu olmalı,
4. 24bit/192 khz’e kadar olan bütün çözünürlükleri çalabilmeli,
5. Arayüzü esnek ve değiştirilebilir olmalı,
6. Ses kalitesi başarılı olmalı,
7. ve tabii ki bedava olmalı.
Bu özelliklerin hepsini barındıran benim favorim Foobar2000. Ama güzelin kusuru, ilk defa kullananların biraz ders çalışma ve fonksiyonlarını öğrenme mecburiyeti olması. Peki bir orta yol var mı? Yani programlama ile hiç uğraşmadan Foobar’a yakın bir kalitede ve özellikte olan hazır bir yazılım var mı?
Evet var, adı da “J.River Media Jukebox”. Firmanın iki yazılımı var. Bir tanesi içinde çok gelişmiş multimedia fonksiyonları olan (tabii ki ücretli) ve diğeri ise bu yazıda tanıtımını yapacağım ücretsiz versiyonu.
Yazılım sadece playback fonksiyonları değil, CD yazma, ripping, Podcast, arşivinizi I-Pod gibi cihazlarla senkronize etme ve “PlaysForSure” uyumlu cihazlarla çalma, kayıt yapma gibi ek fonksiyonlar içeriyor. Ücretli yazılımda işin içine video, uzaktan kumanda gibi gelişmiş özellikler de katılmış ama sadece müzik dinlemek için ücretsiz olanı bize yeter de artar bile.
Uyumlu olduğu müzik formatları : Monkeys Audio (ape, apl), MPC Audio (mpc, mp+), MPEG audio (mp3, mpa, mpga), OGG Audio (ogg), WAV Audio (wav), Windows Media Audio (wma, wax), FLAC, AAC Audio (m4a, m4p, m4b, aac), AC3, AIF Audio (aif, aifc, aiff), AU Audio (au, snd), Audible Audio (aa), CD Audio (cda), DTS Audio, MIDI Audio (mid, midi, rim, rmid), Podcast (feed, itpc, pcast, podcast), Podcast RSS (rss) and Podcast XML (xml), RealAudio (ram, ra**), Shorten Audio (shn), WavPack (wv). Yok yok, hemen her formatı çalabiliyor.
Uyumlu olduğu Playlist formatları ise : Audio Playlists (m3u, pls, xpl, bpl), Media Playlists (mpl), MusicEx media (jmx), Windows Media (asx, asf, wm), RealMedia (rm, rp, rmm, rmx, smi, smil, rmj). Yani eski playlistlerinizi JRiver’a yükleyebilir ve hemen müzik dinlemeye başlayabilirsiniz.
Kurulumu çok basit ve birkaç dakika içinde kullanıma hazır hale geliyor. Gelen setup dosyasına çift tıklayıp kurulumu başlatıyorsunuz.
Yazılımı kurduktan sonra ilk ayarlarını nasıl yapacağız kısmına gelirsek:
Tools => Options bölümünde bize gereken bütün ayarlar var.
Sağda en üstteki kısımda Output Mode ayarları var. Aşağıda göreceğiniz gibi ben ASIO’yu seçtim, siz DAC’ınızın kapasitesine göre uygun olanı seçebilirsiniz. (Direct Sound veya Wave Out olabilir)
Sonra “DSP ve Output Format” bölümüne gelelim. Burada Output Format bölümünde bitdept’i 24 bit olarak ayarlayın. (sadece 16bit çalsanız bile) Channels ve sample rate bölümlerini ise resimdeki gibi ayarlayın.
Yukarıdaki ayarları yaptıktan sonra yazılımımız çalmaya hazır duruma gelmiş demektir. Şimdi gelelim playlistleri nasıl yaratacağımıza. Bu da çok basit, playerin solundaki playlist komutuna sağ tıklarsanız açılan pencerede “add new playlist” fonksiyonuyla iş hemen halloluyor.
Sonra istediğiniz dosyaları “sürükle bırak” yöntemi ile hemen ekliyor ve “play” düğmesine basıp arkanıza yaslanıp müziğiniz dinleyebiliyorsunuz. Playlistlerinizdeki parçaları kendi kafasına göre çalabildiği bir “shuffle” ve listenizdeki parçaları sonuna gelince tekrar başa dönüp çalabildiği “repeat” düğmesi var.
Bir de yine faydalı olabilecek bir fonksiyon olan “Smart Playlist” fonksiyonu var. Bu fonksiyon bize değişik alternatifler sunuyor. Mesela bana “2007 yılında piyasaya sürülmüş 24 bitlik bütün parçaları bul ama içinde Christmas şarkıları ve Abba olmasın ” gibi enteresan sorgulamalar da yapılabiliyor. Tabii bunun için dosyalarınızın düzgün etiketlenmiş olması şart.
Yine benim denemediğim ama meraklılarının çok işine yarayacağını düşündüğüm “record” fonksiyonu var. Bu fonksiyonla ses kartınıza bağlayabileceğiniz bir kaynaktan gelen herhangi bir sinyali “MP3” veya “Windows Media” dosyasına dönüştürebiliyor. Buna bir mikrofondan yapacağınız kendi bestelerinizi veya bir kaset çaları bağlayıp eski kasetlerinizi bilgisayara aktarmayı de dahil edebiliriz.
Bir güzel fonksiyonu da “mini view” fonksiyonu. Aşağıda göreceğiniz gibi bu da masaüstümüzü biraz daha basitleştiriyor.
Yukarıda yazdıklarım dışında benim pek kullanmadığım ve büyük ihtimalle kullanmayacağım bir sürü fonksiyon var. Bunların arasında Podcast, çok detaylı istatistikler, Amazon MP3 store bağlantıları, lastFM gibilerini sayabiliriz.
Tabii bu fonksiyonlar yazılımı daha komplike hale getiriyor ve firma bu fonksiyonların çıkarılmasına da izin verilmiyor. Yani kullanmadığınız bir sürü fonksiyon gözünüzün önünde duracak. Foobar’ın her modülünün istenirse çıkarılabildiği ve bizim isteğimize göre basitleştirilebildiği esneklik J.River’da yok. Bu da tabii güzelin kusuru.
Eğer biraz vakit harcayabilirseniz ve sabrınız varsa kesinlikle Foobar’dan şaşmayın ama programlama gibi şeylerle hiç işim olmaz, ben hazır bir player isterim diyorsanız da JRiver sizin için ideal olabilir. Karar sizin.
http://www.mediajukebox.com/
http://www.jrmediacenter.com
S.Beskurt
Bir yorum ekleyin