QAT MS5 Music Server

Bu yazımda QAT firmasının MS5 Music Server ürününü mercek altına almaya çalışacağım. QAT Audio Technology, Çin’de Beijing kentinde kurulmuş bir firma. Firmanın kurucusu Zhiqian Zhang, 2006 yılında firmasını kurmadan önce farklı alanlarda çalışmış. Özellikle tıp sistemleri ile alakalı çalışırken, müzik sistemlerine olan ilgisini daha fazla erteleyememiş ve QAT firmasını kurmuş. Kendisi gibi müziğe meraklı tasarımcı, yazılımcı ve mühendislerle çalışarak bu yazımızda inceleyeceğimiz müzik server’ı da dahil olmak üzere, farklı dijital müzik çalarlar, amplifikatör ve CD çalar tasarımlarını meraklılara sunuyorlar.

Kağıt üzerinde yazılan çizilenlere göre QAT MS5 Music Server oldukça fazla fonksiyonu bünyesinde barındıran bir ürün. İsterseniz ilk önce tasarımı ile başlayalım.

QAT MS5 Music Server’ın ön tasarımı son derece sade ve şık. Üzerinde herhangi bir düğme bulunmuyor. Cihazın ortasında tasarlanmış bölümde sol tarafta cihazın çalıştığını belirten ışık sağ tarafında ise CD girişi bulunuyor.  Bana gönderilen örnek siyah renkte olsa da, gümüş, kırmızı gibi seçeneklerde emrinize amade. Alüminyumdan üretilmiş cihaz son derece sağlam bir izlenim veriyor. Yan tarafındaki ızgaralar sayesinde uzun saatler boyunca kullanımda dahi rahatsız edici sıcaklıklara ulaşmıyor. Temelde bir bilgisayar olsa da, fan konulmamış ve bu sayede sessizliği sağlanmış. Tamamen alüminyum şasi sayesinde de sıcaklık konusu problem olmaktan çıkmış. CD mekanizması TEAC markasından seçilmiş ve hızlı çalışıyor.

Cihazın arka bölümü de oldukça sade tasarlanmış. Soldan sağa doğru üst bölümde, USB girişi, XLR dengelenmiş ve RCA analog çıkışlar ve koaksiyel dijital çıkış bulunuyor. Bunların hemen yanında cihazı açan tuş ve elektrik şarteli konumlandırılmış. Alt bölümde ise yine soldan sağa test soketi, 2 adet USB girişi ve ethernet girişi bulunuyor. En sağda ise güç kablosu girişine yer verilmiş.

Cihazın kutu içeriğinde bir adet kablosuz ağ bağdaştırıcısı bulunuyor. Bunu isterseniz yukarıda görüldüğü şekilde kullanabilir eğer cihazınızı farklı bir yere koyacaksanız yine kutu içeriğine eklenmiş uzatma adaptörü ile de kullanabilirsiniz. Bu adaptör sayesinde cihazınızı raf sisteminizin derinliklerine de koysanız, ağınıza kolaylıkla bağlayabiliyorsunuz.

QAT MS5 Music Server’ın tüm detaylarını ve ayarlarını iPad üzerinden yapılandırmanız gerekiyor. Dolayısıyla bu cihazı satın aldığınızda tercihen bir iPad’i evinizde hazır bulundurun. Olmazsa olmaz diyebilirim. Yazılım, Apple Store’da “QAT” şeklinde bir arama yaptığınız zaman, hemen karşınıza çıkıyor. Bu yazılımı yükledikten sonra QAT MS5 Music Server’ın ayarlarını yapmaya başlayabiliriz. Not: Her ne kadar iPad yazsam da teorik olarak iPhone ile de tüm ayarları yapabilmek mümkün olsa da ben denemelerimde iPad kullandım…

QAT MS5 Music Server’ı evinizdeki network ağına bağlayabilmek için teorik olarak 3, pratikte ise 2 yolunuz var. Bunların bana sorarsanız en basiti ethernet kablonuzu direkt olarak QAT MS5’a takmak ve iPad üzerinden basit bir ayar ile cihazını kullanmaya başlamak. Bunu yaptığınızda kutu içeriğinde gelen kablosuz ağ antenini kullanmanıza gerek kalmıyor.

İkinci yöntem kutu içeriğindeki kablosuz ağ adaptörünü QAT MS5’a bağlamak ve iPad üzerinden direkt bağlantı kurmak. Bu bence ikinci en kolay yöntem. Yalnız bu konumda sistem kendi içerisinde bir ağ oluşturmuş oluyor ve evinizdeki internet’in faydalarından yararlanamıyorsunuz. Bence fazla ayrıntılı ayar yapmak istemeyenler bu yöntemi kullansınlar ancak yine de ethernet kablosunu MS5’e taksınlar.

Üçüncü yöntem ise bildiğimiz anlamda kablosuz bağlantı. Kablosuz bağlantı konusunda bazı sıkıntılar mevcut. Türkiye mümessili olan Cream Audio vasıtası ile kablosuz ağdaki bağlantıyı uğraşmadan kısa yoldan çözebilme imkanınız var. Cihaz sık sık güncellendiğinden dolayı kısa zaman içerisinde kablosuz ağ bağlantısının çok daha kolay yapılabileceği bilgisini de eklemek isterim.

QAT MS5 Music Server’ın bence en önemli eksikliği kullanım kılavuzunun çok da ayrıntılı olmaması. Örneğin ayarlar esnasında kullanacağınız QAT MS5 Music Server’ın şifresini bulmak için üreticinin youtube’a eklediği videolara bakmış olmanız veya Quick Guide Manual‘ı incelemeniz lazım. Cihazın asıl kullanım kılavuzu da sunduğu özelliklere göre son derece yetersiz kalıyor. Allah’tan öyle güzel bir iOS yazılımı yapmışlar ki, bir kaç deneme-yanılmanın ardından cihazı çok kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Benim tavsiyem hiç kendinizi yormayın; ethernet kablonuzu takın ve keyfinize bakın…

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız