Epos firması 1983 yılında Robin Marshall tarafından kuruluyor ve idare ediliyor. 1999 yılına gelindiğinde Creek firmasının sahibi Michael Creek tarafından satın alınır. Marshall’ın ürünler konusuna bakış açısıyla Creek’in bakış açısı birbiri ile paralel olduğunda bu birleşme daha doğrusu satın alma son derece rahat olmuş ve ürün gelişimi hızla devam etmiş. İlerleyen yıllarda Creek kendi elektroniklerini referans alarak hoparlörlerin gelişimine devam eder ve her iki marka arasındaki sinerji dikkat çekici hale gelir.
Bu yazımda sizlerle Epos firmasının giriş seviyesinde yer alan Epic serisinden Epic 2 modeli raf tipi hoparlörü hakkındaki izlenimlerimi paylaşacağım.
Epic 2, iki yollu biraz hormonlu dediğimiz türden bir raf tipi hoparlör. Boyutları gözleri bu tarz monitörlere alışkın olmayan meraklılar için biraz büyük gelebilir. Ben genelde bu tarz hoparlörleri çok seviyorum. Çünkü monitör tarzı hoparlörlerde zaman zaman karşımıza çıkan bas zaafiyeti konusuna güzel bir çözüm oluyor bu büyük gövdeler. Biliyorsunuz benim bu tarz hoparlörlere karşı özel bir ilgim var ve uzun senelerdir monitörleri keyifle kullanıyorum. Epic 2 modelinin benim elime ulaşan versiyonu siyah renk ve gayet güzel gözüküyor. Aslında şu an kullandığım DIY hoparlörde monitör sınıfına sokulabilir. Ama benimkisine hormonlu ötesi demek lazım :) Dinleme odanızın metrajına göre seçim yaparak keyifli dinletiler yapabilirsiniz monitörler ile. Hatta benim gibi metraja takılmayıp uzun yıllar keyifle vakt geçirebilirsiniz….
Epic 2’nin şimdiye kadar hiçbir hoparlörde görmediğim ilginç bir toz koruması takma süreci var. Öncelikle kutunun içerisinden yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi ilginç bir aparat çıktı. İlk önce bunun ne olduğunu anlayamadım. Hemen kullanım kılavuzuna göz attım. Tüm Sigma Ses ürünlerinde olduğu gibi hoparlörün kutusundan İngilizce kullanım kılavuzunun yanında Türkçe kullanma kılavuzu da çıkıyor. Bu kılavuz sayesinde bu aparatın hoparlörün önündeki kapağı çıkartmaya yaradığını anladım.
İşlem aslında çok basit. Hemen size fotoğraflarla anlatayım. Hoparlörün arkasındaki bir deliğe bu aparatı sokup yavaş yavaş ileriye doğru itiyorsunuz. Bunu yaparken ön kapağı elinizle tutmanız gerekiyor.
Bu minik ittirme sürecinin hemen sonrasında ön kapak dışarıya doğru çıkıyor. Epos tasarımcıları kutu içerisine 2 adet kapak opsiyonu eklemiş. Birinci kapak yukarıda gördüğünüz siyah renk kapak diğeri ise toz koruması. Ön kapağı yerinden basitçe çıkartıyorsunuz.
Böylelikle hoparlörün ön tarafının en sade hali ortaya çıkıyor. Yukarıdaki fotoğrafta kapakların gireceği bölümleri görüyorsunuz. Artık toz koruma kapağını yerine takabiliriz.
Toz kapağını yine kolayca yerine takıyoruz. Epos tasarımcıları neden böyle alengirli bir işe kalkışmışlar onu araştırdım hemen. Tasarımcılar bu tasarımı kullanılan toz korumalarının ses olumsuz etkisini en aza indirmek için geliştirmişler. Ayrıca takılan toz koruması hoparlör kabini ile tam anlamı ile bütünleşiyor ve hoparlör bence çok şık duruyor. En azından giriş seviyesi bir hoparlör için böylesine bir tasarım yapılması tüketici açısından da güzel bir durum. Hoparlörün dışına kafa patlatıldığı belli.
Epic 2, 4 Ohm nominal empedansa ve 90dB hassasiyete sahip. Bu değerleri görünce hemen vakum tüplü amplifikatörümü kullanabilirim diyerek iştahım kabardı. Bu hoparlör ile ayrıca Exposure Model VIII stereo güç amplilerimi de kullandım. Tahmin ettiğim şekilde 3W güçle bile sürebildim Epic 2’yi ve sonuçlardan mutlu kaldım. Ancak güçlü bir ampli ile daha keyifli müzik dinlemek mümkün olduğundan Exposure Model VIII amplifikatörümü daha sık kullandım. Tüp sesi ise testin kaymağı oldu.
İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız
Bir yorum ekleyin