PHY HP’den Bernard Salabert Bölüm II

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

PHY'nin dinleme odası ve duvar

Salabert’in uçlarda gezinen dinleme odası, hem kendisi hemde ziyaretçilerine benzersiz sürücülerini dinlemek için alışılmadık bir fırsat sunuyor. Biraz içbükey form verilmiş duvara monte edilmiş sürücüler, bronz yataklar ve kum ile doldurulmuş bölmelerde bulunuyor. Bu ilginç mağara görünümlü dinleme odasının, farklı şekillerde oluşturulmuş beton yapısı ile taşranın sessiz ortamı ile birleşince, sürücüler klasik anlamdaki bir kabin ile oluşturduğu renklendirmeden tamamen kurtulup, özgürce çalışabiliyor. Bu oda, karmaşık yazılımlar ve araçlar gerektirmeyen gerçek dünyadan muhteşem bir değerlendirme aracı ve laboratuvarı.

Alıştığınız duvarlar gibi değil

Ayrıca dinleyici sıkıştırılmamış ve baskı altına alınmamış düşük frekansların devasa bir baskı altında alaycı gezinmesini dinleyebilirler. Benimde duyduğum üzere, ses dalgaları ses dalgaları sanki duvarlar yokmuşçasına hareket ediyordu ( Bir ayak genişliğindeki duvarlar 12 ton kum ile doldurulmuştu) Başarılı bir hoparlör tasarımının arka yayılımının kontrol altına alınması ile ilgili yanımsamam Salabert’in birkaç dakikalık kısa gösterisi ile yokoldu.

Ses mağarasının arka bölümü

Bu noktada yeterince etkilenmeyenler ve Salabert’in iddiaları ve denemeleri ile tatmin olmayanlar bir sonraki kapıda bulunan yankısız odaya girebilirler. Burada 40Hz’e kadar ölçümler yapılabiliyor.

Yankılanan sesler yok

Ama bu hikayenin daha fazlası var. Dr. Pierre Johannet’in MDI veya Mikro Deşarj Arayüzü ( Micro Discharge Interface) bozulması araştırması Fransız Ulusal Elektrik kurumunun bir çalışması ancak ses uygulamaları ile doğrudan alakası yok. Ancak Salabert’e göre MDI, son 40 yıldır ses üzerine keşfedilen tek anlamlı teori. Basit bir anlatımla MDI çok dik ultrasonik dalgaların düşürülmesidir. Bunu ses için kullandığımızda, bir sinus dalgasının duyulabilir gürültü ve intermodülasyonun düşürülmesi sonucuna ulaşırız. Ayrıca MDI, sesin yayılımına az daha az engel olan pozitif Langevin iyonları oluşturur. Bilerek veya bilmeyerek eski Japonya’da dinleme odalarında küçük havuzlar bulunurdu. Bu su havuzları MDI’ın yan etkilerini ortadan kaldırıyor. Günümüzde negatif iyon jeneratörleri aynı prensipte çalışır ancak yan etkileri tamamen yok etmezler, sadece bazı belirtileri ortadan kaldırırlar. Bernard ve fiziğe göre, yan etkileri yok etmek için sentetik malzemeleri kullanmamak gerekiyor. Salabert “zaten bu malzemeler sağlık içinde zararlı” diyor.

İlk ticari PHY sürücüleri kullanan hoparlör kabini. Fransız taşra stilinde tasarlanmış Auditorium 23 -Provence modeli

MDI’a karşı durmak, uyum sağlamak için yapılan çalışmaları durdurmuyor. Bunların ses sisteminin önden arkaya kapsaması gerekiyor. Sonunda tüm bir ses sistemi önden arkaya kapsaması gerektiğini söylüyor. (ç/n: MDI konusu biraz teknik bir konu meraklılar buradan ilginç bir makaleye göz atabilirler. Konu aslında elektrik üretim ve dağıtım endüstrisi için geliştirilmiş ancak hemen her alanda uygulanabiliyor. Bir çok Fransız firma konuyu hifi sistemlerinde de kullanıyorlar. Konunun uygulaması hakkında kısa bir makale buradan incelenebilir ) Yukarıdaki teorilere göre Salabert kendi konektörleri yarattı. Dünyanın en iyisi ama hiç kimse bilmiyor. Kağıt izolasyonu kullanan ( ayrıca kablolar üzerinde hidrofonik pamuk kaplamalar bulunuyor) 40 mikron saf gümüş veya saf gümüş bağlantı noktası seçenekleriniz var. PHY’nin RCA konektörleri iğne sivri ve V şekilli hazırlanmış. Lehim olmadan bile basit bir iğne ile kablolarla tam teması sağlar ve yüzlerce mikro piramit ile yüzeyle teması maksimuma ulaştırır.

Kendi kullanımı için, Salabert, elektronik cihazları tamamen soyarak ahşap şasilerin içerine koyar, kapasitörleri soyar, senterikleri kaldırır ve kedisine uygun hale getirir. Elektronik cihazlar, mütevazı kökenli iken, bu değişiklikler sonrasında satış fiyatının çok üzeride performans gösterebilir hale getirilebilirler. Tüm bu elektronik cihazlar Bernard’ın dinleme ve sürücü tasarlaması için kullandığı araçlar haline gelmişlerdir.

Müzik sistemi

Ağaç ve bronz, PHY’de vazgeçilmez ve olmazsa olmazdır. Eğer plastik istiyorsanız Las Vegas’a gidin!

Üçüncü Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız