Hegel, ampli, CD Çalar ve DAC cihazları konusunda uzmanlaşmayı seçmiş Norveçli bir firma ve üretimlerini de Norveç’te yapıyor. Firma bir teknoloji sitesinde (teknopark) yerleşik durumda. Bunun Norveçli firmaya bazı avantajlar getirdiği muhakkak. Firmanın ürünlerine baktığımız zaman kendi teknolojilerini geliştirdiklerini ve patentlerini aldıklarını görüyoruz. Firmanın başındaki isim Bent Holter, hifi dünyasında sıklıkla rastladığımız gibi ilk önce standart devreler ile uğraşıp iyileştirmeler yaparak yola çıkmış, hikayenin sonunda ise Hegel firması ortaya çıkmış.
Bu yazımda sizler firmanın HD11 modeli DAC’ından bahsedeceğim. İlk önce kurulum ile başlayalım…
Hegel HD11 sisteminize bağlar bağlamaz bir kaç saniye içinde kuruluyor. Şimdiye kadar gördüğüm en basit kurulumlu cihazlardan bir tanesi oldu Hegel HD11 DAC. Kurulumun arkasından cihaz Windows tarafından “TE7022 Audio w/SPDIF” şeklinde tanınıyor. Aşağıda resimde Windows aygıt yöneticisi ekranı görülebilir.
Kurulum işini saniyeler içerisinde hallettikten sonra Windows üzerinde bir kaç ayar yaparak hayatımızı kolaylaştıralım. Windows’un sağ alt köşesindeki hoparlör ikonuna sağ tıklayıp “Kayıttan Yürütme Aygıtlarını” seçin. Aşağıdaki ekran önünüze gelecek. Burada SPDIF Arabirimi “TE7022 Audio w/SPDIF” ibaresinin üzerine gelip varsayılan aygıt olarak ayarla kısmını seçin. Böylelikle Hegel DAC11 takılı olunca sesi bu cihaz üzerinden alacağız.
Şimdi yapacağımız işlem benim cihazım şu formatları destekliyor demek Windows’a. Bunun için yukarıdaki ekranda yine SPDIF Arabirimi “TE7022 Audio w/SPDIF” üzerine sağ tıklayıp “Özellikler” komutunu tıklamak. Buradan da “Desteklenen Biçimler” sekmesini seçiyoruz. Aşağıdaki resimde gelen ekranı görüyorsunuz. Burada aşağıda görüldüğü üzere tüm seçeneklere bir “tık” koyun. Şimdi son adıma gidiyoruz.
Son olarak “Gelişmiş” sekmesinde varsayılan biçimi seçiyoruz. Aslında bir çok meraklı çaldığı formata göre bu ekranı her defasında değiştiriyor(muş) Ben hayatımı kolaylaştırmak için DAC ve bilgisayar audio kullanmak istediğim için var olan en üst formatı seçiyorum. Müzik dinlerken bir sorun hissedersem bu ekrana dönüp olması gereken formatı ayarlıyorum. Sizlerde kendi çözümlerinizi kolaylıkla üretebilirsiniz.
Bu işlemler sadece bir kaç dakika sürüyor. Kurulum ve ayarlamalar gayet kolaylıkla yapılabiliyor. Denediğim tüm DAC’larda olduğu gibi Hegel HD11’de de kurulum için bilgisayar kurdu olmaya hiç gerek yok.
Hegel HD11 oldukça küçük formlu bir cihaz. Son dönemlerde DAC’ların boyutları oldukça küçülüyor bu durum benim hoşuma gidiyor doğrusu. Az yer kaplayan cihaz iyi cihazdır, özellikle de eşlerimiz açısından! Hoş benim bu konuda sıkıntım yok, Seçil Hanım anlayışlı bu konularda.
Hegel tasarımcıları cihazın dış görünüşünü son derece sade tasarlamış. Cihazın ön yüzünde 4 adet uyarı ışığı var. Kullanılan girişi işaret eden bu uyarı ışıkları Hegel firmasının tüm cihazlarında kullandığı mavi renkte. Loş ışıkta göz almayan bir parlaklık ayarlanmış. Bu benim önem verdiğim bir ayrıntı. HD11’in ön bölümünde herhangi bir tuşa yer verilmemiş. Aslında bir kaynak giriş seçici tuş konulsaymış masaüstü kullanımda daha fonksiyonel olurmuş benim görüşüme göre. Cihaz açılıp kapatıldığından son dinlenen girişte kalıyor bu sayede fazla sıkıntı olmuyor. Ayrıca giriş seçimini cihaz ile verilen minik uzaktan kumanda ile yapabiliyorsunuz.
Hegel HD11 yanında verilen uzaktan kumanda gayet minik yapılı. Kredi kartından küçük bu kumanda ile diğer Hegel markalı cihazlarınızı kontrol edebileceğiniz gibi DAC’ın girişlerini de kontrol edebiliyorsunuz. Ancak kumanda üzerindeki ileri, geri gibi tuşlar kullandığınız medya oynatıcıyı da kontrol edebiliyor. Windows’un kendi medya oynatıcısı, Foobar ve denediğim diğer yazılımlarda çalıştı bu fonksiyonlar. Bence eğlenceli bir özellik ve denediğim cihazlarda ilk kez gördüm böyle bir şey
HD11’i ana sistemime bağlamadan önce daha çok oyun oynamak için kullandığım bilgisayar sistemime bağladım ve Stax SRM-T1 kulaklık amplifikatörü ile beraber kullandım. Kulaklık olarak ise Stax SR-09 modelini tercih ettim. Bu kombinasyonu bilgisayar sistemimde iş amaçlı çalışırken de kullanıyorum ve böyle zamanlarda konsantrasyon amacı ile müzik dinliyorum. Akşam geç saatlerde ise internet üzerinden savaş yaparken kullanırken yine DAC+kulaklık kombinasyonunu kullanıyorum. Böylelikle Stereo Mecmuası’na gelen DAC’lar daha kısa sürede pişiyor ve asıl sisteme takılmaya ve müzik dinlemeye hazır hale geliyorlar.
Bir yorum ekleyin