SOtM dX-USB HD ve mBPS-d2s Bölüm 2

Allah Allah (şaşırma ifadesi olan saldırı değil) diyerek SOtM dX-USB HD’yi ana bilgisayar sistemime taktım. Deneme amacı ile Hegel HD11 ve Goldnote DAC7 model DAC’ları kullanmaya karar verdim. Her iki DAC’ı DH Labs Silversonic markalı optik ve koaksiyel kabloları kullanarak SOtM dX-USB HD’ye bağladım. DAC’lar üzerinden ise klasik analog çıkışla Stax SRM-T1 kulaklık amplifikatörüne bağlandım. Kulaklık olarak ise incelemesini yakında okuyacağınız Stax SR-009 modelini kullandım. Seste büyük bir rahatlama ve detay artışı hissettim. İlk önce kulaklarıma inanmayıp bir kaç defa SOtM dX-USB HD’yi devre dışına alıp tekrar devreye soktum. Evet resmen farklılıklar duyulabiliyordu. Hemde bariz bir şekilde. Oldukça şaşırmış halde mBPS-d2s güç besleme ünitesini de devreye almaya karar verdim.

SOtM mBPS-d2sgüç besleme ünitesi dX-USB HD ile benzer bir tasarıma sahip. Üzerinde gücü açıp kapatan bir switch dışında tuş yok. Cihazın sağ tarafında ise uyarı ışıkları bulunuyor.

Cihazın arkasında ise sadece güç girişi ve güç çıkışı bulunuyor. Güç girişine kutu içeriğinde bulunan adaptörü takıyoruz. Güç çıkışına ise yine kutudan çıkan özel kabloyu takıyor ve kablonun diğer ucunu dX-USB HD üzerindeki güç girişine bağlıyoruz. Böylelikle dX-USB HD otomatik olarak yeni güç besleme ünitesinden elektrik almaya başlıyor.

SOtM  mBPS-d2s ünitesini devre alınca işlerin rengi biraz daha değişiyor. Detay artışı, çok keyifli, sistem son derece dinamik bir sunum göstermeye başlıyor. Tüm bunlar olurken bir yanda Hegel HD11 ve Goldnote DAC7 üzerinde acaba koaksiyel giriş mi daha iyi performans veriyor yoksa optik giriş mi diyerek ayrıca bir teste girişiyorum. Allah’ım bir analogçu olarak düştüğüm hallere bak diyorum ama aklıma step-up denediğim günler geliyor ve susuyorum…

Bu nokta önemli bence, hifi dünyasında her zaman daha az cihazın daha iyi olduğunu söyleriz. Analog dünyasında bu söyleme rağmen bende dahil bir çok kişi sistemin halkalarına bir cihaz  daha ekleyerek pikap ile pikap katları arasında step-up transformer’lar kullanıyoruz. O an anlıyorum ki, dijital dünyada da ilginç ürünler var. İlk bakışta ne olduğunu anlayamadığım bir cihaz sistemi bambaşka bir noktaya getiriyor.

Hal böyle iken hemen ekipmanı sökerek ana sistemime bağlıyorum. Bilgisayar sistemimin USB girişleri SOtM dX-USB HD ve mBPS-d2s kombinasyonuna giriyor. Oradan koaksiyel kablo ile Hegel HD11‘e giriyorum. Hegel HD11’den ise pre-amplifikatörüme giriş yapıyorum. Sistemi açar açmaz sahne dikkatimi çekiyor. Büyük ölçüde genişlemiş halde. Hemen Goldnote DAC7‘yi devreye alarak aynı albümleri dinlemeye koyuluyorum. Yine aynı şey sahne genişlemiş, detay artışı var ve sistem daha dinamik çalıyor. Bahsettiğim her iki DAC’ta çok çok başarılı ürünler kendi fiyat kategorileri için. Ancak tıpkı bir USB kablo gibi SOtM dX-USB HD ve mBPS-d2s ikilisi DAC’ların performanslarını bir tık ileriye götürüyor.

Tüm bu testler devam ederken cihazlar iyice yanıp aküleri dolunca masaüstü denemelerimde elimdeki en üst sınıf ürünleri kullanarak son bir test yapmaya karar veriyorum. Asıl bilgisayar sistemim, Hegel HD11 DAC, Acoustic Revive’ın müthiş USB kablosu Acoustic Revive USB-1.0SPS, DH Labs Silversonic koaksiyel ve optik kablolar, elimdeki en iyi elektrik ve ara bağlantı kabloları, Stax SRM-T1 kulaklık amplifikatörü ve  Stax SR-009. Gerçekten göz kamaştırıcı ürünler. Sök taklar ile dinletilerime devam ediyorum ve SOtM dX-USB HD ve mBPS-d2s kombinasyonuna her geri dönüşte yeni sürprizler karşılıyor beni. Kötü sürprizleri yok bu ikilinin, sistemdeki performansa katkısı bariz.

SOtM dX-USB HD ve mBPS-d2s ikilisi anlatması kolay ürünler değil. DAC sistemlerine bir alternatif değil onların performanslarını yükseltmeye odaklanmış birer araç. Tıpkı incelediğimiz USB kabloları gibi. Bu görevlerini de son derece başarı ile yerine getiriyorlar. Bu ikilinin toplam değeri inceleme günü itibarı ile 850 Dolar + KDV gibi bir rakamdı. Yani ucuz değiller. Ancak orta üst sınıf bir bilgisayar audio sisteminiz var ise eğer imkan bulursanız bir denemenizi öneririm. Bilgisayar destekli hifi dünyasının oldukça egzotik hatta fantastik ürünlerinden bir tanesi dersem herhalde yanlış olmaz.

SOtM dX-USB HD / mBPS-d2s
AES/EBU, koaksiyel ve optik çıkışlı USB girişli DDC / Akü beslemeli güç sistemi
Fiyatlar:  SOtM dX-USB HD  450 Dolar + KDV / mBPS-d2s 399 Dolar + KDV
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com 

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: