iFi Audio – micro iDAC2

Bu yazımızda iFi Audio firmasının Micro serisinden iDAC2 modelini inceleyeceğiz. Daha önceki iDAC modelinin tamamen yenilenmiş versiyonu olarak meraklılara sunulan iDAC2 bir dizi yeniliğe sahip. Bu yenilikler sayesinde ürünün meraklıların büyük beğenisini kazanan  nano iDSD ve micro iDSD cihazlarının bir adım ötesine geçtiği yazılıp çiziliyor. Bu yazımızda hem iddialı özellikler ile donatılmış iDAC2’yi inceleyeceğiz hemde Nano iUSB3.0 filtre sistemi ve Gemini USB kablolarını kullanarak performansının uç noktalarını keşfetmeye çalışacağız. İlk olarak tasarım detayları ile başlayalım.

Cihaz her zaman olduğu gibi alüminyum oldukça şık bir şasiye sahip. Bu sade ama şık tasarım iFi’nin geleneksel çizgisi olmuş durumda. Cihazın ön bölümünde sol tarafta çift RCA çıkış hemen yanında kulaklık çıkışı ve en sağda ses kontrol düğmesi bulunuyor.  Cihazın üst bölümünde ise bildirim ışıkları yerleştirilmiş. Bu tasarımda tek hoşuma gitmeyen şey sisteminize bu DAC’ı bağladığınızda kabloların fazlaca görünür olması. Hele ki, biraz kalın bir arabağlantı kablosu kullanıyorsanız, kablolar gözünüzün önünde oluyor.

Cihazın arka tarafında ise farklı filtreler seçebileceğiniz bir siviç bulunuyor. Bunun hemen yanında USB 3.0 formunda bir giriş ve dijital çıkışa yer verilmiş. Bu noktada dijital çıkışı eleştirmeme alışkınsınızdır. Ancak bu defa ben aydınlandım sizi de aydınlatayım… Cihazı arkasında bulunan dijital SPDIF çıkış konusuna iFi’nin kullanım kılavuzunda değinilmiş. Aslına bakarsanız ben bunun çıkış değil de, neden giriş olarak kullanılmadığını hep merak ederim. Günümüzde bir çok DAC üzerinde dijital çıkış görüyoruz ve zaten iyi bir DAC tarafından analoğa çevrilmiş müziği oturup keyifle dinlemek varken, neden dijitalden bir kez daha dijitale çevirmenin mantığını bir türlü anlamıyordum. Bunun sebebi benim hiç aşina olmadığım Sonos gibi çok odalı müzik sistemleri ve özel AV receiver’lar imiş. Benim zihniyetimde her odaya ayrı sisitem kurmak var :)

DSD dosyaları için sürücü üzerinden Extreme, Extended ve Standard filtreleri ve ek olarak cihazın siviçlerindeki seçenekleri kullanabiliyorsunuz. DXD dosyaları için Bit-Perfect konumunu kullanmanız gerekiyor Bunlar haricindeki tüm müzik dosyalarında Bit-Perfect, Minimum Phase veya Standard konumu kullanabilir ve dijital filtreleri kullanabilirsiniz. Bu filtreler sesi minimal ölçülerde değiştiriyor. Ancak etkisini deneme yanılma yöntemi ile öğrenebiliyorsunuz.

Cihazın kalbinde  Burr-Brown tarafınan üretilmiş dijital analog çevrim yongasetleri yatıyor. True Native teknolojisi ile donatılan bu yongaseti bilgisayarınızdan gönderdiğiniz dosya formatına dokunmadan çevirim yapmak ile görevli. Örneğin gönderdiğiniz bir DSD dosyası PCM formuna dönüştürülüp işlenmiyor. iDAC2, Quad-DSD256 ve PCM384kHz dahil olmak üzere günümüzdeki tüm dosya çeşitlerini ve her türlü çözünürlüğü destekliyor.  AMR tarafından geliştirilen ve iFi cihazlarına da uyarlanan single ended sistemi sayesinde cihazın analog katı oldukça gelişmiş bir yapıya bürünmüş. Çıkış katı tıpkı bir lambayı simüle ederken,  A sınıfı buffer ohm cinsinden çok yüksek güç çıkış değerlerini destekleyebiliyor. Bunun pratikteki getirisi ise standart dışı girişe sahip olan pre-ampli veya entegre amplifikatörlerle bile iDAC2’yi rahatlıkla kullanabilmeniz oluyor.

AMR/iFi ürünlerinde firma her zaman olabilecek en kaliteli iç bileşenleri kullanmaya özen gösteriyor. iDAC2 içerisinde  Japonya menşeli Japan Elna Silmic II, TDK C0G kapasitörler ve Vishay MELF resistörler kullanılmış. DAC’ın güç katı da yeniden tasarlanmış. Firmanın yeni  Super Regulator teknolojisi ile özel gürültü filtreleri  bilgisayardan gelen USB gücünü temizlemek üzere tasarlanmış. Hemen her fiyat etiketindeki DAC için çok önemli bir konu olan besleme sisteminin başarısı noktasına odaklanan tasarımcılar Panasonic Japonya tarafından üretilen öze film kapasitörler kullanmışlar ve elde edilen sonuçlar özel bilgisayar grafiklerinden açıklıkla görülüyor. Tabii ki biz bunlar yerine ses performansına odaklanacağız.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: