Atacama Audio Moseco 6

Bu yazımda Atacama Audio firmasının  Moseco 6 modeli hoparlör stand’lerine bir bakış atacağım. Bunu yaparken raf tipi hoparlörlerinize stand seçme konusunda yardımcı olabilecek bazı bilgilerde vermeye çalışacağım.

İlk önce Atacama firmasını tanıyalım. Atacama, 1960’ların sonlarında İngiliz havacılık sektörüne hizmet vermek için kurulmuş. Rolls Royce, GEC ve British Aerospace gibi firmalar için üretim yapan Atacama, 1980’lerde ilk ilk hoparlör stand’lerini üretir ve oldukça iyi tepkiler alır. 90’lı yıllara gelindiğinde değişen ekonomik koşullar sebebi ile firma yavaş yavaş hifi pazarına doğru kaymaya başlar ve bugün tanıdığımız Atacama’nın temelleri atılır. Bu yıllarda üretilen “SE” serisi oldukça iyi tepki görür ve firmanın İngiltere dışına da yayılmasına yardımcı olur.

İngiliz hifi dünyasının geçmişine baktığımız zaman havacılık sektörünün gelişmesi ile irili ufaklı çok sayıda firmanın kurulduğunu ve ilerleyen yıllarda sektör değişiklikleri bile yapılsa bu firmaların geçmişten gelen bilgi birikimlerinin onları rekabette ön plana çıkarttığını görüyoruz. Atacama, SME gibi firmaların hikayelerinde yollarının, geçmişte bir şekilde farklı endüstriler ile kesiştiğini görüyoruz. Planlı programlı sanayileşme demek ki böyle olmalı:)

Atacama Audio Moseco 6 modelinin kutusunu açtığınızda oldukça kolay bir kurulum yapacağınızı anlıyorsunuz. Tek ihtiyacınız olan yıldız uçlu bir tornavida. Hemen her stand’te olduğu gibi farklı renk seçenekleri mevcut. Arzu ettiğiniz renk kombinasyonunu, dinleme odanıza ve sisteminize uygun seçenekleri belirlemeniz yeterli. Bazı seçenekler için ekstra ödeme yapmanız gerekebilir. Benim kuracağım stand, siyah renge boyanmış borular ve natürel bambu ayaklara sahip. Kurulum gayet basit. İki siyah boru sistemi, önce bambu ayaklara arkasında da hoparlörün konulacağı kaidelere vidalanıyor. Arkasından spike uçları bambu kaideye monte ediyorsunuz ve dakikalar içerisinde kurulum tamamlanıyor. Metal parçaların boyama daha doğrusu kaplama kalitesi harika, bambu alt kaide ise muhteşem. Nedense benim bu malzemeye karşı bir zaafım var. Rahmetli Alman Montegiro firmasının Legno pikabına da bu yüzden bayılıyordum :) Atacama’nın üretim kalitesinin bir yansıması da kurulumda fark ediliyor. Tüm vidalar ve montaj elemanları elinizle bile sıkılabiliyor. Parçaların uyumu da alkışı hak ediyor.

Şimdi bir parantez açıp, önemli bir soruya cevap arayalım, sisteminize daha doğrusu hoparlörünüze uygun stand’i nasıl seçeceksiniz. Estetik kaygıları bir kenara bırakırsak biraz ders çalışmak gerekiyor.

Benim stand satın alırken ilk dikkat ettiğim konu, stand sisteminin yüksekliğidir. Hoparlör konumlandırmanın çok önemli bir konu olduğunu hep yazıp çiziyoruz. Birinci dikkat edeceğimiz konu, tiz sürücülerin oturduğumuz zaman kulağımız ile aynı hizada olması. Bu denklem bence seçim yaparken en önemli kriterlerden bir tanesi. Alışverişe çıkmadan önce yapmanız gereken şey, oturduğunuz yere göre tiz sürücünün olması gereken yüksekliğini bulmak. Arkasından hoparlörünüzün boyunu elde ettiğiniz rakamdan çıkartmak . Böylelikle stand’ınızı satın alırken dikkat edeceğiniz boy değerine ulaşabilirsiniz. Stand özelliklerine bakarken eğer kullanacaksanız spike uçları da hesaba katmayı unutmayın. Bu hesabın çok hassas olmasına gerek yok. Belirli bir tolerans mutlaka olmalı. Sonuçta sabahtan akşama koltuğunuzda put gibi oturmayacağınıza göre değerleri yaklaşık olarak hesaplamaya çalışın…

İkinci önemli konu, hoparlörünüzün boyutu özellikle de eni. Stand alışverişine çıkarken stand’in üst kaidesinin hoparlörünüzü optimal şekilde tutabileceğinden emin olun. Büyük bir hoparlörü küçük bir üst kaideye koymak hem ses hemde güvenlik açısından hiç mantıklı bir seçenek değil. Hoparlörünün büyüklüğü ve ağırlığı da seçim için çok önemli bir kriter. Eğer büyük ve ağır bir hoparlör kullanacaksanız, merkezinde tek bir boru olan bir çözüm yerine, üç veya dört boruya sahip bir stand’i seçmeniz daha mantıklı olacaktır. Hoparlör ağırlaştıkça tek bir boru kullanan sistemler dengesizleştiği gibi ses performansını da olumsuz yönde etkiliyor. Gerek güvenlik gerekse de ses açısından hoparlörünüzün ağırlığı ile seçeceğiniz stand arasında bir ilişki olacaktır.

Üçüncü konu, stand malzemeleri. İşte burası son derece karışık. Normalde klasik bir stand ahşap bir kaide üzerine eklenen borular ve metal bir üst kaideden oluşur. Ancak tamamı metal olan, tamamı ahşap olan stand’lerin yanında kompozit malzemeler, granit, alüminyum gibi onlarca farklı kombinasyon var ve bunların hiçbirisine ezbere bu çok iyi bir çözüm diyebilmek kolay değil. Deneme yanılma yöntemi malumunuz belirli bir süre sonra ciddi bir para kaybına sebep olacağı için yapılacak en iyi şey ciddi bir ön araştırma. Malzemelerin, titreşime etkisi, sizin hoparlörünüz ile uyumu gibi konuları araştırmak alışverişe çıkmadan önce önemli bir konu.

Tabii ki küçük detaylarda çok önemli. Örneğin üst kaidede spike uç kullanmak istiyor musunuz. Eğer böyle bir düşünceniz var ise, stand seçiminde bu konuya dikkat etmelisiniz. Kablo kanalına ihtiyacınız var mı? Stand’in ileriye yönelik upgrade seçenekleri var gibi konular mutlaka irdelenmeli…

Atacama Audio Moseco 6 kurulumundan sonra hemen her hoparlör stand’ında yapmanız gerektiği gibi yerine koymadan önce altına pullarını takıp bir su terazisi ile düzgün bir yerleşim yapmalıyız. Pulların kutu içeriğine dahil edilmemiş olması bir eksi puan, keşke basit de olsa bir pul seti eklenseymiş kutu içeriğine. İster Atacama’nın orijinal pullarını, isterseniz farklı malzemelerden üretilmiş pulları satın alabilirsiniz. Günü kurtarmak için ise 1TL’lik bozuk paraları spike uçların altına ekleyebilirsiniz. Ancak günü kurtarmak için bozuk paraları çok uzun zaman kullanmayın çünkü spike uçlar yavaş yavaş paraya gömülecektir, dengesizliği de cabası…

Bu arada Moseco 6’da kablo kanalı da bulunuyor ancak hifi dünyasında genelde kullandığımız kablolar fazlasıyla kalın olduğu için bu tarz kanalları pek kullanmıyoruz. Sanırım ev sineması kurulumlarında bu tarz özellikler daha fazla önem kazanıyor.

Hemen her stand için en büyük upgrade’lerden bir tanesi stand’ın içerisine eklenecek malzemeler. Atacama firması Atabite isimli bir malzemeyi müşterilerine sunuyor. Ancak bununla sınırlı değilsiniz arzu ederseniz uygun önlemleri alarak kum, bilye gibi malzemeleri de kullanabilirsiniz. Bunların hepsinin ses farklı etkileri olduğu için ilerleyen dönemlerde deneme yanılma ile en çok hoşunuza giden kombinasyonu bulabilirsiniz.

Gelelim ses performansına. Ben Atacama Audio Moseco 6 modelini ilerleyen günlerde okuyacağınız bir hoparlör incelemesi için özellikle tercih ettim. Ancak tabii ki farklı farklı denemelerde yapmayı ihmal etmedim. Stand’lerin bir avantajı incelediğimiz bir çok üründe olduğu gibi yanma vesaire gibi süreçler olmadan denemeler yapabilmek. Hal böyle olunca kişisel bilgisayar sistemimde kullandığım AudioEngine A5+‘lar ile başladım. Masaüstü stand’ına göre ilk farklılık alt frekansların daha belirgin hale gelmesi. Daha ilk bakışta keskin ve  etkin baslar elde etmek oldu. Bunun yanında diğer frekans aralıklarında artış duyabildim.

Hemen ardından küçük boyutlu tek sürücülü bir hoparlör ile denemelerime devam ettim. Normalde bu hoparlörü de Ikea’nın Expedit rafının üzerinde kullanıyorum. Burada farklar daha belirgin hale geldi. Hemen her frekans bandında kazanımlar çok daha belirgin. Aslında bu beklendik bir durum. Evin içerisinde deli gibi koşan bir canavar olunca maalesef bu tarz stand’ları kullanamıyorum. Sanırım uzun bir zamanda kullanmayacağım…

Ancak asıl denemelerimi ilerleyen günlerde aşağıda fotoğrafta görülen hoparlörün denemelerimi konu aldığım yazıda uzun uzadıya anlatacağım. Hoparlör ise sürpriz :)

Uzun lafın kısası senelerce hep raf tipi hoparlör kullanmış bir meraklı olarak, stand’e yapacağınız yatırımın size ses olarak olumlu geri dönüş yapacağını söylersem yanlış olmaz. Hatta bunu bir genelleme haline bile getirebiliriz. Tabii ki bu ek bir maliyet ancak çok makul paralara sanki yeni hoparlör almış gibi etki elde edebilmek mümkün. Stand, bana sorarsanız raf tipi bir hoparlöre yapılabilecek en iyi yatırımdır.

Atacama Audio Moseco 6, Türkiye mümessili Can Hifi tarafından KDV dahil 190 Sterlin karşılığı yaklaşık 870TL’lik bir fiyat etiketine satılıyor. Stand’ın üretim kalitesini çok çok beğendim. Estetik açında da benim zevkime göre müthiş gözüküyor. Moseco 6, çok büyük olmayan hemen her raf tipi hoparlör ile kullanabileceğiniz, içerisine ağırlık ekleyerek sese etkisini daha da arttırabileceğiniz gerçekten başarılı bir ürün olmuş. Bu tarz bir stand arayışındaki okuyucularımız mercek altına alabilirler…

Atacama Audio Moseco 6
Üst sehpa genişliği 130mm (5.2”) Üst Sehpa Derinliği 170mm (6.7”) Daha geniş üst sehpa seçeneği de mevcut olup, ayrıca satılır ve ölçüleri şunlardır: Genişlik160mm (6.3″), Derinlik 220mm (8.7″). Taban paneli genişliği: 240mm (9.5”) Taban Paneli Derinliği 280mm (11”) Maksimum Yük Taşıma Kapasitesi/ kaide başına 7.5Kg
Fiyat: 190 Sterlin 874,38 TL (Mayıs 2017 itibarı ile KDV Dahil Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Can Hifi / www.canhifi.com