Stax SR-007 MK2 System 2

Geçtiğimiz sene ve bu sene neredeyse tüm Stax kulaklık ve pre-amplifikatör serilerini mercek altına aldım. Aslına bakarsanız bu süreç benim içinde ilginç bir süreç oldu. Geçmişten bugüne firmanın kulaklıklarında yaptığı gelişmeler ve farklılıkları gözlemlediğim gibi Stax SR-009 gibi muhteşem bir kulaklığı da çok kısa sayılmayacak bir süre boyunca kullanma fırsatı buldum. Tahmin ediyorum SRS serisi hariç ülkemizde bulunan ve güncel tüm Stax modellerini Stax SR-007 MK2 incelemesi ile bitirmiş olacağız.

Stax SR-007 MK2 modeli yeni nesil Stax tasarım çizgilerine sahip bir kulaklık. Eskiden gelen ve bugünlerde de devam eden daha dörtgen modellerin aksine daha yuvarlak çizgiler ve günümüze daha uygun ergonomi dokunuşları var bu kulaklıklarda.

Stax SR-007 kulaklık son derece korunaklı bir metal mini valiz veya koruma çantası içerisinde geliyor. Dış kutuyu çıkarttıktan sonra karşımıza çıkan bu mini valiz içerisine kulaklık yerleştirilmiş. Bu sayede kulaklığınızı hem muhafaza etmek hemde bir yere taşımak pek kolay.

İki kulaklık ünitesi iki metal parçadan oluşan bir yapı sayesinde bir arada duruyor. Diğer Stax modellerinde bu bölüm genelde yekpare olurken SR-007 modelinde daha modern bir çizgideki bu çözüm tercih edilmiş. Tabii ki bu durum kulaklığın bir miktar hafiflemesini sağlamış bile olabilir. Tabii ki bu metal kısımlar özenle deriyle kaplanmış. Oldukça şık gözüküyorlar. Başınıza denk gelen kısım her zaman olduğu gibi deriden üretilmiş ancak bu kez ufak bir farklılık gözlerden kaçmıyor. Deri kafalık bölümü ile kulaklıkların birleştiği bölümde lastikli özel kumaş bir parça sayesinde kulaklığın kafanıza tam şekilde oturması sağlanmış. Normalde bu bölümde adım adım ayarlanabilir sert yapıyı tercih eden Stax tasarımcıları farklı bir bakış açısı ile tasarlamışlar ürünü. Muhtemelen daha önce Stax kullanmamış meraklılar bu yeni yöntemi daha çok seveceklerdir.

Stax SR-007 MK2 modelinde sürücü yine Stax SR-009 modelinde olduğu gibi yuvarlak bir koruma içerisine yerleştirilmiş. Firmanın harika yastıkları sürücüler  hafif açılı şekilde kulaklarınıza yerleşiyor. Sürücüler hem iç hemde dıştan koruma altına alınmış ve yine SR-009 modelinde olduğu gibi telkari kaplama ile kulaklığın dış kısmı kaplanmış. Tabii ki her Stax kulaklıkta olduğu gibi dışarıya ses veriyor SR-007 modeli de. Ancak bunun karşılığında o sıkışmışlık hissinden uzaktayız.

Stax SR-007 MK2 modelinde yine üst model SR-009 modelindeki özel kablolar kullanılıyor. Aynı konektör yapısı tüm Stax kulaklıklarda standart olduğu için Stax’ın herhangi bir uzatma kablosu veya enerji ünitesi olarak hizmet veren özel kulaklık amplifikatörünü kullanmak mümkün.

Stax SR-007 MK2 modelini sürmek için ben bu kez bir değişiklik yapıp SRM-727II modeli pre-amplifikatör kullandım. Bu firmanın solid state yapılı pre-amplifikatörlerinden bir tanesi hatta en üst modellerden bir tanesi. Arzu edenler SRM-007tII modeli vakum tüplü modeli de tercih edebilirler. Tüm bu pre-amplifikatörlerin ortak özelliği kulaklıkların ihtiyacı olan enerjiyi mükemmel şekilde sağlamaları. Aslına bakarsanız zevkinize göre bir Stax pre-amplifikatörü istediğiniz Stax kulaklık ile kullanabilirsiniz. Bu durum bana sorarsanız büyük bir esneklik sağlıyor. Hatta daha önceki yazılarımda görebileceğiniz gibi 20 senelik bir Stax amplifikatör yeni bir kulaklığı neredeyse mükemmelen sürebiliyor…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: