Quad Artera Play


Bu yazımızda İngiliz Quad firmasının Artera serisine yakından bakıyoruz. Seri şimdilik 2 cihazdan oluşuyor. Artera Play isimli HD Dac, Pre, CD Çalar, Artera Power isimli stereo güç amplifikatörü. Her iki cihaza yakından bakacak ve farklı kombinasyonlarda denemeler yapacağız. İlk olarak serinin çok fonksiyonlu üyesi Artera Play ile başlayalım.

Artera Play elime ulaştığında ilk fark ettiğim şey tam benim ihtiyaçlarımı karşılayan bir cihaz olmasıydı. Cihaz üzerinde CD çalar, günümüzün güncel teknolojilerini barındıran bir DAC ve bir pre-amplikatör var. Bu cihazı bir güç amplifikatörüne bağladığınızda neredeyse tam donanımlı bir sistem kurmuş oluyorsunuz. Aslında son yıllarda bu tarz cihazlar üzerinde pre-ampli özelliği olmasına sıklıkla rastlıyorduk ancak genelde dijital girişler ile donatıldıkları için benim gibi pikap kullanıcılarının ek bir pre-ampli kullanması zorunluluk haline geliyordu. Quad tasarımcıları ise bu kez klasik anlamda bir pre-amplifikatörü kullanıcıların hizmetine sunarak çok hayırlı bir iş yapmışlar. Ayrıntılara girmeden önce cihazın dış görüntüsü ile başlayalım.

Quad Artera Play önden baktığınız zaman son derece sade bir tasarıma sahip. Cihazın sol tarafında yuvarlak bir ekran oluyor. Slot tipi CD çalar cihazın tam ortasına yerleştirilmiş. CD girişinin hemen sağında “eject-çıkarma” tuşuna yer verilmiş. Cihazın en sağında ise cihazı uykuya sokma düğmesi ve hemen altında Quad logosu bulunuyor. Ekranın alt ve üstünde dokunmatik kontroller de bulunuyor ancak cihazın tüm fonksiyonlarını uzaktan kumanda ile kontrol edebildiğimiz için çoğumuz bu tuşları hiç kullanmayacağız. Detay açısından ekranın üzerindeki alan çalma ve durdurma altındaki alan ise kaynak seçimi görevini üstlenmiş. Ekran beyaz aydınlatmaya sahip. Gözü yormuyor ve gerekli bilgileri çok net okuyabiliyorsunuz. Slot tipi CD çaların gayet hızlı çalıştığını unutmadan ekleyeyim.

Quad Artera Play, alüminyumdan üretilmiş metal bir şasiye sahip. Gayet özenli işlenmiş şasinin yan tarafında ısıyı dağıtmaktan sorumlu kanallar var. Bu kanallar gayet güzel şekilde yuvartılmış ve elinize zarar vermesi önlenmiş. Şasi son derece sağlam gözüküyor. Cihazın üst bölümünde ise temperli camdan üretilmiş ve Quad logosu bulunan bir panel var. Bu cam panel cihazın üstten görünümünü gerçekten çok şık hale getirmiş. Bu panel yerine sabitlenemiyor ancak oldukça ağır olduğu için yerinden oynama gibi bir sıkıntı yaratmıyor. İlginç bir kozmetik dokunuş olmuş. Benim hatırladığım kadarı ile ilk kez bir Quad cihazda böyle bir panele denk geliyoruz. Cam parçayı takarken parmak izi olmasın derseniz kutu içeriğine eldiven de eklenmiş!

Cihazın tasarımının sadeliği arka bölümde sona eriyor. Tabii ki bu duruma kesinlikle itirazım yok. Cihazın sol tarafında üstte üç adet kompozit dijital giriş var. Hemen altında bir adet optik dijital çıkış ve hemen yanında iki adet optik dijitale yer verilmiş. Bunların yanında USB girişi ve diğer cihazlarınızla bağlantı için kullanabileceğiniz trigger girişi bulunuyor. Artera Stereo ile Play’i birbirlerine bu bağlantı ile bağlandığınızda  her iki cihazın beraber açılmasını sağlayabiliyorsunuz örneğin. Gerekli kablo kutu içeriğine eklenmiş. Cihazın ortasında ise açma kapama düğmesi ve elektrik girişi bulunuyor. Cihazın sağ tarafında ise XLR dengelenmiş çıkış ve hemen yanında RCA çıkışa yer verilmiş. Bunların hemen yanında ise cihazın bana sorarsanız en büyük artılarından bir tanesi olan 2 adet analog kaynak girişi bulunuyor. Bu sayede pikabınızı veya kasetçalarınızı kullanabilmeniz mümkün. Pikabınız için tabii ki uygun bir pikap katı kullanmalısınız. Ancak yazının başında belirttiğim üzere bu tarz cihazlarda analog giriş olmaması benim yaşadığım en önemli sıkıntıydı. Quad tasarımcıları sesimi duymuş :)

Cihazın arkasının tasarımı gayet düzenli bu sayede elektrik kablosu dahil olmak üzere arzu ettiğiniz kalınlıklardaki kabloları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

CD çaların kumandası gayet bilindik tarzda. Cihazın tüm özelliklerini kumanda üzerinden kontrol edeceğiz. Bu noktada kullanım kılavuzunu dikkatlice okumanızı öneririm. Özellikle “prog” tuşu birden fazla özelliğe sahip. CD çalar ve bilgisayar bağlantısı dahil tüm dijital bağlantılarda aktif hale getirilebilen filtreleri bu tuş ile seçiyoruz. Toplamda 4 adet filtre var. Fast, Smooth, Wide ve Narrow adlı filtreler farklı özelliklere sahip. Örneğin yüksek çözünürlüklü medya ile “Wide”, akustik kayıtlar ile “Smooth” tercih edilebilir şeklinde bilgiler verilmiş kullanım kılavuzunda. Açıkçası ben kişisel olarak bu filtre işlerinin fanı değilim ben genel olarak “narrow” seçeneğini tercih ettim. Ancak şunu da ekleyeyim filtreler özellikle bazı kayıtlarda gerçekten faydalı oluyor. Kullanıp kullanmamak size kalmış.

Son dönemlerde incelediğimiz neredeyse tüm Quad dijital kaynaklarda Link D-1 DAC modelini temel alan USB DAC’lar kullanılmıştı. Artera Play ile 32bit/384kHz ve DSD64/128/256 desteği tam olarak sağlanıyor. Cihaz içerisinde ESS ES9018 32bit dijital analog çevirici yongaseti kullanılarak en güncel standartların desteklenmesi sağlanmış. Bu önemli bir gelişme.

Son olarak cihaz 320 x 320 x 105mm ölçüleriyle gayet makul mantıklı boyutlara sahip. Bu yeni tasarım dili bana sorarsanız son derece güzel olmuş. Özellikle Quad Platinum DMP ve Platinum Stereo gibi daha geleneksel çizgileri sevmiyorsanız Artera serisi sanırım çok hoşunuza gidecektir. Yazının bir sonraki bölümünde Quad Artera Stereo amplifikatöre bakış atalım.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: