QUAD Platinum DMP ve Platinum Stereo

2015 senesinin ilk incelemesi ile sizlere yeniden merhaba diyoruz. Bu yazımızda İngiliz Quad firmasının Platinum serisi ürünlerini mercek altına almaya çalışacağız. Platinum serisi şu an için  DMP CD çalar/pre, Stereo ve Mono amplifikatörler olmak üzere toplam üç üründen oluşuyor. Bu yazımızda Platinum DMP  CD Çalar/pre ve Platinum Stereo amplifikatöre göz atıyoruz.

Her iki ürün İngiliz Quad firmasının yeni tasarım anlayışının birer üyesi. Zaten kutuları açıp ürünlere yakından bakınca bu anlayışı hemen fark etmek mümkün. Cihazların ön yüzlerinde firmanın geleneksel tasarım anlayışı ile modern çizgilerin birleştirildiğini hemen görebilmek mümkün. İlk önce güç amplifikatörüne yakından bakalım.

Quad Platinum Stereo isminden anlayabileceğiniz gibi stereo yapıda bir güç amplifkatörü. Daha fazla güç arayanlar için aynı serinin mono modeli de tüketicilere sunulmuş durumda. Alüminyumdan üretilmiş  gerçekten sağlam hissi veren şasinin ısınma konusunda çok başarılı bir tablo çizdiğini söylemem gerekli. Uzun saatler çalışmasına rağmen aşırı bir ısınma yapmadı amplifikatör. Quad Platinum Stereo, 8 Ohm yükte kanal başına 150W güç üretebiliyor. Amplifikatörün giriş empedansı 10kOhm, gain değeri 32.5dB, frekans aralığı 20 – 100kHz (+/-1.0dB) ve dinamik yelpazesi >100dB olarak verilmiş. Modern tasarımlarda çok düşük oranlara gerileyen ve bence önemini kaybeden sinyal gürültü oranı ise %0.010’in altında.

Quad Platinum Stereo ön yüzü çok sade. Sağ altta küçük bir açma kapama düğmesi dışında herhangi bir tuş veya düğme yok. Cihazı açtığınızda cihazın alt orta bölümüne yerleştirilmiş Quad logosu içerisinde beyaz ışık yanıyor. Bu ışık karanlıkta gözü almıyor ve hoş bir detay olmuş. Aynı detay CD çalarda da mevcut.

Cihazın arkasında da bu sadelik devam ediyor. Amplifikatörün her iki yanında kanal başına 2 çift hoparlör çıkışı bulunuyor. Arzu eden kullanıcılar eğer hoparlörlerinde de benzer girişler var ise bi-ampling bağlantısı ile hoparlörlerini sürebilirler bu sayede. Cihazın orta bölümünde ise stereo girişler bulunuyor. Bir set dengelenmiş XLR ve bir set RCA girişine yer verilmiş. Sol alt bölümde farklı Quad cihazların birbirleri ile haberleşmesi için 12V trigger bağlantı noktaları bulunuyor. Sağ tarafta ise elektrik girişi ve açma kapama düğmesine yer verilmiş. Amplinin boyutlarının da orta büyüklükte olmasının yardımı ile arkadaki girişler arasındaki mesafeler her kalınlıkta kabloyu kullanmak için yeterli alan sunuyor.

Quad Platinum DMP oldukça becerikli bir CD çalar ve pre-ampli. Aslında dijital pre-ampli demek daha doğru olabilir. İlk önce tasarım, giriş ve çıkışlara bakalım. Ürün kutusundan çıkartıldığında amplifikatör ile benzer tasarım çizgilerine sahip olduğu görülüyor. Ürünün ön tarafında, merkezde ekran ve CD çekmecesi bulunuyor. Ekran istenildiğinde kumanda vasıtası ile tamamen kapatılabiliyor. Yazılar büyük karakterler beyaz ile hafif bir mavi tonu arasında renklendirmeye sahip ve karanlıkta gözü yormuyor. Cihazın sol tarafı dijital kaynak seçim tuşlarına ayrılmış. Hemen altında CD çalar kontrollerine yer verilmiş. Sağ tarafta ise programlama tuşları, CD çekmecesini açma kapama tuşu ve cihazın açma kapama tuşuna yer verilmiş.

CD çekmecesi gözüme oldukça ilginç gözüktü. Metalden üretilmiş ve son derece stabil açılıp kapanıyordu. Hemen her türlü CD’yi sorunsuz şekilde okuyabilen CD çaların hızı da hiç fena değil hatta ortalamadan daha hızlıydı.

Asıl şenlik cihazın arkasında başlıyor. Quad tasarımcıları cihazın üzerine aklınıza gelebilecek tüm dijital giriş ve çıkışları doldurmuşlar resmen. Sol üst bölüm yine Quad markalı cihazları birbirine bağlamak için kullanılacak port’lara ayrılmış. Soldan sağa doğru bir çift XLR dengelenmiş çıkış, 2 çift RCA analog çıkış var. Bunların yan tarafı dijital çıkışlara ayrılmış. Bu çıkışlar sırasıyla AES/EBU, BNC, koaksiyel ve optik şeklinde sıralanmış. Bunların yan tarafında ise dijital girişler bulunuyor. Bu bölümde toplam 2 adet koaksiyel, 3 adet optik ve 1 adet USB girişi var. En sağda ise elektrik girişi ve açma kapama düğmesi konumlandırılmış.

Quad Platinum DMP CD çalar olmasının yanında bir pre-ampli demiştim. Ancak tamamen dijital kaynaklara hitap eden bir pre-ampli olduğunu belirtmek isterim. Evinizdeki diğer dijital kaynakları Platinum DMP üzerindeki DAC ile kullanabilir bilgisayarınızı bağlayabilirsiniz. Ancak sisteminizde söz gelimi bir pikap var ise Platinum DMP’nin pre özelliğini kullanamayacaksınız. Bu noktada tamamen ihtiyaçlara odaklanmış bir seçim yapması gerekiyor tüketicilerin. Ürün üzerinde ses kontrolü uzaktan kumanda üzerinden sağlanıyor.

Uzaktan kumanda demişken Quad Platinum DMP içerisinde gelen uzaktan kumanda gayet kaliteli alüminyum bir gövdeye sahip. Eğimli duracak şekilde tasarlanmış olan kumanda cihaz üzerindeki tüm fonksiyonları kumanda edebilme yeteneğine sahip. Çok şık ve tam puanı hakediyor.

Quad Platinum DMP ve Platinum Stereo kombinasyonunu kendi sistemime dahil ederek testlerime başladım. Zaman içerisinde farklı pre-ampliler ile Platinum Stereo amplifikatörü kombine ettim. Aynı şekilde kendi sistemim içerisinde Platinum DMP’yi bir dijital kaynak olarak kullandım. Bir kaç farklı senaryo ile dinleme notlarına geçelim.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: