Stereo Mecmuası 2014 Değerlendirmesi

Her sene geleneksel olarak yaptığımız bir şeyi bu sene de tekrarlayalım. 2015 yılının ilk günlerinde Stereo Mecmuası’nın 2014 yılını değerlendirelim.

2014 yılı Stereo Mecmuası’nın en başarılı senesi oldu. Aslında her sene aynı şeyi yazıyorum ama her geçen sene gerek sayfa görüntülenmesi, gerek inceleme sayısı gerekse de okuyucu ilgisi açısından artan bir performans gösteriyoruz. Bu durum bir yandan çok hoşumuza gidiyor olsa da, artan trafik karşısında server’larımızı dolayısıyla sitelerimizi ayakta tutmak zorlaşıyor. Bu sene yaklaşık bir haftalık bir server sıkıntısı yaşadık geleneksel olduğu üzere. Yoğun bir çalışmanın ardından sıkıntı geçmiş olsa da, bazı yeni düzenlemeler yapmamız gerekti. Stereo Mecmuası’nın daha geniş kitlelere hitap eden yüzü “Stereo Mecmuası Günlükleri“nin altyapısını tekrar değiştirmek zorunda kaldık.

Bu senenin en önemli özelliği her sınıftan ürünlerin bulunduğu çok geniş bir yelpazede incelemeler yayınlamış olmamızdır. Tabii ki bu konuda en önemli pay Stereo Mecmuası’na destek olan firmalarındır. Firmalar bize ürün gönderdikçe, sayfalarımız güzelleşti ve okuyucularımıza çok farklı ürünlerle alakalı tespitlerimizi sunabildik. Perakende satış fiyatları üzerinden yüzbinlerce Liralık ürünler firmalar tarafından tedarik edildi ve incelemelerin akabinde tüm ürünler firmalara olması gerektiği şekilde döndüler. Bu neresinden bakarsanız bakın başlı başına bir operasyon halini aldı artık. Tedarik, lojistik ve test süreci derken karmaşık bir süreç işliyor. Bu sürecin karmaşıklığının asıl sebebi Stereo Mecmuası’nın karargahının İzmir’de olması!

2013 yılında aldığımız bir kararla elektronik formatta yayınladığımız hifi ve müzik dergilerimizi rafa kaldırmıştık. İzlediğimiz yol daha güzel fotoğraf ve daha uzun yazılar ile makale ve incelemelerimizi okuyucularımıza sunmak idi. Bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Ancak 2014 senesi içerisinde bir sürpriz yaparak 29 mumaralı e-dergimizi yayınladık. Bu sayımızdaki yazılar aslında uzun soluklu yayın hayatımız boyunca sitemizde yayınladığımız makale ve yazıların elden geçirilmiş, denetlenmiş ve eklemeler yapılmış birer edisyonu oldu. Sitemizde farklı bölümlerde yer alan tüm bu yazıları bir araya toplayarak bu özel sayıyı oluşturduk. 29. sayımız beklentilerimizin üzerinde geniş kitlelere ulaştı. Gerek sosyal medyada gerekse asıl konusu hifi olmayan bir çok sitede kendisine yer buldu. 2015 senesinde bazı sürprizlerimiz olacak!

2014 senesinin Stereo Mecmuası açısından en önemli olaylarından bir tanesi “Stereo Mecmuası Okuyucu Anketi” oldu. Beklentilerimizin çok üzerinde bir katılım olan anketimizde sorulan 30 adet soru üzerine teker teker değerlendirmeler yapıldı, olumlu/olumsuz tüm eleştiriler yanıtlandı ve çıkan sonuçlara göre yayın akışımızda değişiklikler yapıldı. Özellikle müzik incelemelerimizde “rock” dinleyen okuyucularımıza yönelik daha fazla plak incelemesi yayınlanırken, dijital çevirici cihazlara olan ilgiyi tespit ederek bu alandaki incelemelerimize ve teknik rehberlerimize ağırlık verdik.

2014 senesinde varolan yazarlarımızın yanına yeni yazarlar eklendi ve özellikle müzik tarafında daha farklı incelemeler sunabildik. 2015 senesinde bu alanda daha bir çok sürprizimiz olacak.

2015 yayın takvimimiz, 2014 yılındaki çizgimizin bir devamı ve eleştirilere göre yeniden yapılandırılmış hali olacak. Bu sene yine DAC dünyasına daha fazla odaklanmaya çalışacağız. Sitemiz haricinde forumlarımızda da bu konudaki hareketliliğin maşallahı var. Olayı çok teknik boyutlarda ele alan arkadaşlarımız sayesinde forumlarımızın dijital kaynak bölümü meraklılar açısından hazineler barındırır hale geldi. Bu hazinenin kapsamında incelemelerin yanında, nasıl yapılır gibi yol gösterici bölümler ve DIY projeleri özellikle dikkat çekiyor. Windows platformlarının yanında MAC ve Linux platformlarına da el atan katılımcılarımız bu bölümü öyle bir hale getirdiler ki, bazı şeyleri ben bile anlamakta zorlanabiliyorum bazen. İçerik günden güne muhteşem hale geliyor. Analog kaynaklar konusundaki birikimlerimizi 2015 senesinde de okuyucularımız ile paylaşmaya çalışacağız. Yine bol bol pikap, kol ve iğne incelemesinin yanında teknik ve yol gösterici makaleler yayınlamaya çalışacağız. Tabii ki müzik özellikle de plak incelemeleri daha da artacak.

Bu senenin yeni hedeflerinden bir tanesi haftanın bir günü podcast yayınlamak olacak. Bu konudaki teknik çalışmalarımız devam ediyor.

Stereo Mecmuası olarak 2015 yılının tüm sektörümüz ve meraklılar açısından keyifli bir yıl olmasını diliyor ve yeni yılda da Stereo Mecmuası’nın yükselişine -mümkünse server’larımıza fazla yük bindirmeden- devam etmesini umuyoruz….