Atlas Cable Equator Integra, Hyper Integra ve Hyper dd Duo RCA Kablolar II

Kabloların tam adlarını yazmak yerine yazının devamında kabloları Equator Integra, Hyper Integra ve Hyper dd Duo olarak tanımlayacağım. Kabloların yanma sürecinin ardından ilk önce masaüstü sistemimde denemelerime başlayıp oradan kendi sistemime geçiş yaptım. Masaüstü sistemimi iFi Audio Nano iDSD DAC, ProJect Frankeştayn (üzerinde bazı geliştirilmeler yapılmış anlamında) Debut pikap ve Audio Engine A5+ aktif hoparlörler ile oluşturdum. Son derece maliyet odaklı bir sistem sonuç itibarı ile. Kabloları seçtiğim plaklar ve yüksek çözünürlüklü dijital dosyalarla dinledim.Bu sistem ile giriş seviyesi bir sistemi simüle etmeye çalıştım. Mesela Smoke & Mirrors Percussion Ensemble’ın aynı adlı albümündeki farklılıklara bakalım.

Bu aşırı özen gösterilmiş kayıtta sistemin seviyesi yükseldikçe çok daha fazla detay duyabiliyorsunuz. İlk önce en ucuz fiyat etiketine sahip olan Equator Integra ile başlıyorum. Kablonun dengesi gerçekten başarılı. Dinamizm ve detay seviyesi de aynı şekilde. Özellikle üst frekanslardaki açıklık hemen dikkat ediliyor. Zil sesleri, yansımaları ve uzamaları beklentilerimin üzerinde. Alt frekanslarda da çözünürlük hiç fena değil. Asıl başarılı olan kısım ise orta frekanslar gibi gözüküyor. Bu durumu daha vokal ağırlıklı albümlerde de tespit ettim.

Buradan bir üst seriye doğru geçiş yaptığınızda yani Hyper Integra ile benzer etkileri alıyorsunuz. Üst frekanslardaki açıklık devam ediyor. Detay seviyesinde bir miktar artış var. Orta frekanslar yine etkileyici. Ancak fiyatın neredeyse iki kat arttığını düşünürsek performansın iki kat arttığını söylemek zor. Hemen her alanda iyileştirmeler var. Buradan testimizdeki en üst model olan Hyper dd Duo ile işlerin rengi tamamen değişiyor. Detay oranı ciddi derece de artmış durumda. Basit bir aktif hoparlörde bile katman katman bir etki yaratılabiliyor. Tonlamalar başarılı. Özellikle solo piyano albümlerinde fark çok çok büyük.

Peki giriş seviyesi bir sistemde hangi kabloyu tercih etmeliyim?

Bana sorarsanız testimizin en ucuz katılımcısı olan Equator Integra  bu testin yıldızı oluyor. Göreceli makul bir fiyat etiketi ile sistemi standart bir kabloya göre çok daha ileriye götürürken, diğer iki kabloya göre cebinizde ciddi bir bütçe kalıyor. Bu parayı sisteminizin farklı noktalarına harcayarak sistemin toplam performansını yükseltebilirsiniz. Örneğin eğer sisteminizde DAC kullanıyorsanız Atlas Cable Element SC USB Kablosuna 200TL verebilirsiniz. Aynı şekilde farklı markalardan da zevkinize uygun bir kablo satın alabilirsiniz. Kalan bütçe ile elektrik kablolarınızı yükseltebilir, hatta belki hoparlör kablolarınızı elden geçirebilirsiniz.

Equator Integra benim tespitlerime göre bütçe odaklı sistemler için kesinlikle çok çok başarılı bir kablo. Giriş seviyesi ve bir tık üzerindeki sistemler için mercek altına mutlaka alınmalı!

Asıl denemelerimi kendi sistemimde gerçekleştiriyorum. Aradan pre-amplifikatörümü çıkartarak kaynak ile ampli arasında tüm kabloları denemeye çalıştım. İlk önce denemelerin en ucuz modeli Equator Integra ile başlıyorum. Standart bir kabloya göre elde edilen sonuçlar tabii ki beklendiği gibi ancak detaylı dinlemeler sonrasında kablonun genel dengesinin çok başarılı olduğunu teyit edebilirim. Orta frekanslar son derece başarılı. Bu duruma tizler ve baslarda eşlik ediyor. Tizler çok ön planda değil ancak detayları tüm açıklığı ile duyabiliyorsunuz. Alt frekanslarda da durum benzer. Çok öne çıkmıyor ancak şiddeti ve çözünürlüğü gayet başarılı. Giriş seviyesi kablolar dünyasında büyük gürültü kopartacak bir performans yerine gayet dengeli bir ürün ortaya çıkartılmış ve fiyatına göre kesinlikle çok çok başarılı bir performans var.

Hyper Integra’ya geçiş yaptığımda giriş seviyesi sistemde yaptığım denemelerde fark edilemeyecek farklar yavaş yavaş ön plana çıkıyor. Aslında kablonun genel karakteri Equator Integra ile çok farklı değil. Detay seviyesindeki artış belki göz ardı edilebilir ancak olay alt frekanslara geldiğinde ve sahneden konuşmaya başladığımızda olayın rengi tamamen değişiyor. Hemen her müzik tarzında ki, buna elektronik müziklerde dahil, Hyper Integra’nın alt frekans performansı gerçekten çok farklı. Eğer sizin için alt frekanslar biraz önde olmalı ve basları hissetmek istiyorum derseniz, bu kablo size hitap ediyor. Sanırım burada kablolarınızı seçerken neden kendi sistemlerinizde denemelisiniz diye yazmamızın sebebi görülüyordur. Aynı ev içerisinde farklı iki sistemde iki farklı sonuç ortaya çıkıyor. Açıkçası giriş seviyesi bir sistemde böyle bir yatırım yapmaya gerek yok derken, orta seviye bir sistemde işlerin rengi değişiyor.

Hyper dd Duo’ya gelince işler tamamen değişiyor. İlk olarak arka plan sessizliği müthiş. Orta frekanslar odanın içerisinde dans ederken üst frekanslardaki hem şiddet hemde çözünürlük hemen dikkat çekiyor. Üst frekansların açıklığı ve detay seviyesi de etkileyici. Equator Integra’yı alıp aklınıza gelecek her alanda üzerine konulmuş ve ortaya çok başarılı bir kablo çıkmış. Her üç kablo pikaplar ile ampliler arasında sıkıntısızca kullanılabilir. Herhangi bir hum sorunu yaratmadılar ancak pikabınız ortalamanın üzerindeyse ve Atlas markasından bir kablo seçeceksiniz tercihiniz mutlaka Hyper dd Duo olsun.

Sonuca gelirsek 400TL’lik fiyatı ile  Equator Integra, açıkçası belirli bir seviye sistemlere kadar gerçekten çok başarılı bir kablo. Artan döviz kurları ile giriş seviyesi kablolar bile kendi paramıza çevrilince garip geliyor, bunun farkındayım ama, bu durum Equator Integra gerçek bir fiyat / performans canavarı olduğunu değiştirmiyor. Onun bir üzerindeki 700TL fiyat etiketli Hyper Integra, belki giriş seviyesi sistemler için değil ama bir üzerinde daha iyi alt frekanslar ve detay seviyesi sunuyor. Hyper dd Duo’ya gelince ise her iki kablodan daha üst seviye olduğunu daha takar takmaz anlıyorsunuz ve buna sahip olmalıyım diyorsunuz. Zaten seçim noktasında işin içerisine ayırabileceğiniz bütçe önem kazanıyor. Açıkçası Equator Integra belirli bir seviyeye kadar rakipsiz ancak Hyper Integra ve Hyper dd Duo arasında bir seçim yapmam gerekirse kesinlikle 1.100TL’lik fiyatı ile  Hyper dd Duo’yu tercih ederim. Aradaki fiyat farkı çok aşırı değil. Hal böyle olunca gerekirse alışverişimi erteler kesinlikle bir süre para biriktirip satın almayı isteyeceğim bir kablo olmuş. Gün sonunda farklı sistemler ve farklı zevklere yönelik üç farklı kabloyu denedim. Yıldız ise hiç şüphesiz Equator Integra oluyor! Daha geniş bütçeli okuyucular ise  Hyper dd Duo’yu mutlaka denesinler…

Atlas Cable Equator Integra, Hyper Integra ve Hyper dd Duo RCA Kablolar
Teknik özellikler ve seçenekler için lütfen ülke mümessilinin web sitesine bakınız.
Fiyatlar: 89 Sterlin, 417 TL / 151 Sterlin, 708 TL / 244 Sterlin, 1.144TL Fiyatlar sırasıyla Equator Integra, Hyper Integra ve Hyper dd Duo RCA modellerinin fiyatlarıdır. Tüm tutarlar 1 metrelik kablolar içindir ve Mayıs 2017 itibarı ile KDV dahil şekildedir.
Temsilci: Art Of Sound / www.artofsound.com.tr

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız