iFi Audio iPurifier, iUSB3.0 ve Gemini Bölüm 2

iFi Audio Gemini kesinlikle çok çok başarılı bir kablo. Aralık 2015 itibarı ile yaklaşık 770TL’lik fiyat etiketi ortalama bir kullanıcı açısından biraz pahalı gözükse de, orta segment bir USB DAC kullanan okuyucularımız açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken bir seçenek olarak gözüküyor. Daha uygun bir ürün arayanlar için ise tamamen aynı mimariye sahip ancak çift uçlu olmayıp, konvansiyonel yapıda bir USB kablosu olan iFi Mercury alışveriş listesinde kendisine daha kolaylıkla yer bulacaktır.  iFi Mercury’nin Aralık 2015 itibarı ile 440TL civarlarında olduğunu söyleyeyim.

iFi Audio’nun mikro serisinden iUSB3.0, bilgisayar hifi dünyasında çok üst segment hariç hemen her DAC/PC kombinasyonunun performansındaki çıtayı yükseğe taşıma potansiyeli olan bir ürün. Alışageldiğimiz iFi kalitesinde oldukça şık bir kutuda gelen ürün, ilk adımda her türden gürültüyü önlemek için geliştirilmiş. Yazının ilk bölümünde bahsettiğim USB standardının sıkıntılarını ortadan kaldırmayı hedefleyen ürün elektromanyetik/radyo frekansı gürültüleri, statik gürültüyü ve bilgisayarınızın topraklama gürültülerini önleyebilme özelliğine sahip. Bunun yanında cihazlar için gerekli enerjiyi “temiz” şekilde üretebiliyor. Bunun yanında aktarılan veride oluşabilecek sapmaları önleyerek USB jitter’ını ortadan kaldırdığı iddiasına sahip. Tabii bunların hepsini deneyeceğim ancak daha önce denediğim benzer ürünlerin ortaya çıkarttığı sonuçları bildiğim için iUSB3.0’ında seste büyük değişiklik yapacağını tahmin ediyorum.

iUSB3.0, neredeyse tüm iFi Audio ürünlerinde olduğu gibi çok şık alüminyum bir şasiye sahip. Ürünün ön tarafında kutu içeriğinde sağlanan güç girişi bulunuyor. Orta bölümde iki ayrı düğmeye yer verilmiş. İlk düğme USB Power On/Off seçeneği. Bu seçenek cihazın USB çıkışlarının gücünü açıp kapatıyor. Bu seçeneği bir çoğunuz “On” konumunda kullanacağız çünkü birçok DAC gücünü direkt olarak bilgisayardan alıyor. iUSB3.0, bu gücü olması gereken optimal değerde verdiği için DAC’ınız optimal şekilde beslendiği gibi, eğer varsa bilgisayarınız ile DAC’ınız arasındaki direnç uyumsuzluklarını da ortadan kaldırıyor.Bunun hemen yan tarafında IsoGround ismi verilen ayar seçeneği bulunuyor. Bu çok basit  şekilde bilgisayarınızın topraklamasını kendi üzerine almasına yarıyor. Bunun yanında ise USB 3.0 standardındaki giriş bulunuyor. Ki bence çok iyi düşünülmüş bir özellik. Bu sayede ileriye dönük uyumluluk daha iyi sağlandığı gibi daha hızlı veri akışınında yolu açlıyor. Kutu içeriğinde bilgisayarınız ile bağlantı için uygun USB 3.0 kabloya yer verilmesi de beğenimi kazandı.

Ürünün arka ve yan bölümünde toplamda 4 adet USB çıkışı bulunuyor. Aslında bu çıkışları 2 set olarak düşünmelisiniz. Her set, kendi içerisinde enerji ve müzik amblemleri ile işaretlenmiş. İşlev şu şekilde, USB 3.0 ile bilgisayarınızı  iUSB3.0’a bağladığınız zaman cihaz verileri ayrı bir USB port’una, elektrik gereksinimini ise kendi içerisinde üreterek ayrı bir USB portuna veriyor. Bu sayede USB veriyolundan gelen elektrik ve veri sinyalleri tamamen ayrılmış oluyor. Tabii ki bilgisayardan gelen topraklama da  iUSB3.0’a aktarılmış oluyor.  Siz  iUSB3.0’a Gemini gibi bir kablo bağladığınızda bilgisayara direkt olarak bağladığınızdan farklı şekilde elektrik bölümüne sadece güç, veri bölümüne ise sadece müzik verileri temizlenmiş şekilde aktarılmış  oluyor. Ürünün üst bölümdeki led’lerde ise cihazın açışması, bilgisayar bağlantısının durumu ve topraklama durumu hakkında bilgi veriliyor. Ürünün alt bölümünde hemen her iFi ürününde olduğu gibi hızlı kullanım kılavuzu eklenmiş.

iFi Audio iUSB3.0’ü sisteme taktığınız daha ilk anda bir şeylerin farklılaştığını hemen duyabilmeniz mümkün. Tonlarda bir sıcaklık, detay seviyelerinde yükselme ve sistemde bir rahatlamışlık hissi hemen fark ediliyor. iUSB3.0’ten maksimum performansı elde edebilmek için Gemini USB kablosunu veya farklı markalardan muadilini kullanmanız şart. Maliyeti evet yükseltiyor ancak performans çarpanı öylesine artıyor ki, bu maliyeti bir şekilde karşılamak isteyeceğinize eminim çünkü geri deniş çok zor.Birbirinden çok farklı fiyat segmentlerinde bulunan 3 DAC’ta da (iFi Nano DSD,  Goldnote DAC7 ve Matrix X-Sabre) etkiler neredeyse tamamen aynı.

İlk etkiyi hazmettikten volümde bir miktar artış olduğunu hissediyorsunuz. Bas performansı kesinlikle eskisi gibi değil. Daha yumruk gibi baslar sözkonusu ancak asıl şenlik orta ve yüksek frekanslarda. Tonlamalar, enstrümanların titreşimleri gibi mikro detaylar alanında hep kazanımlar var. İyi kayıtlarda özellikle de göreceli daha yüksek çözünürlüklü dosyalarda ise fark edilebilirlik daha da artıyor.

Açık konuşayım denediğim tüm DAC’lar arasında en ucuzu olan -ki Aralık 2015 itibarı ile yaklaşık 780TL- Nano DSD bambaşka bir hale gelmiş durumda. Ancak gelin görün ki, iUSB3.0 ve Gemini kablonun maliyeti DAC’ın birkaç kat fazlası olunca böylesine bir upgrade bence mantık açısından sorgulanır hale geliyor.

iUSB3.0’ün ses anlamında kötü diyebileceğim hiçbir özelliği yok. Ancak iş fiyata gelince işte orada  oturup biraz düşünmek gerekecek. Aralık 2015 itibarı ile 1.650TL’lik fiyat ve artı Gemini veya benzeri bir USB kablonun maliyeti de eklendiğinde giriş ve hatta orta alt segment DAC/PC kullanan meraklıların bütçelerini bir miktar aşan bir fatura çıkıyor karşımıza. Ancak belirli bir segmentin üzerinde bir DAC kullanıyor ve performansını maksimize etmek istiyorsanız işte orada işin rengi değişmeye başlıyor. Belirli bir segment üzerinde satın alacağınız bir DAC’ın size binlerce Dolar’lık bir fatura çıkaracağını düşünürsek  iUSB3.0 artı Gemini kombinasyonu varolan DAC’ınızı bambaşka bir noktaya çok daha ekonomik şekilde götürebilme potansiyeline sahip. Bahsi geçen tutarlar eğer sizin bütçeniz içerisindeyse kesinlikle denemenizi öneririm…

 


Gelelim şimdi farklı kombinasyonlara…

Öncelikle USB DAC’lar söz konusu olduğunda birkaç farklı fiyat segmenti ülkemizde popüler. 1.000 Dolar’a kadar ürünler ve 1.000 ila 2.500 Dolar aralığındaki ürünler gözlemlerime göre pazarımızın büyük bir çoğunluğuna hakim. Tabii ki daha yüksek sınıf DAC’larda mevcut ancak gelin ilk olarak biz daha giriş seviyesi ürünlere odaklanalım. Bu yazıda denediğim tüm iFi ürünlerini göz önüne alarak öncelikle göreceli ucuz bir DAC kullanan okuyucularımız her zaman söylediğim gibi ilk olarak kablo konusuna odaklanabilirler. iFi Audio ürün kataloğundaki Mercury yaklaşık 440TL’lik fiyatı ile giriş ve onun bir seviye üzerindeki DAC kullananları mutlu edecektir.

DAC sisteminizin performansını bir adım daha ileri götürmek isterseniz iPurifier 400TL’lik etiketi ile iyi bir fiyat/performans oranlı yükseltme olacaktır. iFi Audio Gemini tabii ki çok iyi bir USB kablosu ancak giriş seviyesinde Mercury+iPurifier’a toplamda Gemini’den biraz daha fazlasını öderseniz hem kablonun getirileri hemde RF/EMI filtrelemesi sayesinde çok daha yüksek performans alabilirsiniz.

Gemini, USB kablosu 770TL’lik fiyatı ile giriş seviyesinin bir üstündeki DAC’ları kullanan meraklılar için tam anlamı ile bir yükseltme olarak karşımıza çıkıyor. Hem kablonun detay anlamında performansı hemde arkaplan sessizliği ile bir çok DAC’tan maksimum performansı almayı hedefleyen meraklılar için güzel bir seçenek olacaktır. Daha da fazla detay seviyesi isteyenler ise Gemini’yi iPurifier ile birleştirerek bir adım daha iyi performans elde edebilirler. Ancak Gemini kabloyu satın alan bir meraklıya gerekirse biraz bekleyip bütçesini arttırmasını tavsiye ederim. Nedeni aşağıda….

iUSB3.0’ı ele almamız gerekirse kendi içerisinde özel filtreleme sistemleri kullanan üst sınıf DAC’lar haricinde hemen her sınıftan DAC ile kullanabileceğiniz ve performans oranını katlayan bir ürün. Yaklaşık 1.600TL’lik fiyatı ile giriş seviyesi DAC’lardan daha pahalı bir ürün olsa da, masrafınız burada bitmiyor ve kesinlikle çok çok iyi bir USB kablosu ile eşleştirmeniz gerekiyor. Eğer maksimum performansı arıyorsanız veri ve elektriği ayrı hatlardan taşıyan bir kablo ile kullanılması tavsiye edilen iUSB3.0’ü tercihen Gemini ile kombine ederek USB DAC’ınızdan maksimum performansı elde edebilmek noktasında fiyat/performansı çok yüksek bir kombo kurmuş olabilirsiniz.


iFi Audio iPurifier, iUSB3.0 ve Gemini

Tüm fiyatlar Aralık 2015 itibarı ile verilmiştir.
iFi Audio iPurifier: 404,89 TL Havale ile: 385 TL (KDV Dahil)
iFi Audio iUSB3.0: 1.634,04 TL Havale ile: 1.552 TL (KDV Dahil)
iFi Audio Gemini : 777,97 TL Havale ile: 739 TL (KDV Dahil
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com


İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız