Raspberry Pi Maceraları: Volumio Kurulumu Bölüm 2

Geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız yazılarda Allo DAC’ı yakından tanımış ve birlikte kullanacağımız yazılım olan Volumio’yu kurmuştuk. Aslına bakarsanız Volumio yazılımını ele aldığımız yazıda temel ayarların nasıl yapılması gerektiğini ayrıntılı şekilde anlatmıştım. Gördüğüm lüzum üzerine bu yazıya bir ek bölüm yaparak kullanım kolaylığına yönelik bazı ayarların nasıl yapılacağını da ele almaya karar verdim. Böylelikle yazılım konularına çekingen yaklaşan okuyucularımızın hayatının daha da kolaylaşacağını umut ediyorum.

İlk bakacağımız ayar Playback Options menüsünde “DSD Playback Mode” olacak. Burada iki seçeneğiniz var, “DSD Direct” seçeneği donanım destekli DSD Native çalma seçeneği iken, ikinci seçenek eğer donanımınız desteklemiyorsa ilgili müzik dosyasının sizin donanımınıza göre işlenmesini ayarlıyor. Boss DAC, DSD desteğine sahip olduğu için “DSD Direct” seçeneğini işaretliyoruz.

Ayarlar doğru yapıldığında bir DSD dosyası çaldığınız zaman bilgi ekranında yukarıda görüldüğü gibi DSD ibaresini göreceksiniz. Bu arada farklı yazılımlarda DSD dosyası çalabilmek için ne kadar fazla ayar yaptığımızı düşünecek olursanız, bu son derece mütevazi kombinasyonda neredeyse tak çalıştır DSD dosyası olması harika bir şey. Kurduğumuz sistem DSD 128 5.6448Mbit/s ve DSD 64 2.8224Mbit/s dosyalarını en ufak bir takılma olmadan çalabiliyor.

Volumio’yu herhangi bir tarayıcının komut satırına  “volumio.local” yazarak kontrol edebileceğinizi yazmıştım yazımızın ilk bölümünde. Bazı cep telefonları ve tabletler ile yaptığım denemelerde  tarayıcının komut satırına  “volumio.local” yazdığınızda hata verebildiğini fark ettim. Şimdi bu sorunu çözelim ve DAC sistemimizi telefonumuz ile kontrol edebilmeye başlayalım isterseniz. İlk yapacağınız şey “Network Settings” kısmına girerek sayfanın hemen başında yukarıda kırmızı ile işaretli olan “IP Adress”i bulun. Benim IP adresim gördüğünüz gibi 192.168.0.22 şeklinde.

Şimdi ise cep telefonu veya tabletinizde tarayıcınızı açın ve yukarıda not aldığınız IP adresini girin. Bu rakam grubunun hemen arkasına “/index.php” yazın. Yukarıda tam olarak nasıl yazacağınızı görüyorsunuz. Bu komut sayesinde artık sistemimiz cep telefonu üzerinden kontrol edilebilir hale geliyor. Bütün ayarları, ayrıca ses düzeyini, şarkı atlamayı artık cep telefonunuz üzerinden yapabilirsiniz.

Hayatı kolaylaştıracak en önemli özelliklerden bir tanesi ev içerisindeki medya server’ları veya bilgisayarlardan müzik dosyalarını direkt olarak Pi+Boss DAC kombinasyonuna göndermek olacaktır. Elimizin altında iki seçenek var, UPnP/DLNA veya AirPlay. AirPlay sayesinde tahmin edebileceğiniz gibi Apple cihazlarından müzik dosyalarını ağ üzerinden DAC sistemine gönderebiliyorsunuz.

Windows tarafında ise UPnP/DLNA desteğinden faydalanacağız. Aslında sistem çok basit herhangi bir müzik dosyası veya çalma listesi üzerine gidip sağ tıklayıp “Cast To Device” menüsü altından Volumio’ya gönderebilirsiniz. Tabii ki olayı geliştirmek isteyenler “Stream What You Hear” gibi üçüncü parti yazılımlar ile bilgisayarlarını bir anda streamer’a dönüştürebilirler. Bunun yanında yazılımı geliştirenler “TuneBlade” isimli bilgisayarınıza AirPlay desteği getiren programı da kullanabilirler. Bu arada bana sorarsanız bunlarla hiç uğraşmadan direkt Windows’un kendi menülerini kullanarak bu işi çok kolaylıkla yapabilirsiniz.

Okuyucularımız arasında yoğun olarak kullanıldığını gördüğüm Android dünyasında da işler gayet kolay. AllConnect, AirAudio, AllStream gibi yazılımlar kullanarak gerek ağınızdaki gerekse de telefonunuzdaki müzik dosyalarınızı Pi+Boss DAC kombinasyonuna gönderebilirsiniz. Bu yazılımlardan bir kısmı çalışmak için binbir türlü ayar yapılmasını istediğinden en güzel çözüm BubbleUPnP yazılımını kullanmak. Bu son derece kolay ve rahat kullanılabilir bir yazılım. Ben tavsiye ederim…

Beşinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Boss DAC ile alakalı yayınladığımız yazılara linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz  1-Allo Audio Boss DAC’ı Yakından Tanıyalım 2- Allo Audio Boss DAC Fiziksel Kurulum 3- Volumio Kurulumu 4- Volumio Kurulumu İnce Ayarlar 5- Allo Audio Boss DAC Ses Yorumları