Weiss Dac1-Mk2-FW Bölüm II

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Internette gördüğünüz ama dinleme şansına sahip olmadığınız bir DAC söz konusu olduğunda işiniz biraz zorlaşıyor. Firewire bir DAC almaya karar verdiğimden Weiss’in DAC’larıyla ilgileniyordum ancak ilgilendiğim DAC’lar Türkiye’de yoktu. Bu sırada Mr Daniel Weiss imdadıma yetişti. Kendisine pek çok teknik ayrıntı sordum, yorumunu rica ettim. Çok meşgul birisi olmasına karşın sağolsun her bir soruma ayrıntılı olarak yanıt verdi. Mr Weiss’in cevaplarından sonra iki DAC’tan birini seçecektim Weiss DAC1-MK2-FW veya Weiss DAC202. Weiss DAC202 oldukça yeni bir DAC, Weiss DAC1-MK2-FW ise pro bir ürün olduğundan her ikisi için de internette çok fazla yorum bulamıyorsunuz. Ancak bir karar vermek durumundaydım ve teknik özellikleri benim mevcut sistemime daha fazla uyan Weiss DAC1-MK2-FW’yi seçtim.

Bilgisayar seçimine gelirsek bilgisayarım bir PC ya da bir MAC olacaktı. PC olma durumda çok muhtemelen işletim sistemi Windows olacaktı ve bu durumda dikkatli olmalıydım çünkü virüsler, Windows update’leri ve çok farklı ve kontrolsüz yazılımların yaratacağı kaotik durum benim için bir tehlikeydi. Bütün bunları dikkate alarak yıllarca Windows işletim sistemi kullanmış birisi olarak daha basit, daha kontrollü ve virüs derdinden arınmış olanı yani MAC’ı seçtim. Bir tane Macbook aldım ve işletim sistemi olarak da MacOS SnowLeopard kullanmaya başladım.

Weiss DAC1-MK2-FW

DAC1’in ilk versiyonu 96 Khz bir DAC daha sonra 192 Khz olarak MK2 versiyonu üretilmiş. Şimdi ise DAC1-MK2-FW olarak firewire versiyonu üretiliyor. DAC1 ve Medea Weiss’in üst sınıf amiral gemisi DAC’ları.

Weiss DAC'ın arka bölümündeki giriş ve çıkışlar

Bir profesyonel ürün olan Weiss DAC1’in RCA olarak giriş veya çıkışı yok. Üç adet XLR girişi, bir fiber optik toslink girişi ve bir Firewire 400 girişi var. Analog çıkış olarak iki seçiminiz var +15 dbu ( 4.3 Volts RMS ) düşük seviye için ve +27 dbu ( 17 Volts RMS ) yüksek seviye için.

Bu seviyelerdeki çıkışlar ayrıca bir pre-ampliye ihtiyacınız olmadığını gösteriyor, benim gibi ayrıca bir pre-ampli kullanmanıza gerek yok. Ön paneldeki iki ayrı led gösterge grubu giriş sinyalinin bit genişliğini ve hızını gösteriyor. Bu led’ler sayesinde kaynağın ‘bit transparent’ olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Arka paneldeki 15 pin konnektör vasıtasıyla volüm kontrol, input gösterge değerlerine ve input seçimine erişebiliyorsunuz ayrıca bir de sesi açıp kısabileceğiniz uzaktan kumandası var.

DAC1’de ayrıca external clock girişi yok ancak voltaj kontrollü osilatörü ve JET PLL devresiyle jitter önleme açısından çok üst seviye bir DAC diyebiliriz. Jitter önlemede Medea ile birlikte Weiss’in en iyi DAC’ı olarak belirtiliyor.

Sıfır hatalı ve mükemmel bir DAC yaratabilmek için Mr Weiss teknik anlamda ciddi bir zaman harcamış ve anlaşılıyor ki büyük ölçüde başarılı olmuş. Weiss DAC1’in çıkış empedansı 0.2 ohm. Bana göre bu kadar düşük bir empedans değeri çok çarpıcı ve dünyada bu değere yaklaşabilen başka bir DAC yok. Bu kadar düşük empedans çok önemli çünkü bu sayede tüm frekans bandı boyunca son derece lineer bir frekans cevabı olabiliyor. Bu noktadaki zaafiyetten dolayı Özellikle düşük frekanslarda pek çok DAC’ın basları yeterince iyi olmayabiliyor. Ama bu zaafiyet Weiss DAC1’de mevcut değil. Gerçekten de Weiss DAC1 ile son derece başarılı bir bas cevabı dinleyebilirsiniz. Reimyo DAP 777 ile Weiss DAC1 arasında bas cevabı olarak önemli bir fark olduğu hemen anlaşılabiliyor. Tabii detayda da Weiss DAC1 Reimyo DAP 777 önüne geçiyor bu da ikinci önemli farkı. Reimyo’dan daha iyi detay veriyor olması da çok hayal edilebilir bir şey değil ama inanın DAC1 öyle bir detay veriyor ki bu parçada böyle de sesler var mıymış diyebiliyorsunuz.

DAC1-MK2-FW upsampling özellikli bir DAC. Input’undan hangi hızda sinyal alırsa alsın bunu kendi içinde 24Bit/192 Khz ‘ye çıkartıyor ve ondan sonra analog’a çeviriyor. Upsampling yapan DAC’larda upsampling olayı dijital filtre çok önemli olduğu için Mr Weiss işin bu kısmına özel önem vermiş ve bazı noktalarını bilfiil kendisi yapmış.

DAC1-MK2-FW’nin içinde çok özel bir upsampling işlemi yapılıyor. 8x upsampling 2 aşamada gerçekleşiyor, önce 2x upsampling Analog Devices DSP entegresinde yapılıyor daha sonra AD1853 A/D çeviricide de 4x upsampling yapılıyor. DSP entegresindeki 2x upsampling digital FIR parametrelerini bilfiil Mr Daniel Weiss’in kendisi belirlemiş. Kanal başına bir tane AD1853 A/D çevirici var ve I/V dönüşümü AD797 ile yapılıyor. AD797 ise çıkıştaki class A bipolar transistörleri sürüyor. Class A transistörler yüzünden DAC1-MK2-FW’nin sağ alt kısmı yarım saat içinde önemli ölçüde ısınıyor. Ölçümlerime göre uzun süre çalışmada bu sıcaklık 50 dereceyi bulabiliyor.

Dinleme Tecrübesi

Mr Daniel, Weiss DAC1-MK2-FW’yi kargoya vermeden 3 gün pişirmişti fakat yine de ben kritik bir dinleme öncesi 1 hafta kadar burn-in yaptım. Tahminimce DAC1 çok akım çekip çok ısındığından haftalarca burn-in olmasına gerek yok.

Samimi olmak gerekirse özellikle Redbook CD performansında Reimyo DAP 777’den çok farklı bir DAC performansı beklemiyordum. Fakat yanılmışım. Weiss DAC1-MK2-FW Redbook CD’de dahi ciddi bir fark attı. Çok daha iyi bas kontrol, daha iyi detay ve daha iyi sahne . Sahnenin de daha iyi olması enteresan geldi ama neredeyse her şeyiyle Reimyo’dan daha iyi bir DAC’la karşı karşıyaydım üstelik Redbook CD kayıtları çalarken. Diana Krall’ın “The Girl in the Other Room” albümünde Diana Krall’a sanki dokunacak gibi oluyorsunuz, o kadar gerçekçi. Aynı gerçekçilik hissini Stacey Kent’in “Breakfast in The Morning Tram” albümünde de hissediyorsunuz.

Yüksek çözünürlüklü kayıtlara geldiğinizde fark daha da açılıyor tabii ki. Şayet iyi bir kayıt ise neredeyse analog bir kaynak dinler hale geliyorsunuz. Son derece akıcı bir sound ve çok derin bir sahne, yüksek çözünürlüklü kayıtlar sizi alıp götürüyor. Bende Marta Gomez’in CD versiyonu var DAC1’den sonra aynı albümün bir de HD versiyonunu edindim. Ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki HD versiyonuyla CD versiyonu arasında duyulabilir ciddi farklar var.

Benim gibi kulak referansınız yüksek çözünürlüklü kayıtlara alışırsa işiniz kolay değil çünkü bir daha yüksek çözünürlüklü kayıtlardan başka bir şey dinleyemiyorsunuz. Ve de boyutları çok fazla da olsa internetten sabırla yüksek çözünürlüklü kayıt indirmekten başka bir şey yapmıyorsunuz. Ve tabii diğer taraftan eski Redbook CD’lerinize de ne yapacağınıza karar vermek gerekiyor.

Weiss DAC1'in ön yüzü ve uzaktan kumandası

Sonuç

Weiss DAC1-MK2-FW gerçekten de mükemmel denilebilecek bir DAC, belki de kendi fiyat mertebesindeki en iyi DAC diyebiliriz. Profesyonel ses dünyası için tasarımlanmış ve üretilmiş bir DAC olmasına rağmen pekala hi-end hifi için de kullanılabilir. Odyofil dünyasının gözünden kaçmış bir DAC ancak firewire özelliğiyle birlikte kesinlikle hi-end dünyası için dikkate alınması gerekir.

Hi-end anlamında bilgisayardan müzik ortamına geçmeyi düşünenler ve bütçesi uygun olanlar için çok ciddi olarak tavsiye edilir. Listenizin en üstünde mutlaka Weiss DAC1-MK2-FW’e yer ayırın pişman olmayacaksınız.

Reha Diri

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: