Bryston BDP-2 dijital medya çalıcı denemelerimin ikinci haftasında elime Bryston BDP-2 DAC ulaştı. Firmanın orta-üst sınıf dijital analog çevrim (DAC) çözümü olan Bryston BDP-2 çok sayıda giriş seçeneği ile sisteminizde bulunan hemen her tür dijital cihazı bağlayabileceğiniz bir platform. Geleneksel Bryston tasarım anlayışının çizgilerine sahip olan ürüne yakında bakalım.
Cihazın sol tarafı alışılageldiği üzere alüminyum panel üzerine işlenmiş firma logosuna ayrılmış. Bunun sağ tarafında uzaktan kumanda alıcısı bulunuyor. Kutu içeriğinde uzaktan kumanda yok, opsiyonel olarak satın alabiliyorsunuz. Bu fiyat seviyesindeki bir cihaza keşke kumanda eklenseymiş. Cihazın ortasında DAC’ın o an işlediği sinyali belirten led ışıklarla donatılmış panel eklenmiş. En sağ bölüm ise kontrollere ayrılmış. Bu bloğun başındaki tuş “up-sampling” işlevini üstleniyor. Bu tuşa basarak gönderdiğiniz dosyanın çözünürlüğü ne olursa olsun mesela 32K, 48K veya 96K, direkt olarak 192K çöznürlüğüe yükseltilerek işleniyor. Aynı şekilde örnekleme oranları da 176.4K oranına yükseltiliyor. Bu tuşun yanında ise kaynak giriş seçim tuşları ve en sonda açma kapama tuşu bulunuyor.
Bryston BDA-2, 24bit / 1292hz maksimum çözünürlüğe sahip. 4.1, 48, 88, 96, 176 ve 192K örnekleme oranları destekleniyor. 16 ve 24 Bit 44K ila 192K çözünürlüğe kadar destek veriyor. 32bit meraklıları için Bryston BDA-2 bu çözünürlüğü desteklemiyor. Her zaman yazdığım gibi benim tahminlerimin aksine uzun bir süre 32bit popüler olmayacak gibi gözüküyor. Bunun en önemli sebebi gerçekten bu çözünürlükteki dosya bulmanın zorluğu. Gerçekten dememin sebebi denk geldiğim bir çok müzik dosyasının bir şekilde bu çözünürlüğe upscale yani yükseltilmiş olması. Ayrıca 32bit dosya satın almak için çarşıya pazara çıktığınızda medya fiyatları neredeyse plaklar ile yarışır düzeyde ve kendi adıma ben her halükarda plak almayı tercihe ederim. Benim için 32bit müzik medyası olmazsa olmaz diyenlerdenseniz Bryston BDA-2 sizin için doğru seçim değil! Ancak yakın zamanda Bryston firması ille daha yüksek çözünürlük istiyorum diyen meraklılar için BDA-3 modeli DAC’ını duyurdu! Belki ilerleyen dönemlerde bu ürünü de kurcalarız…
Cihazın arka bölümünde ihtiyaç duyacağınız hemen her türlü girişe yer verilmiş. Soldan sağa baktığımızda en solda analog çıkışlar bulunuyor. Bir çift dengelenmiş XLR çıkış ve dengelenmemiş RCA çıkışları kullanarak DAC’ı pre-ampli veya amplinize bağlayabiliyorsunuz. SPDIF output ve hemen yanında USB girişi bulunuyor. Bunların hemen yanında AES/EBU girişi, 4 adet koaksiyel girişe yer verilmiş. Bu girişlerin iki tanesi alıştığımız RCA tipi, iki tanesi ise 75 Ohm BNC konektöre sahip. Bunların hemen sağında iki adet dijital koaksiyel giriş bulunuyor. Trigger çıkışı ve farklı cihazlarla veri alışverişi için RS232 girişlerinin yanında en sağda ise elektrik girişine yer verilmiş.
Bryston BDA-2 ilk elime ulaştığımda AES/EBU girişini kullanarak Bryston BDP-2 ile bağlantı sağlayıp denemelerime başladım. İncelemenin en başında ana odak konumu Bryston BDP-2 olarak belirlemiştim ancak BDA-2 DAC üzerinde farklı denemeler yaptıkça ilgim yavaş yavaş DAC’a kaydı açıkçası. Gerek bilgisayarımı direkt olarak BDA-2’ye bağladığımda veya SACD çalar’ımı dijital girişlerden BDA2’yi kullanarak dinlediğimde duyduklarım beni çok etkiledi. Bir hafta Bryston BDP-2 medya çaları kenara kaldırıp sadece DAC’ı denedim. Zaten dertsiz başa dert oldu dediğim konu da açıkçası bu denemeler oldu.
Yazının sonunu beklemeden şunu söyleyebilirim ki, benim kulak zevkime göre Bryston BDA-2 şimdiye kadar denediğim DAC’lar arasında “fiyat etiketinden bağımsız olarak” en keyifli vakit geçirdiğim en iyi DAC’lar arasına gireceği gibi, kendi fiyat etiketi çevresindeki DAC’lar arasında yine benim kişisel zevkim açısından en iyi sesi elde ettiğim ürünlerden bir tanesi oldu. Şimdi isterseniz dinleme notalarına bir bakış atalım…
Bir yorum ekleyin