Hifiman HE400i

Bu yazımızda Hifiman firmasının yepyeni HE400i kulaklığını inceliyoruz. Son yıllarda kulaklık dünyasında farklı kulaklık türlerini iyiden iyiye konuşur olduk. Bunun en önemli sebebi bir çok üreticinin farklı tarzlardaki kulaklıkları göreceli makul seviyelerde meraklılara ulaştırabilmeleri. Geçmişte planar veya elektrostatik kulaklıklar için neredeyse bir sistem parası ödemeniz gerekirken, şimdilerde fiyatlar bir çok kişi için alınabilir seviyelere geldi. Son dönemlerde en çok duyduğunuz terimler muhtemelen dinamik ve planar olacaktır. HE400i’nin planar yapıda olması da sebebi ile bu teknoloji nedir isterseniz önce teknik bir açıklama başlayalım…

Aslında planar tipi kulaklık standart bir kulaklığa benzer bir şekilde çalışır. İki farklı manyetik alanın birbirini etkileyerek hareket aslında daha doğru bir tabir ile titreşim üretmesi. Standart kulaklıklarda bir ses bobini sürücünün içerisine yerleştirilmiş bir diyaframı hareket ettirir. Planar kulaklıklarda ise sürücü ortadan kaldırılır ve yerine ince bir film tabakası kullanılır. Tabii ki bu film tabakası özel şekilde üretilmiştir. Bu tasarım kağıt üzerinde oldukça basit bir prensip üzerine kurulu gibi gözüküyor olsa da, klasik bobinler tarafından uygulanan güç diyafram tabakasının sadece bir bölümünde etkili olur. Bu yüzden diyaframın tüm yüzeyini hareket ettirebilmek için daha güçlü mıknatıslara ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu yetmezmiş gibi diyaframın iki tarafında da mıknatıs veya bobinler olmalıdır. Bu yüzden planar yapılı kulaklıklar standart kulaklıklara göre daha ağır ve büyük olmak zorundaydılar. Bu dönemlerde bahsi geçen kulaklıklar hem kaba, hem büyük hemde pahalıydılar ve çok küçük bir kitleye hitap edebildiler. Ancak zaman içerisinde yaşanan gelişmeler kulaklıkların yapılarını küçülttü ve hafifletti. Bu konuda en fazla çaba sarfeden firmalardan bir tanesi Hifiman idi. Açıkçası yeni kulaklık serilerinde bu gelişimlerin kaymağını yiyecekler. Hifiman HE400i elime ulaşmadan önce bu kulaklığın oldukça popüler hale geldiğini zaten biliyordum. Bakalım benim izlenimlerim ne olacak….

Hifiman HE400i oldukça güzel bir kutunun içerisinde geliyor. Kullanmadığınız zamanlarda kulaklığınızı bu kutu içerisinde kolaylıkla saklayabilirsiniz. Kulaklığı ilk elime aldığımda ağırlığı veya diğer bir bakış açısıyla hafifliği dikkatimi çekti. 370gr’lık ağırlık planar bir kulaklığa göre oldukça iyi bir değer. Kulaklığın kullanım kılavuzunda diğer dikkatimi çeken şey ise hassasiyetinin daha önceki Hifiman modellerine göre oldukça yükselmiş olmasıydı. 93dB’lik hassasiyet değeri kulaklığın göreceli olarak daha kolay sürülebilmesini sağlıyor. Kağıt üzerindeki değerlere göre basit bir şekilde bilgisayarınıza veya telefonunuza bağlayarak HE400I kulaklığı kullanabilirsiniz. Ancak bunun yerine tabii ki uygun bir head-amp kullanmanızı tavsiye ederim.

Kulaklık, elinize aldığınız zaman oldukça sağlam ve kaliteli hissi veriyor. Sürücüleri koruyan bölüm özel bir polimer malzemeden üretilmiş. Rengini size tarif edebilmem güç, fotoğraflarda da tam olarak belli olmuyor. Siyah renk ancak içinde koyu gri ve lacivert tonları da var. Diğer kısımlar ise siyah renk. Metal üst bölümün altında kafanızı rahat ettirecek bir bölüm yapılmış. Kulaklık arzu edildiği şekilde ayarlanabiliyor. Hifiman tasarımcıları kulak padleri üzerinde de bayağı kafa yormuşlar. İki farklı katmandan üretilmiş bu pad’ler bana rahatlık konusunda sıkıntısız geldi. Oldukça yumuşaklar… Bu arada bu pad’ler için Hifiman meraklılara farklı seçenekler sunuyor.

HE400i kulaklıkları ilk kullanmaya başladığınızda kafanızı biraz sıkıyormuş hissiyatı alacaksınız ancak bir kaç gün içerisinde üst bölüm yavaş yavaş kafanızın şekline uyum sağlıyor ve sıkıntı hissi ortadan kayboluyor. Tabii ki, kafasına bir şeyler takmayı sevmeyen eserekli okuyucularımız için yapacak bir şey :) Kulaklık açık tip bir kulaklık olunca dinlediğiniz her ne ise dışarıdan duyulabiliyor. Ev ahalisi için sessizlik önemliyse, satın alma kararına dikkat!

Hifiman HE400i her iki tarafta birer konektöre sahip şekilde tasarlanmış. Kutu içerisinden çıkan kablo oldukça kaliteli gözüküyor ve yaklaşık olarak 1,5 metrelik bir uzunluğa sahip. Özellikle bilgisayar başında kullanacaklar veya müzik sistemi ile oturduğu yer arasında mesafe olan meraklılar için daha uzun bir kablo kutu içeriğine eklense daha iyi olurmuş. Ancak arzu ettiğiniz tipte ve uzunlukta bir kablo satın alarak ihtiyacınıza uygun hale getirebilirsiniz. Bu arada kulaklık dünyasının popüler olması sayesinde aklınıza gelmeyecek kadar çok kablo seçeneğiniz var. Kabloların sesi nasıl etkilediğini düşürsek burada da bir çok deneme yapabilirsiniz. Meraklısına duyurulur….

Biliyorsunuz Stereo Mecmuası’nda kulaklık konularına çok girmiyoruz normalde. Bana sorarsanız tüm hifi dünyasında kulaklılar incelemesini yapmanın en zor olduğu ekipmanlar. Çok fazla süre ayırmanız gerekiyor ve sonuçlar oldukça kişisel oluyor. Ancak oğlum Ali’nin doğmasıyla son dönemlerde kulaklıklarla biraz fazla haşır neşir olmaya başladım. Eskiden durmadan müzik sistemimi kullanırken, gecenin belirli saatlerinden sonra kulaklık kullanmak zorunluluğu geldi. Dinlediğim müzik tarzlarından dolayı ufaklığın uykusu bölünebiliyor. Hal böyle olunca artık kulaklılar ile daha fazla uğraşabiliyorum ve zaman içerisinde merak ettiğim bazı kulaklıklar konusunda sizlerle görüşlerimi paylaşmaya çalışacağım….

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız