Townshend Isolda Hoparlör Kablosu

Geçtiğimiz aylarda Townshend firmasının tüm interconnect kablo ailesini mercek altına almış ve performanslarını oldukça beğendiğimi yazmıştım. Bu kez oldukça ilginç yapısı ile dikkat çeken Isolda hoparlör kablosunu mercek altına alalım. Firmayı önceki yazılarımızda tanıtmaya çalıştım. Kısaca; Townshend Audio, Sue ve Max Townshend, tarafından 1975 yılında Londra İngiltere’de kuruluyor. Firmanın geniş kitlelerce tanınması “Rock” serisi pikapları ile oluyor. Townshend hem pikap şasileri üretiyor hemde özel kollar tasarlıyor. İlerleyen dönemlerde firma farklı üreticilerin kolları ile kullanılabilen versiyonlarını da üretiyor. Benim de firmayı tanımam gerçekten ilginç yapılı “Rock” pikapları sayesinde oldu. Pikabın en önemli özelliği kolun headshell kısmına eklenen özel bir parça hatta bölüm sayesinde hem kolun sönümlenmesi hemde izleme açısında hassasiyet sağlanıyordu. Bunun dışında yine firmanın hifi pazarında popüler bir diğer ürünü Maximum Supertweeters ürünüdür. Firma bunlar dışında bayağı sükse yapan Seismic Sink izolasyon platformları, Glastonbury, Allegri pasif pre-ampliler, elektronikler ve hoparlörler üretiyor…

Townshend Isolda kablosu oldukça ilginç bir ambalaj içerisinde geliyor. Elimde bu metal kutuyu görenlerin bir kısmı tepsi diğer kısmı ise film şeritlerini korumak için özel bir kap zannettiler. Ben ise ilk görüşte bunu Star Wars imparatorluk parasına benzettim. Meraklısına bir örneğinin fotoğrafını ekleyeyim dedim. Sanırım dünyadaki pek az hifi dergisinde böyle bir kablo incelemesi okuyabilirsiniz, biz konumuza dönelim. Isolda hoparlör kablosu çıplak göz ile bakıldığında içerisindeki yapının gözükebildiği oldukça ilginç yapılı bir kablo. İki bakır levha birbirine yatay şekilde kablo içerisine yerleştirilmiş. Bu levhalar önce ısıtma sonrasında hızlı soğutma diye özetleyebileceğimiz kriyojeni işleminden geçirilmiş. Kabloyu oluşturan levhaların etkisiyle çok fazla eğilip bükülebilir yapıda değil. Ancak fabrika çıkışı sağlanan eğim, esnek kurulum için yeterli açıyı bize sağlıyor. Kablonun her iki tarafında bulunan parçalardan sonra konektörlere takılacak kısımı görebiliyoruz. Konektörler son derece kaliteli bir tutuş sağlıyor ve yeterli esnekliğe sahip.

İsolda kablolar sisteminize takıp hemen yorumlamak yerine biraz zaman tanıyın. Ben yaklaşık 2 tam gün boyunca kablo yakma makinesinde işlem yaptım. Bu sürecin başı ve sonu arasındaki fark gerçekten oldukça dikkat çekici. Benim deneyimlerime göre bu kabloları pişme sürecine dikkat etmek gerekiyor ancak sisteminize ilk taktığınız andan itibaren farklı şeyler duymaya başlayacağınızı da söylersem yanlış olmaz. Kabloları kendi sistemime takıp denemelerime başlıyorum…

Hemen elime ulaşan yeni CD’lerden bir tanesi ile başlayayım. Carla Bley / Andy Sheppard / Steve Swallow – Trios CD. Carla Bley piyano, Andy Sheppard tenor ve soprano saksofon ve Steve Swallow bas dinleyeceğimiz bu kayıt yeni sayılır. Albüm aslında önceki dönemlerden Carla Bley kompozisyonlarının yeniden yorumlanmış hali. Bley ile Steve Swallow’un yıllardır tahminen 80′lerden beri birlikte albümlere imza atıyorlar. Musique Mecanique veya The Very Big Carla Bley Band gibi erken dönem albümlerde bu ikiliyi beraber görebiliyoruz. Bu arada ara bir not olarak uzun yıllardır Bley ile Swallow özel hayatlarında da birlikte olduğunu ekleyelim, magazinsel bir bilgi olarak. Bley müziğin takip edenler Andy Sheppard’ı da tanıyorlardır. Bir çok Bley kaydında denk gelebileceğiniz İngiliz müzisyenin farklı müzisyenlerle olduğu gibi kendi liderliğinde de bayağı kaydı var. ECM kataloğunda bir çok örneğini bulabilirsiniz. Özellikle 90′ların başında kendi topluluklarında çok ilginç isimlere denk gelmek mümkün.

Kayıt son derece başarılı. Özellikle The Girl Who Cried Champagne şarkısı üzerinde durup bir kaç kez dinliyorum. Piyano notalarında büyük bir huzur var. Isolda hoparlör kabloları sistemime çok güzel uyum sağladı dersem yanlış olmaz. Sahne geniş, tonlamalar başarılı. Kablo yandıktan sonra performansı çok daha etkileyici. Minimal bir albüm olduğu için detaylara odaklanmak daha kolay ve sonuçlar gayet mutlu edici.

Mitsuko Uchida – Schumann. Dame Mitsuko Uchida 1948 doğumlu Japon asıllı İngiliz piyanist. Kendi yaşıtları arasında ern iyiler listesinde gösterilen Uchida, Japonya’da doğmuş. Diplomat olan ailesi sayesinde genç yaşta Avrupa’ya gelmiş. Babasının Avusturya büyükelçisi olmasıyla Viyana’ya taşınmış. Bu süreç Uchida’nın hayatında önemli bir dönüm noktası olmuş. Viyana Müzik Akademisine kabul edilmiş. Babasının görevinin bitmesine rağmen Viyana’da kalmaya devam etmiş. 1960′ların sonu ve 1070′ler müzik kariyeri açısından başarılar ile dolu. Bir çok yarışmada derece alan piyanist kariyerini özellikle Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, Schumann ve Schoenberg eserlerine odaklamış. Tüm Mozart piyano sonatlarını kaydettiği projesi dünya çapında önemli başarı sağlamış. Mitsuko Uchida, son yıllarda Schumann albümleri üzerine yoğunlaşmış durumda. Geçen sene çok başarılı bir albüm ile ses getiren Schumann kayıtlarına bu sene de devam ediyor. Piyano Sonatı No.2 (G minor Op. 22) ile birlikte Schumann’ın son yıllarında önemli iki bestesi Waldszenen ve Gesange der Fruhe bu CD içeriğinde bulunuyor.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: