Cardas firmasının bir çok ürününü Stereo Mecmuası’nda incelemiştik. Firma uzun yıllardır doğru bildiği yolda ve çok fazla yolundan sapmadan meraklılara farklı tiplerde kablolar sunmaya devam ediyorlar. Modern çağa ayak uyduran Cardas firması Clear serisinden USB kablosu ile yeniden sayfalarımızda. Meraklılar hatırlayacaktır aynı seriden kabloları daha önce incelemiştik.
USB kablosu test etmek pek kolay bir iş değil. Olayı bir mantık çerçevesinde gerçekleştirmek için Stereo Mecmuası’nda okuyacağınız tüm USB kablo incelemelerini standart bir kablo ile kıyaslayarak yapacağız.
Test sistemimiz Goldnote DAC7, medya akışını sağlamak için kullandığım yazılımı oynanmış bir netbook ve bir bilgisayardan oluşuyor ve sistemimin geri kalanını zaten biliyorsunuz.
Cardas kabloya dışarıdan bakıldığında firmanın geleneksel tasarım anlayışının devamını görebiliyoruz. Clear serisinin mavi kablo dış kılıfı ve uçların sonlandırıldığı bölümdeki Cardas logosu üreticinin kablolarını kullanan meraklıların zaten aşina olduğu ayrıntılar. Kablo sorunsuz şekilde eğilip bükülebiliyor ve yapısı itibarı kopma gibi bir sorun yaşamayacağınızı hemen belli ediyor.
Standart kabloyu çıkartıp netbook ile DAC arasındaki trafiği Cardas USB kablo ile sağlayınca ilk dikkat çeken şey arka planın temizliği. Kaliteli USB kablolarının DAC’larımıza bence ilk önemli etkisi bu arkaplan sessizliği oluyor. Benim denemelerimde ilk dikkat edeceğim konu olacak bu. Cardas bu konuda çok başarılı.
USB kabloları pişirmek için elimde şimdilik bir cihaz yok. Bu yüzden neredeyse 24 saat boyunca sistemleri açık tutarak kabloları elimden geldiğince pişirmeye çalıştım. Kablolar piştikçe genel frekans aralığı daha iyi oturdu. Daha detaylı bir sunum elde etmeyi başardım. Dijital dünyanın bence en önemli sorunu aynı albümün binbir çeşit farklı sürümü olması. Aynı albümün 96kHz/24bit ve 192kHz/24bit formatları arasında ciddi farklar oluşabiliyor. Ancak şimdilik çözemediğim bir konu bazı albümlerin yüksek çözünürlüklü sürümlerinde detay seviyesi baş döndürücü olurken elde ettiğimiz ses çok steril bir ses olabiliyor. Standart bir USB kablosu kullandığınızda steril ses daha beter ortaya çıkıyor ve detaylarda büyük kayıplar yaşanıyor.
Cardas USB kabloyu sisteme entegre ettiğimde arkaplan temizliğinin hemen ardından dikkat ettiğim şey sistemin genel olarak daha naturel ve doğal çalmasıydı. Özellikle yüksek çözünürlüklü medyada zaman zaman steril hale gelen ses rahatladı ve detaylar artmasına rağmen albümler daha dinlenebilir hale geldi. Bir USB kablonun bu denli etkili olabilmesi şaşırtıcı.
Biliyorsunuz bu aralar USB kablosunun ses etkisi üzerine bol bol tartışma yaşanıyor. Bir kısım meraklı sadece “1” ve “0” taşınan bir kablonun nasıl olur da sese etkisi olabilir sorusunu soruyorlar. Aslında bu durumu ses ile açıklamaya çalışmaktan ziyade veri ile hareket etmek daha açıklayıcı olur. USB üzerinden yaşanan veri alışverişinde önümüzdeki en önemli sıkıntı gerçek zamanlı veri akışı sırasında yaşanan veri kaybı ve gecikmelerdir. Bu durumu sadece bir kablo ile çözebilmek tabii ki mümkün değildir ancak kablonun yapısı ve özellikle tellerin kendi içerisindeki ve kablonun genel ekranlaması veri akışının sağlığı ve kablo içindeki elektriksel yapının stabilizasyonu için çok önemlidir. Tabii ki kablonun her iki tarafındaki kontrolcüden, bilgisayarın güney köprüsüne kadar önemli bir çok nokta var. Bunun yanında kablonun empedans üzerine etkisini de bildiğimizden dolayı hifi dünyasında bu konuya dikkat etmeye çalışıyoruz. Çok kısaca cihazlar arasındaki elektriksel (direnç, kapasitans etkisi vs) ilişkiyi bir şekilde eşitleyerek sistemlerimizin daha rahat çalabilmesini sağlıyoruz. USB kablosu yapı itibarı ile hem verinin hemde elektriğin (her ne kadar yüksek değerde olmasa da) beraber taşındığı bir yapı ve veri ile elektrik bölümlerinin birbirinden iyice ayrıştırılmasının bile bir çok olumlu etkisi var.
Okuyucularımıza tavsiyem USB kablolara ne kadar şüphe ile bakıyor olursa olsunlar, temsilci firmalardan mutlaka deneme amaçlı tedarik edip kendi sistemlerinde deneyip fark var mı yok mu görsünler. Şu günlerde hiçbir firmamızın fiyatını ödenmesi karşılığında kabloyu size deneme amaçlı göndermesinde ve eğer beğenmezseniz siz ürünü iade edince paranızı iade etmesi sürecinde bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum.
Bu süreçte Cardas Clear Serial Bus kablonun meraklılar açısından iyi bir seçenek olabileceğini gönül rahatlığıyla yazabilirim. Genel olarak çok detaylı ve dengeli bir sunum ilk göze çarpan özellikleri. Sessiz arkaplan ve bunun sonucunda ulaşılan yüksek frekans detayı ve zenginliği bir diğer getiri. Geleneksel Cardas bakış açısının yeni PC Audio çağına uzanan bu örneğinin fiyatı da göreceli olarak gayet makul. Deneme listenize almanızı önereceğim bir kablo.
Cardas Clear Serial Bus USB
Fiyat: 1 metre 135 Dolar +KDV ve 1,5 metre 150 Dolar +KDV
Temsilci: Fonetik / www.fonetik.biz
Bu kabloyu dunden berı harıcı hardısc ıle wd medıa player arasında kullanıyorum genelde mkv formatında konser kaydı dınledım ve ılk olarak duydugum detayların cıddı oranda arttıgı sahnenın genısledıgı ve ustlerdekı parlaklıgın azaldıgıydı bende usb kablonun sese bır etkısı olurmu acaba dıyenlerdendım fakat su anda tamamıyle ıkna olmus durumdayım
Hakan Bey öncelikle size yapmış oldugunuz tanıtım için teşekkür ederim. Ben bu kabloyu kullanıyorum fakat yuksek cozunurlukteki muzıkleri bu kabloyla nasıl dinliyorsunuz? Ben bir Rega Dac kullanıcısıyım ve Rega Usb den 44.1 khz e kadar destekgliyor. 24 bit 192 khz muzıkleri nasıl dinliyorsunuz? Brn ultrabookumu audio calar olarak kullanıyorum ve yuksek cozunurlukteki dosyaları dinleyemiyorum. Degerli goruslerınızı beklıyorum, saygılar…