Musical Fidelity MX-VYNL

Geçtiğimiz günlerde Musical Fidelity firmasının giriş seviyesinin bir tık üzerindeki LX-LPS pikap katını incelemiştik. O yazının sonunda MX-VYNL pikap katını da inceleyeceğimizi duyurmuştuk. Gün bu gündür! “MX” serisi İngiliz üreticinin üst sınıf ses performansını küçük cihazlarda sunma iddiasını yansıtan bir ürün ailesi. Bakalım Musical Fidelity MX-VYNL bu iddiayı ne kadar gerçekleştirebiliyor.

Cihazı tasarımını son derece şık. Sol tarafta alt bölümde cihazın kodu , sağ tarafta ise firma logosu bulunuyor. MX-VYNL gerçekten de makul boyutlara sahip bir cihaz. 220 x 53 x 215mm boyutlarından görebileceğiniz gibi birazcık derin diyebiliriz. Ürünün sol tarafında siviç şeklindeki düğmelere yer verilmiş. Bu düğmeler cihazı açıp kapatma, ekolazır ayarı ve gain ayarı. Ekolayzır ayarı olarak klasik RIAA dışında bir de IEC seçeneği bulunuyor. IEC genelde Avrupa’da kullanılan üst frekansları biraz arttırması ve basları azaltması ile karakterize edilen bir ekolayzır eğrisi. Aşırı bastan rahatsız olduğunuz veya daha açık ifade ile boğuk çalan plaklarda tercih edebilirsiniz.

Gain seçeneği ise diğer cihazlarınızın durumuna göre 0 ve +6dB’lik iki seçeneğe sahip. Tüm bu ayarları yapabileceğiniz siviçler yine eski tip örneklere benziyor ve bu durumu seviyorum. Bu siviçlerin hemen yanında cihazın dengelenmiş girişi kullandığını gösteren bildirim ışığı bulunuyor.

Sağ tarafta ise bence harika bir tasarım anlayışı ile kartuş yükleme ayarına yer verilmiş. Yuvarlak düğme şekilde tasarlanan özel tekerlek ile bu ayarları yapmak gayet basit. Bir de üzerine cihazın görünümünü karman çorman yapmadan, hatta insanın kafasını karıştırmadan istediğiniz yükleme ayarını yapabilirsiniz. Cihaz üzerinde MM kartuşlar için 50, 100, 200, 300 ve 400pF değerleri, MC kafalar için ise 10, 20, 50, 100, 200, 400, 800Ohm ve 1.2 ve 47kOhm seçenekleri mevcut. Örneğin 600Ohm yükleme değeri isteyen bir kartuş kullanacaksınız, hem 400 hemde 800Ohm değerlerini deneyerek hoşunuza gideni tercih edebilirsiniz. Ezbere söylemek gerekirse genelde yukarı doğru değer daha fazla hoşa gider!

Arzu ettiğiniz ayarı düğmeyi döndürerek siyah renk ok ile hizalamanız yeterli. Bu şekilde ilgili ayar aktif oluyor. Bana sorarsanız harika bir tasarım, tekrar söylüyorum bayıldım. Geçtiğimiz günlerde incelediğimiz ve kişisel olarak performansını çok başarılı bulduğum Audio Analogue firmasının AAphono pikap katında benzer ayarları nasıl yaptığımı hatırlayınca, bu çözüm gerçekten çok iyi düşünülmüş diyorum!

Cihazın arka bölümünde sol taraf pikap girişine ayrılmış. Hem dengelenmiş hemde klasik RCA yapısında iki giriş var ve hemen alttaki siviç vasıtası ile aktif giriş seçilebiliyor. Hemen üst kısımda da topraklama konektörü bulunuyor. Musical Fidelity MX-VYNL pikap katına bağladığınız iki kol veya pikabı aynı anda aktif olarak kullanabilmeniz mümkün. Ama keşke seçin tuşunu ön tarafa koysalarmış, kullanım açısından daha kolay olurmuş. Cihazın orta bölümünde dengelenmiş ve dengelenmemiş olarak 2 çift çıkış bulunuyor. Sağ tarafta ise elektrik girişi var.

Sizleri şimdiden çok teknik ayrıntılara boğmayayım. Kendi pikap katlarımı devre dışı bırakarak Musical Fidelity MX-VYNL pikap katını kullanarak dinleme testlerine geçiyorum.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız