Audio Analogue AAphono

Bu yazımda sizlere Audio Analogue firmasının iddialı pikap katı AAphono’dan bahsetmek istiyorum. Oldum olası sevdiğim markalardan bir tanesi olan Audio Analogue’un pre-ampli ve entegre amplileri içerisinde bulunan pikap katları bile her zaman çok başarılı olmuştur. Bakalım bu eski gelenek firmanın en yeni pikap katı olan AAphono’da da devam ediyor mu?

Cihaza dışarıdan baktığınızda klasik bir Audio Analogue tasarımı ile karşılaşıyorsunuz. Harika metal işçiliği hemen kendisini belli ediyor. Bu arada cihazın gümüş ve siyah renk seçenekleri de mevcut. Cihazın alt bölümlerinde sol kenarda firma logosu sağ tarafta ise model kodu alüminyum ön panele işlenmiş. Ortada ise ayar düğmesi var. Orta bölümde  yuvarlak düğmeye ev sahipliği yapması için çok güzel bir tasarım yapmışlar gerçekten. Cihazın şasi işçiliği mükemmel ve en ufak detaya bile özen gösterilmiş. Cihazın üzerindeki Audio Analogue logosuna kadar şık dokunuşlar gözden kaçmıyor. Ayar düğmesinin her iki yanında MC ve MM iğnelerin hassas ayarını gösteren minik led ışıklarla oluşturulmuş 2 farklı bilgi paneli bulunuyor.

MC iğneler için 100, 400, 680 ve 1.000Ohm  olmak üzere 4 adet resistans değeri ayarlamak mümkün. MM iğneler için ise 14, 37, 47 ve 69kOhm olmak üzere 4 adet resistans ayarı, bunun yanında 100, 150 ve 250pF ve ek olarak minimum MM kapasitans ayarı mevcut.  İtalyan üretici ilginç bir şekilde çok üst seviye pikap katlarında görmeye alıştığımız MM iğne ayarlarındaki seçenekleri   AAphono üzerine eklemiş. MC seçeneklerinde ise daha standart ölçülerde bir ayar imkanı sunmuş. Ayrıca bence belirli bir düzeyin üzerinde olması gereken bir seçenek olan Subsonic filtrede unutulmamış. Evet bu filtre yeni plaklardan oluşan arşivleri olan okuyucularımızı ilgilendirmiyor ancak benim için bir ihtiyaç. Olması kesinlikle artı puan. Tüm bu özellikleri nasıl kontrol edeceğiz. Tahminen tüm bu fonksiyonları ortadaki düğme ile değiştireceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yanılıyorsunuz.

Audio Analogue firmasının pikap katlarının her zaman çok başarılı bulduğumu söylemiştim. Ancak İtalyan üretici pikap katlarında ayarların yerleşimi noktasında ilginç kararlara imza atar. Söz gelimi, eski pre-amplilerinde basit bir MM ve MC ayarı yapabilmek için cihazın üst panelini tamamen sökmek gerekiyordu. Yerleşim konusunda ilginç karar geleneği tahmin edebileceğiniz şekilde AAphono’da da aynen devam ediyor.

Cihazın altına yerleştirilen 5 adet minik düğme ile ayarlar arasında geçiş yapılabiliyor. 2 adet minik düğme MC katının ayarlarını, 3 adet minik düğme ise MM ayarlarını yapmayı sağlıyor. Cihazın ortasındaki büyük düğme ise cihazı açıp kapatmak ve LED ışıkların şiddetini kontrol etmekten sorumlu. Bu arada arzu edildiğinde LED ışıklar tamamen kapatılabiliyor. Bu da artı bir özellik bana sorarsanız. Allah’tan bu defa cihazın tüm kasasının sökülmesi gibi bir durum yok. Parmağınızla çok kolay ayar yapabiliyorsunuz yukarıda gördüğünüz şekilde. Aslına bakarsanız çoğu kullanıcı bu ayarları bir kez yaptıktan sonra benim gibi her dakika kurcalamayacağı için bu çok sorun değil ancak bana sorarsanız ben olsam başka bir çözüm üretirdim :)

AAphono’nun arka bölümü ise son derece alışkın olduğumuz bir tasarıma sahip. Topraklama konektörü ve hemen yanında bir çift giriş ve bir çift çıkışa yer verilmiş. Sağ bölümde ise elektrik girişi ve hemen yanında açma kapama düğmesi bulunuyor. Cihaz firmanın yeni PureAA serisinin bir parçası. Daha önce meraklılara sunulan AAcento ampli gibi basit tasarım ancak cihazın içerisinde birinci sınıf bileşenler kullanılarak üretilmiş bu pikap katının fabrika verilerine de bir bakalım isterseniz; MM gain (@1KHz) 40dB, MC Gain (@1KHz) 60dB, frekans yanıtı (+/-0.25dB) 10Hz – 20KHz, MM katı sinyal gürültü oranı 85dB, MC katı sinyal gürültü oranı 65dB, güç tüketimi 0.7W, ölçüler 87, 220, 372 mm ve ağırlık 5.8 Kg. Dual mono tasarım özel güç katı gibi bir dizi özellik üreticinin verdiği bilgilerde göze çarpıyor.

Kendi pikap katımı ve step-up trafolarımı devreden çıkartarak amplifikatörüme Audio Analogue AAphono’yu bağlayarak denemelerime başlıyorum. Bakalım o sevdiğim ses karakteri devam ediyor mu, merak ediyorum…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız