Townshend Isolda Interconnect Kablolar Bölüm 3


Thorens firmasını tarafından bastırılan Staatskapelle Dresden plağına göz atalım. Sevgili ağabeyimiz Haluk Özümerzifon albümü Stereo Mecmuası’nda bizlere tanıtmıştı. Ben Shostakovich 15 numaralı senfoniyi mercek altına alacağım. Dimitri Shostakovich: Symphonie Nr. 15, Yönetmen Kyrill Kondrashin: 1972-DDR Radio-Dresden kaydı. Kayıt olarak, işte ben en çok bu yorumu merak ediyordum. Malum, Almanya birleşmesinden çok süre önce yapılmış bir konser kaydı. Aynı zamanda, kamyonete yerleştirilmiş mobil vericilerle canlı radyo yayını da yapılmış. Beklediğimden çok daha iyi çıktı. Kayıt lambalı aletlerle yapılmış ve bu kendini hemen belli ediyor. Sıcacık lamba sesi bütün enstrümanlara yansımış: Üstler yumuşak ve lezzetli, altlar biraz iri ve yuvarlak. Sonuçta büyük bir zevkle dinleniyor. Kondrashin’in yönetiminden zaten hiç şüphem yoktu.

Kablo özellikle pre-amplifkatörüm ile amplifikatörüm arasında bağlıyken ilk önce arka plan sessizliği dikkat çekiyor. Sessizlik içerisinden odaya yayılan üst frekanslar dikkat çekici. Son derece detaylı ve çok çok temiz. Baslar yerli ancak asıl önemli olan sahne. Kaydın izin verdiği ölçüde sahne odayı kaplıyor ve her katman detay dolu.

F1 Fractal modelinin konektörleri oldukça değişik.

Ella Fitzgerald – Clap Hands, Here Comes Charlie! LP Verve VG-4053 1961 yılında yayınlanan Verve tarafından yayınlanan albüm, Speakers Corner tarafından yeniden basıldı. 1950′lerin sonundan 1960′ların ortalarına kadar geçen dönemde Fitzgerald, önemli caz parçalarını yorumlamıştı. Albüm genel olarak bu plaklara oldukça benziyor. Ella Fitzgerald’ın müthiş vokallerine, piyanoda Lou Levyi piyanoda Herb Ellis, basta Wilfred Middlebrooks ve davulda Gus Johnson eşlik ediyor. Dizzy Gillespie marşı olan “A Night in Tunisia”nın yanında “‘Round Midnight” “Cry Me a River” ve özellikle “You’re My Thrill,” “Jersey Bounce,” şarkılarına dikkat. Bu arada albüme adını veren parça çok ilginç 1920′lerde bestelenen şarkı, 1970′lerde reklamların vazgeçilmez jingle’ı olmuş:) Speakers Corner tarafından hazırlanan baskı müthiş. Fitzgerald’ın diğer 50 ve 60 dönemi albümlerinden bir tanesinin eski baskısı elinizde var ise, aradaki fark duyulmayacak gibi değil. Sahne yerli yerinde, detaylar üst düzey. Sahne geniş. Yüzümde bir gülümseme bırakıyor albüm. 

Isolda F1 Fractal dışarıdan oldukça basit bir kabloymuş gibi gözüküyor ama performans hiç öyle değil...

Şimdi gelelim sonuç bölümüne. Öncelikle DCT-100 kablo ile başlayayım. Bu İngiliz üreticinin en ucuz modeli. 145 İngiliz Sterlin’lik fiyatı kablonun performansına bakıldığında gayet iyi bir görüntü çiziyor. Bence hemen her türden sistem ile beraber kullanılabilecek genel olarak dengeli, detaylı bir kablo. İyi bir all-rounder olarak nitelendirmek mümkün. Öne çıkan bir frekans aralığı olmadığı gibi abartılı bir sunumu da yok. Giriş seviyesinin bir tık üzerindeki sistemlere sahip okuyucularımız dinleme listelerine mutlaka eklesinler.

DCT-300 firmanın orta düzey kablosu. Kardeşi DCT-100 modelini özelliklerine veya karakterine büyük ölçüde yaklaşıyor. Ancak bas performansı daha ön planda. Baslarda yayvan, benim yılışık bir gümbürdeme olarak nitelendirdiğim ve tahmin edebileceğiniz gibi sevmediğim bir alt frekans performansı yok. Baslar hızlı ve çok detaylı. DCT-100 modeline göre bir tık ön planda. Okuyucularımızın bir çoğunun ilgisini çekeceğini düşündüğüm ilginç bir kablo. Özellikle sistemlerinde daha keskin ve detaylı bir alt frekans duymak isteyenler dinleme listelerine ekleyebilirler.

F1 Fractal konektörleri oldukça değişik gözüküyor

F1 Fractal ise üzerinde çalışılması gereken büyük potansiyelini bol bol çalıştırılarak gösterecek bir kablo. Kabloyu sisteminize entegre ettiğiniz ilk günler hatta ilk hafta ne olduğunu pek anlayamadığınız bir sunum ile karşılaşıyorsunuz. Detaylar yerli yerinde duruyor ancak üst sınıf bir kablonun ulaşması gerekenden azı olduğunu düşünüyorsunuz. Sabrettikçe işin rengi değişiyor. DCT-300 modelindeki baslar ile birlikte öyle bir mid ve üst frekans ayrıntısı geliyor ve tüm frekans bandı öyle bir şekilde dengeleniyor ki, ilk dinlediğiniz kablonun bu olduğu konusunda şüpheye düşüyorsunuz. Sahne çok geniş ve ayrıntılı sunum katman katman sizi sarıyor. Müzikal sunum etkileyici. Evet F1 Fractal 800 Sterlin’lik fiyatı ile ucuz bir model değil. Ancak belirli bir sınıfın üzerindeki sistemlere önemli bir katma değer verebilecek bir karakteri var. Dinleme listenize mutlaka ekleyiniz.

Townshend Ara Bağlantı Kabloları
Isolda Dct 100 – 145 Gbp

Isolda Dct 300 – 399 Gbp
F1 Fractal – 800 Gbp
Temsilci: Fonetik / www.fonetik.biz 

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız                                    İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: