Huzurlarınızda Shunyata’nın Yenilenen İki Serisi; Venom ve Delta 2

Shunyata Research Delta serisi

Sakin ve dingin
Aynı şarkıyı bir kez de Delta serisiyle dinliyorum. Mayer’in tipik gitar numaralarını çektiği kısa intro bölümünden sonra parçanın açılışıyla birlikte sahne daha geri gidiyor, yanlara ve üste doğru genişliyor. Bunda hoparlör kablosundan çok Delta’nın interconnect’inin önemli bir etkisi var. Müzik çok daha sakin, dingin bir şekilde size ulaşıyor. Evet, baslar Venom’daki kadar etli değil, hatta daha kontrollü olduğunu söyleyebilirim ama bu kontrolle birlikte daha fazla detay açığa çıkıyor. Baslardaki uzama azaldığı için arka planda yatan detayları daha fazla duyuyorsunuz. Belki bu durum ilk etapta size gövdede azalma gibi gelecek ama merak etmeyin basların bir yere gittiği yok. Daha yayvan, göbekli baslar yerine daha punch’lı, indirici darbesi yüksek baslar duyuyorsunuz. Vokaller daha çok şarkının içine gömülüyor, daha flat daha telaşsız bir sunum söz konusu ve üstlerdeki pırıltıdan da eser yok.

Shunyata Research Delta serisi

Enerjik ve detaylı
The Black Crowes’un “Go Faster” şarkısıyla biraz tempoyu artırıyorum. Şarkıda üs üste binmiş birçok katman söz konusu. Koşan bir davul, elektro gitar, klavyeler, mızıka, üst üst binen vokaller ve daha fazlası. Delta serisi hız ve karmaşık pasajlarda hünerini daha fazla orta koyuyor; daha derine iniyor ve sizi daha fazla detayla buluşturuyor. Sanki enstrümanların arasına hava giriyor, enstrümanlar daha bir nefes alıyor gibi… Şarkıda daha önceden karmaşık gelen bölümler gün yüzüne çıkıyor; müziğin enerjisini size geçirmeyi başarıyor. Kendinizi kafanızla müziğe tempo tutarken buluyorsunuz.

Shunyata Research Venom serisi

Aynı şarkıyı Venom serisiyle dinlerken vokallerin bir parça önde olduğunu fark ediyorum. Net ve açık çalmakla birlikte Delta’nınki kadar bariz değil. Tizlerin üst uçları yine bir tık belirgin. Ama uzun yıllar Focal-JM Lab dinlemiş biri olarak bu durumu çok da yadırgamıyorum. Hatta keyifli olduğunu söyleyebilirim. Davullar ve ritim gitarların ise Delta serisinin yarattığı heyecanı verdiğini söylersem yalan söylemiş olurum. Ancak öyle hantal da kalmıyorlar.

Shunyata Research Delta serisi

İddialara Gelince
Sonuç kısmına geçmeden önce iki ay birlikte zaman geçirdiğim Delta serisi için yukarıda belirtilen iddialara da cevap vereyim. Evet, Kinetic Phase Inversion Process (Kinetik Faz Evirme İşlemi) her neyse kesinlikle işe yarıyor. Delta serisi, Venom’un yakaladığı ses kalitesini kesinlikle daha yukarılara taşımayı başarıyor. Ve evet, burn in sürecinin tarihe karışmasına ramak kalmış. Konuyu nereden baktığınızla alakalı olarak bunu başardıklarını da söyleyebilirsiniz. 500 saati aşkın bir süre sık aralıklarla (hemen hemen her gün) kontrol ettiğim Delta serisinde başlangıçtan itibaren tizler bir tık açıldı, parlaklık gitti ve ses genel anlamda bir parça daha yumuşadı. Öyle eziyet verici bir süreç söz konusu değildi. Efendim, baslar nereye kayboldu, bu sistem bugün niye böyle boğuk çalıyor ya da basın frekans bandının önemli bir kısmını istila etmesi sonucu detayları mumla aramadım. Ya da sisteme ilk taktığımda üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi yavaş veya kapalı çalmadı. Genel olarak aynı çizgisini yukarıda saydığım bazı minik değişikliklerin haricinde korudu.

Shunyata Research Delta serisi

Sonuç
İşin sonunda durumu size şöyle özetlemeye çalışayım. Her iki seri de AWG’lerine bakarak yargılamamanız gereken türden kablolar. Öyle yoğun bir bas sunumu yok. Ekolayzır etkisinden uzak, kontrollü, müziğin özüne sadık kalmaya çalışan, genel ve baskın bir karakteri olmayan kablolar… Venom iddia edildiği gibi bu fiyat aralığında eşine pek rastlamayacağınız bir ses kalitesi sunuyor. Sıcak tarafta, samimi ve melodik… Hatta detaylı olduğuna da söyleyebilirim. Üstelik kule tipi hoparlörlerin yanı sıra bookshelf hoparlörlerle de kullanabileceğiniz türden bir seri. Seçenekleriniz arasında mutlaka değerlendirmeniz gereken türden bir kablo, fazlasıyla iyi bir fiyat performans oranına sahip.
Ancak Delta serisi kesinlikle Venom’un başarısına daha yukarılara taşıyor. Genelde böyle örnekler vermekten kaçınırım ama futbol sevdalısı bir millet olarak daha iyi anlamanız için duruma şöyle açıklık getireyim. Venom serisi UEFA’da oynayan bir futbol takımıysa, Delta’nın Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ettiğini söyleyebilirim. Onu sisteme taktığınız ilk andan itibaren beklentilerinizi fazlasıyla karşılıyor. Daha açık, daha berrak, daha nötr, daha detaylı, daha dinamik bir sunum söz konusu. Tabii fiyatı da ona göre…

Shunyata Research Venom serisi

Özellikle son dönemde kurlarda yaşanan artıştan sonra herkesin bir çırpıda verebileceği bir fiyata maalesef sahip değil. Yine de kendisine ödenen her kuruşu hak ettiğini söylemeliyim. Delta serisinin yakaladığı bu başarıda ara bağlantı kablosu da fazladan bir iki cümleyi hak ediyor. 15 yaşındaki oğlum Ege’nin onu sisteme ilk kez taktığında yaptığı yorumu unutmayacağım. “Baba yeni bir şarkı mı dinliyoruz”. Delta’nın ara bağlantı kablosu sisteme dinamizm ve taze bir hava katıyor. Eğer bu takımda bir yıldız oyuncu varsa o da Delta serisinin ara bağlantı kablosu olurdu. Kesinlikle göz ardı etmeyin, onunla yaşamaya başladığınız zaman kolay kolay ayrılmak istemeyeceksiniz.

YAZI: YAŞAR BURAK MERİÇ
FOTOĞRAFLAR: EGE BURAK MERİÇ & YAŞAR BURAK MERİÇ

Shunyata Venom ve Delta
Fiyat: Shunyata Venom interconnect  2,5 metre: 780 Dolar+KDV Shunyata interconnect XLR/1 metre: 350 Dolar Delta hoparlör kablosu 2.5 metre: 2200 Dolar+KDV Delta interconnect XLR/1 metre: 1000 Dolar+KDV
Temsilci: Lotus Concept / www.lotusconcept.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız